Fake News „în stil italian”: „România infectează Italia cu basarabeni”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Cine mai aminteşte de celebrul caz Mailat? Acesta a fost unu dintre cele mai răsunătoare cazuri de război informaţional purtat împotriva României. Foarte recent, la începutul lunii august 2020, s-a declanşat în Italia o altă campanie de dezinformare care are în centru România. Despre ce e vorba?

La Repubblica, Il Giornale şi alte publicaţii considerate prestigioase în Italia infectează opinia publică din peninsulă cu ştiri false despre România. Mesajul jurnaliştilor italieni a fost rezumat de Gazeta Românească într-o singură propoziţie: „CORUPŢIE la frontiera României cu R. Moldova, aşa ajung moldovenii în Italia cu 100 de euro!”.

Italienii scriu că „vameşii de la frontiera Giurgiuleşti – Galaţi, dintre România şi R. Moldova iau mită de la moldovenii care vor să ajungă în Italia”. „În ciuda interdicţiilor actuale care împiedică toţi cei care provin din Republica Moldova, o zonă extra-Schengen din Europa de Est inclusă printre locurile cu risc din cauza nu mărului mare de infecţii din Covid-19, să ajungă în Italia, situaţia scapă controlului”, scrie Il Giornale.

Il Giornale citează din cotidianul La Repubblica o persoană care descrie traseul parcurs, povesteşte faptul că se dă mită la vameşi, fără să indice numele şoferului sau pe cel al sursei citate. Jurnalista Arianna di Cori, de la care a pornit toată această ştire falsă, sugerează că din cauza corupţiei vameşilor români, cetăţenii Republicii Moldova pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni. Toată povestea este scuză pentru autorităţile locale sau o un atac la adresa României.

 

O poveste fără logică şi fără nicio susţinere  

 

O dată pentru că cetăţenilor Republicii Moldova le este interzis accesul în România până în data de 17 august 2020. Conform Guvernului României, cetăţenii Republicii Moldova nu pot, deocamdată, să meargă în România, dacă nu au rude, dacă nu deţin paşaport diplomatic, contracte de muncă, urgenţe medicale sau permis de şedere. Cei care se încadrează în una din categoriile de mai sus, vor trebui să stea în izolare timp de 14 zile. Excepţie fac elevii/studenţii înmatriculaţi în unităţile/instituţiile de învăţământ de pe teritoriul României, care au de susţinut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învăţământ gimnazial/liceal/învăţământ superior.

În acest sens, Ambasada României la Chişinău a publicat un comunicat conform căruia, „începând cu data de 21 iulie 2020, prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 36 din 21.07.2020 (link) se certifică pandemia de COVID-19 declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la data de 11.03.2020 şi se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat. Lista acestor ţări este stabilită de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), se actualizează/revizuieşte săptămânal, în fiecare zi de luni, şi se publică pe site-ul www.insp.gov.ro.” Republica Moldova se regăseşte pe lista respectivă.

De asemenea, despre asta a scris şi „Ziarul de Gardă” de la Chişinău, informează Adevărul, care a publicat un articol intitulat „Condiţiile în care cetăţenii R. Moldova (nu) pot avea acces liber în România şi Federaţia Rusă”, unde este foarte clar specificat că circulaţia nu este liberă cum insinuează presa italiană.  

 

Nu România, ci Ungaria gestionează spaţiul Schengen  

 

Să admitem totuşi că cetăţenii Republicii Moldova ar trece de „vameşii corupţi” ai României, aşa cum scriu jurnaliştii italieni. Însă până în Italia mai sunt câteva filtre pe care aceştia nu vor să le vadă. Rămâne incert cum reuşesc locuitorii Republicii Moldova, cu paşaportul moldovenesc, să treacă de vameşii din Ungaria când şi acest stat le interzice accesul din cauza răspândirii SARS-CoV-2?

Denis Godorozea, jurnalist la un site auto din Republica Moldova, informa cititorii în data de 13 iulie 2020 asupra faptului că nici maghiarii nu acceptă cetăţeni moldoveni pe teritoriul Ungariei. „La câteva zile după ce autorităţile italiene au impus restricţii de intrare în ţară pentru persoanele venite din Republica Moldova, cu o asemenea interdicţie au venit şi autorităţile maghiare, care au interzis intrarea în ţară pentru concetăţenii noştri. Restricţiile vor intra în vigoare miercuri, 15 iulie 2020, în legătură cu situaţia pandemică provocată de coronavirus Covid-19 din regiune”, anunţa jurnalistul.

Povestea italienilor nu are sens şi din cauza faptului că România nu face parte din Spaţiul Schengen, iar de verificare la intrarea în Schengen se ocupă Ungaria.

 

Pe unde să ajungă basarabenii în Italia?   

 

Totodată, pe site-ul Ambasadei Republicii Moldova în Republica Austria şi Republica Slovacă există un anunţ prin care locuitorii Republicii Moldova sunt informaţi că pot intra în Austria numai dacă „deţin un certificat medical în limba germană sau engleză, nu mai vechi de 4 zile, care atestă faptul că testul biologic molecular pentru COVID-19 este negativ. În cazul în care certificatul medical nu poate fi prezentat, aceste persoane vor intra în izolare/carantină, într-o locaţie adecvată, pe o perioadă de 14 zile. Dacă persoana nu poate face dovadă a deţinerii unei locaţii adecvate accesul acestor persoane în Austria nu va fi permis.” 

Dacă şoferii de la Chişinău ar traversa nestingheriţi toată România, fapt greu de crezut, şi ar alege să ajungă în Italia prin Serbia, tot ar fi blocaţi la un moment dat în Croaţia sau în Slovenia. Nici prin Ucraina, apoi prin Slovacia nu ar avea prea multe şanse. Intrarea resortisanţilor străini pe teritoriul Republicii Slovace nu este permisă, fără anumite excepţii şi fără a aduce atingere obligaţiei de a respecta carantina şi alte măsuri ale Autorităţii de Sănătate Publică din Republica Slovacă. Este interzisă intrarea în Slovacia a străinilor, inclusiv din Republica Moldova, cu excepţia celor care au domiciliul permanent, reşedinţa temporară sau un alt tip de permis de şedere valabil în Slovacia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel