Franța. Trei autobuze cu peste 200 de moldoveni, blocate la graniță: Germania și Cehia le-au refuzat trecerea (VIDEO)

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Trei autobuze cu 243 de cetăţeni moldoveni care veneau de la Paris au rămas blocate în această dimineață dimineaţa la un popas pe marginea unei autostrăzi în estul Franţei, după ce Germania şi Republica Cehă le-au refuzat trecerea din cauza epidemiei de coronavirus, informează AFP, citând autorităţi locale.

„Contacte diplomatice” sunt în curs în prezent între Franţa, Germania, Republica Cehă şi Republica Moldova, a precizat prefectura franceză a departamentului Bas-Rhin.

Plecaţi în trei autobuze închiriate de o agenţie de turism moldoveană, ei sunt blocaţi de duminică dimineaţă în zona unei autostrăzi la câţiva kilometri nord de Strasbourg, în Alsacia, în apropiere de frontiera germană.

Cei 243 de pasageri, între care zece copii, doresc să se întoarcă acasă în Republica Moldova şi părăsiseră Parisul sâmbătă dimineaţă, potrivit prefecturii.

Conform cotidianului regional Les Dernieres Nouvelles d'Alsace (DNA), aceştia sunt turişti şi lucrători.

 

„Compania de autobuze şi-a asumat un risc”

 

Sosiţi la frontiera cu Germania, ei au fost totuşi respinşi de autorităţile germane după ce Republica Cehă a refuzat să-i lase să intre în ţară după trecerea lor prin teritoriul german, potrivit prefecturii.

Întrebat de DNA, consulul Republicii Moldova în Franţa, Eugen Vizir, a explicat că „compania de autobuze, care nu primise autorizaţia de a efectua această călătorie din cauza situaţiei sanitare actuale, şi-a asumat un risc”.

Cele trei autobuze au fost întoarse apoi din drum pentru a se opri la un popas pe marginea unei autostrăzi care dispune de o benzinărie. „Grupurile sanitare şi duşurile rămân deschise gratuit 24 de ore din 24”, a indicat un angajat de aici pentru DNA.

 

Republica Moldova organizează un zbor charter din Paris

 

Potrivit lui Eugen Vizir, Ambasada Republicii Moldova în Franţa nu a prevăzut organizarea repatrierilor şi a contactat operatorul de transport, care ar putea alege să-i readucă la Paris.

„Marţea viitoare, Republica Moldova organizează un zbor charter din Paris pentru a-şi repatria cetăţenii blocaţi în Franţa. Avionul dispune de 180 de locuri, dintre care 130 sunt încă libere”, a precizat Vizir pentru DNA.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel