Spania. Românca și soțul ei, morți în incendiu alături de copiii lor, plătiseră sute de euro mafiei pentru a locui în imobilul abandonat

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Spania. Familia de români, care a murit în incendiul din Barcelona, a plătit 700 de euro mafiei pentru a locui în imobilul abandonat
Spania. Familia de români, care a murit în incendiul din Barcelona, a plătit 700 de euro mafiei pentru a locui în imobilul abandonat

Un buchet de flori, jucării și lumânări au fost depuse la intrarea în sediul bancar abandonat, în care și-au pierdut viața, marți dimineața, în urma unui incendiu, patru membri ai aceleiași familii: Shaky, Violeta, de origine română, și copiii lor, Arsalan și Zhara, în vârstă de 3 ani, respectiv trei luni. 

Aceștia locuiau în sediu de aproximativ un an și erau asistați de serviciile sociale, care îi vizitau de șase ori pe lună, pentru a le asigura lucrurile de bază și pentru a-i însoți în efectuarea unor proceduri obligatorii.

Violeta se ocupa de casa, iar soțul ei, Shaky, mergea în fiecare zi în oraș, în căutarea de fier vechi, ocupație care îi aducea circa 50 de euro pe zi, potrivit lui Mihăiță Dragomir, fratele Violetei.

Citeste si: Spania. O româncă a murit lângă copiii, de 3 luni și 3 ani, și soțul ei. Noi detalii: „Strigau, erau prinși ca într-o capcană” (FOTO+VIDEO)

„Oamenii din zonă îl cunoșteau și îi dădeau obiectele de metal”, spune o vecină. El era de origine pakistaneză, iar ea, de naționalitate română, și se mutaseră în imobilul abandonat  în septembrie 2020, după ce au plătit unui bărbat 700 de euro. Astfel și-au „cumpărat“ dreptul de a se stabili în acest loc.

 

Violeta a ajuns în Spania în 2009 

 

Violeta a ajuns în Spania în 2009, cu primul ei soț în căutarea unei vieți mai bune. Aici a divorțat și l-a cunoscut pe Shaky, cu care a început o relație de dragoste. În căutarea unei stabilități mult așteptate, au închiriat un apartament în Badalona, apoi altul în  La Mina. Au plătit 1.000 de euro unui bărbat, care i-a lăsat să stea în casă. Un an mai târziu, au fost expulzați și au ajuns în Plaza Tetuán. În acel spațiu, în care și-au găsit adăpost, nu aveau apă, curent și căldură. Locul însă fusese adaptat pentru a satisface nevoilor de bază pentru a supraviețui.

 

Vezi si:  Spania. Români, între care și doi copii mici, morți în incendiu

„Au fost foarte fericiți aici”, își amintește Mihăiță Dragomir, plângând. În imobil, mai locuiau alți șase oameni. La parter, pe lângă familia decedată, mai era un cuplu de origine română, iar la subsol - alte patru persoane, trei din Maroc și una din Algeria, care ocupau două camere comune. Shaky închiriase o a treia cameră. Cei patru bărbați, care se aflau la subsol la momentul incidentului, și-au salvat viața refugiindu-se pe o terasă, care dădea spre exterior, scrie lavanguardia.com.

 

Anchetatorii nu exclud nicio ipoteză a producerii incendiului

 

Bărbați și femei, care ajung în Spania din alte țări, nu reușesc să semneze repede un contract de muncă, care este una dintre cerințele obținerii unui permis de muncă și ședere legală. Un tânăr marocan, care a locuit în blocul în care s-a produs tragedia, spune că este în stare de șoc.  Încă nu se împacă cu ideea că Arsalan, micuțul cu care s-a jucat când a ajuns acasă, a murit.

Conform celor spuse de el în acea noapte, între Shaky și ceilalți locuitori de la parter ar fi avut loc o luptă, care a necesitat intervenția Mossos d'Esquadra. În zori, i-au îndemnat pe cuplul de origine română să părăsească locul. Trei ore mai târziu, a izbucnit acel incendiu mortal.

Poliția nu exclude nicio ipoteză și continuă să ia în considerare orice linie de anchetă.

 

„Băiatul mai mare mergea la grădiniță și era foarte fericit...”

 

În ciuda faptului că prima ipoteză, după inspecția vizuală a spațiului, a fost cea a unei țigări sau lumânări lăsate aprinse, agenții vor să analizeze dacă ar exista vreo legătură între altercație și incendiul, care a izbucnit ulterior. Alte mărturii indică faptul că ocupanții acestui imobil se băteau adesea, ceea ce a dat naștere la discuții. Spațiul, potrivit comisarului pentru Acțiune Socială al Consiliului Local, Sonia Fuertes, îndeplinea cerințele pentru ca părinții să poată avea grijă de copiii lor, dar atmosfera de acolo nu era cea mai potrivită.

„Băiatul mergea la grădiniță și era foarte fericit”, insistă unchiul său. Serviciile Sociale i-au facilitat lui Arsalan să înceapă la școala Santa Anna, un centru subvenționat de pe strada Bailén, care are și locuri alocate minorilor vulnerabili. „Mergea la cursuri în fiecare zi, cu excepția zilelor când era bolnav, dar grădinița a reușit să creeze o legătură grozavă cu familia. Deși nu vorbeau limba noastră și nici nu știau să citească, am comunicat cu ei prin desene”, spun surse din Santa Anna. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel