Spania. Coșmarul unui român, forțat să cerșească de conaționali până și-a pierdut piciorul: Lăsat în frig, fără apă, fără mâncare, vândut pentru câțiva euro

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Spania. Coșmarul unui român, forțat să cerșească de conaționali până și-a pierdut piciorul: Lăsat în frig, fără apă, fără mâncare, vândut pentru câțiva euro
Spania. Coșmarul unui român, forțat să cerșească de conaționali până și-a pierdut piciorul: Lăsat în frig, fără apă, fără mâncare, vândut pentru câțiva euro

Procuratura din Barcelona cere 30 de ani de închisoare pentru exploatarea unui român, în vârstă de 76 de ani, care a fost obligat să cerșească până când și-a pierdut piciorul. Presupușii trei exploatatori l-au supus la chinuri groaznice lăsându-l și până la 16 ore fără să bea apă și fără să mănânce. Condițiile extreme și lipsa de igienă au provocat gangrenă și necroză pentru care medicii au fost nevoiți să-i amputeze un picior. Inculpații au vândut victima cu 400 de euro unui alt presupus exploatator.

Procuratura solicită 30 de ani de închisoare pentru doi bărbați și o femeie care au înșelat un român și l-au adus la Barcelona obligându-l să cerșească în centrul orașului în condiții extreme. Nu i-au dat mâncare sau băutură. L-au făcut să stea pe stradă de la 6 dimineața până la 10 seara adunând pomană. Nu i-au dat niciodată un euro din ce câștiga din cerșetorie și nu l-au dus la doctor când boala i s-a agravat.

Românul se afla într-o stare atât de „deplorabilă”, potrivit procurorului, încât atunci când poliția l-a salvat în 2018, au trebuit să-i amputeze piciorul. Procurorul îi acuză pe cei trei anchetați, de trafic de persoane și violențe. 

 

Îl lăsau de la 6 dimineața până la 10 seara cerșind

 

Victima are acum 76 de ani. În urmă cu cinci ani locuia în România. Era văduv, nu avea copii sau slujbă și a supraviețuit datorită ajutorului unor vecini. Fără familie, fără bani și cu o boală care l-a forțat să meargă cu o cârjă, un cuplu de români „a văzut în el posibilitatea de a obține venituri zilnice în detrimentul exploatării în cerșetorie”, spune procuratura în documentul de acuzație.

Cuplul l-a contactat și i-a propus să-i însoțească în Barcelona, ​​promițându-i că va câștiga mulți bani. În octombrie 2016, s-au urcat cu el într-un autobuz care l-a dus din Ploiești spre Barcelona. Pe drum, i-au spus că îl vor pune să cerșească, dar că vor împărți banii egal, în timp ce ei îi țin pașaportul.

Când au ajuns la Barcelona, ​​l-au pus să doarmă pe carton într-un local abandonat. A doua zi dimineață, a început ceea ce avea să fie coșmarul său timp de șase luni. De luni până vineri, îl lăsau în Gran de Gracia, lângă hotelul Fuster, de la 6 dimineața până la 10 seara cerșind. Nu i-au dat nici mâncare, nici apă, nici vreo mângâiere. Doar un semn de carton prin care cerea pomană și un scaun cu rotile, lângă el, în care nu putea urca din cauza lipsei de forță.

În timpul zilei, s-au asigurat că nu pleacă sau nu își raportează situația și i-au luat banii pe care i-i dăduseră oamenii. Potrivit procurorului, el s-a hrănit doar cu ceea ce i-au dat pietonii și s-a ușurat într-o sticlă.

 

Cuplul de români l-a vândut pe conațional pentru 400 euro

 

În ciuda faptului că suferea de o boală vasculară, el a petrecut șase luni, inclusiv toamna și iarna, în aceste „circumstanțe deplorabile”, potrivit rechizitoriului. Lipsa de igienă, îmbrăcăminte sau îngrijire a sănătății a înrăutățit patologiile victimei. O gangrenă înrăutățită la picior i-a obligat pe exploatatori să ducă victima la un spital din România pentru a-i fi amputate degetele de la picioare. Înainte de a finaliza recuperarea, s-au întors la Barcelona și au continuat să-l exploateze fără să-i dea vreun ban. Potrivit acuzării, când bărbatul i-a cerut exploatatorilor săi bani, aceștia l-au batjocorit: „Pentru ce vrei banii?”

După câteva luni, cuplul de români a dat un preț victimei: 400 euro. Cuplul s-a întors în România, dar a vândut victima unui alt presupus exploatator pentru acel preț de 400 de euro. Acest inculpat, tot de origine română, a forțat în continuare victima să cerșească în zona Paseo de Gracia, în ciuda faptului că avea peste 70 de ani și avea mai multe boli care se înrăutățeau. În cele din urmă, durerea l-a obligat să ceară ajutor pietonilor, care au chemat serviciile de asistență și poliția. Când victima, aflată deja în mâinile justiției, a intrat în spitalul Sant Pau, sănătatea sa era deplorabilă. Medicii l-au diagnosticat cu o pseudoartroză cronică, o fractură cronică de humerus, o luxație, pe lângă coroborarea stării avansate a bolii sale vasculare. 

 

90 ani de închisoare pentru cei trei români

 

Din toate aceste motive, procurorul îi acuză pe cei trei inculpați români de două infracțiuni de trafic și cerșetorie pe lângă două infracțiuni de vătămări. Procurorul reclamă pentru fiecare dintre ei un total de 30 de ani de închisoare: 12 ani pentru trafic și 18 ani pentru răniri. În total, 90 de ani de închisoare pentru cei trei.

În plus, procurorul calculează la 224.184 de euro despăgubirile pe care le cere acuzatului să plătească victimei drept despăgubire.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel