ROMÂNI, implicați în furtul unui DIAMANT de 15 milioane de Euro în Spania: Clanul „Diamantul purpuriu“, lovitură de teatru și în Franța

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Șapte persoane, printre care și cetățeni români,  au fost închiși la finele anului trecut la Nancy, pentru apartenența la un grup infracțional organizat, implicat într-un jaf la Cannes. Un Diamant de peste 4, 5 milioane de Euro a dispărut de la Cannes. Aceeași bandă, denumită Clanul „Diamantul purpuriu“, ar mai fi dat o lovitură și au sustras, din Spania, un alt diamant rar, a cărui valoare de piață ajunge la 15 milioane de euro.

Cinci femei și doi bărbați sunt suspectați, printre altele, că au furat, în august anul trecut, din hotelul Martinez din Cannes, un diamant de 101 carate în valoare de 4,5 milioane de euro. Banda a străbătut toată Europa în căutarea unor noi înșelăciuni: din Spania în Elveția, prin Austria la Slovacia, și apoi la Cannes.

Anchetele i-au condus pe polițiști să stabilească faptul că această echipă de escroci, bine structurată, este formată din membri ai comunităților române și sârbe, instalate în Seine-Saint-Denis în Val-de-Marne.

Cum au pus mâna românii pe Diamantul purpuriu, o piatră rară și extrem de valoroasă

 

Totul s-a întâmplat într-o clipită. Un fals gemolog - un evaluator de bijuterii -, depunea diamantul, care era ținut într-un cufăr, într-un seif. Dar, înainte de a-l închide, a cerut să verifice sigiliul de securitate al pietrei pentru o secundă. A făcut acest lucru și a ieșit să telefoneze presupusului cumpărător și astfel a închis achiziția. Văzând că întârzia să se întoarcă, nervos, proprietarul a cerut să verifice seiful. Deschizându-l, a descoperit că acel cufăr era în seif, dar era gol. Diamantul purpuriu, un tip unic de piatră prețioasă, de 3,2 carate, evaluat între 7 și 15 milioane de euro, dispăruse. Și cu el au dispărut și evaluatorul și cumpărătorul.

Unul dintre jafurile secolului din Barcelona s-a produs pe 2 ianuarie 2020, când diamantul colorat -  foarte greu de găsit pe piață - a fost furat. „Diamantele naturale sunt transparente sau galbene. Și un procent foarte scăzut are culoare. Deoarece sunt atât de puține, sunt foarte căutate”, explică Marta Camps, specialistul în bijuterii de la casa de licitații Balclis din Barcelona.

Problema în acest caz este că presupușii intermediari nu erau experți în diamante. Erau un clan de escroci, o familie formată din cel puțin nouă persoane, potrivit inspectorului Mossos Israel García, șef adjunct de investigații la Barcelona, formată din cetățeni români și sârbi.

De la furturi în metrou, la hoți de diamante rare

 

Cazul a ajuns pe mâna poliției catalane în aceeași zi cu jaful, când proprietarul diamantului, un om de afaceri elvețian care a ajuns la aeroportul din Barcelona cu diamantul său și un serviciu privat de escortă, a constatat că a fost victima unei înșelătorii. „În cutia unde era diamantul am găsit o amprentă”, explică inspectorul. Odată verificată amprenta, polițiștii au găsit autorul:  cu opt ani mai devreme aceasta era cunoscut de către Mossos ca hoț care acționa la metroul din Barcelona, potrivit El Pais.

Folosind imaginile și datele și vizitând diferitele hoteluri de lux în care au avut întâlniri anterioare înainte de ziua jafului, s-a dovedit că presupusul expert în pietre prețioase și hoțul de metrou din Barcelona erau un cuplu. „La acel moment, se schimbaseră complet. Se prefăceau a fi oameni cu putere de cumpărare. Dacă era necesar, închiriau un Mercedes care îi lăsa la ușa hotelului”, explică García. Haine de marcă, telefoane mobile de lux ... Totul pentru a le  face pe victime să creadă că sunt cumpărători, intermediari, experți în diamante veritabili. Când în realitate erau o familie profesionistă de escroci.

Cum s-a petrecut jaful de 4,5 milioane de Euro de la Cannes?

 

Mossos și Poliția Națională, au sesizat autoritățile din Franța în iunie. Acolo trăia clanul. Și au început o operațiune comună. Însă nu au ajuns la timp  pentru a preveni o altă lovitură mare. Cu această ocazie, au ales orașul exclusivist Cannes, cunoscut pentru festivalul său de film, și legendarul hotel de cinci stele Martínez. O femeie, probabil același „gemolog“ expert din cazul furtului de la Barcelona, ​​a păgubit un alt elvețian bogat. Diamantul său nu era la fel de rar, dar era un diamant tradițional de 111 carate, evaluat la 4,5 milioane de euro. Din nou, diamantul a dispărut ca prin magie și, odată cu el, și cumpărătorul și intermediarul.

Un cetățean rus ajunge din Elveția cu bijuteria pentru a o vinde și se întâlnește la hotelul prestigios cu o femeie de 53 de ani. Ea a cerut persoanelor care însoțeau vânzătorul să iasă, apoi au perfectat vânzarea. A pus cutia cu diamantul în geantă, dar vânzătorul i-a cerut să i-l returneze până la transferul efectiv. Ea i-a înapoiat cutia, pe care el a pus-o înapoi în seif. În așteptarea tranzacției, femeia a fugit.
Când vânzătorul a redeschis cutia, în interior era o pietricică!  După ce iese din hotel, femeia transmite adevăratul diamant unui complice și se face nevăzută.

Femeia a fost arestată la Dubai, când încerca să vândă chiar diamantul furat de la Cannes. Reținută, ea le-a explicat polițiștilor că diamantul negru furat de la Cannes „aparținea ... mafiei ruse!“. 

Pandemia le-a încurcat afacerile

 

„Bănuim că au vrut să le vândă în Dubai”, spune inspectorul Garcia. Dar nu au putut călători din cauza pandemiei. 

În noiembrie, poliția franceză a arestat trei femei și șase bărbați, între 26 și 53 de ani, toate rude printre ei, de naționalități române, franceze și sârbe, acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, tâlhărie organizată și fraude, potrivit instanțelor judiciare. Opt sunt încă în închisoare.

În cele trei căutări din Franța, au găsit o valiză roz la fel ca cea pe care au folosit-o la jaful de la Cannes, două certificate de bijuterii, facturi false, 10.000 de euro și un USB cu acces la un portofel de criptomonede. Dar nu au găsit nici o urmă a pietrelor prețioase.

Pe lângă furtul de diamante, banda ar fi înșelat cu 185.000 de euro un colecționar de mașini de epocă. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel