Milionar român, încolţit. Escrocheria de fineţe a afaceristului, sancţionată după un deceniu

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Unul dintre cei mai bogaţi ieşeni din perioada postdecembristă a ajuns într-o situaţie financiară ingrată. Viorel Roman a fost condamnat, în vara acestui an, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune iar zilele trecute o instanţă din Iaşi a dispus executarea sa silită.

Executorii judecătoreşti urmează, în perioada următoare, să îi identifice bunurile şi conturile în vederea recuperării unei sume de aproximativ 2,6 milioane de lei. E vorba de prejudiciul stabilit într-un dosar în care Roman a fost condamnat pentru înşelăciune. Victima din acel dosar este Ana Oniga, o femeie de afaceri din Alba Iulia care a precizat că, dacă nu îşi va recupera banii stabiliţi de instanţă, va cere judecătorilor revocarea suspendării pedepsei şi executarea de către Roman în regim de detenţie a pedepsei.

Potrivit legislaţiei, neplata prejudiciului poate sta la baza unui astfel de demers juridic.

 

De ce a fost condamnat

 

Viorel Roman a ajuns condamnat pentru o serie de fapte de înşelăciune pe care le-ar fi comis începând cu anul 2009. Prin intermediul unei firme de-ale sale, Scala Real Estate, Roman a preluat, în 2009, o creanţă pe care firma Anei Oniga o avea de recuperat de la o firmă din Timişoara. Era vorba chiar de suma de 2,6 milioane de lei, pe care Roman s-a obligat să o achite după ce vinde un teren de 50.000 de metri pătraţi din Timişoara.

Între firmele lui Roman şi Oniga a fost încheiat un contract de cesiune creanţă, afaceristul ieşean garantând cu file CEC şi bilete la ordin care s-au dovedit invalide.

Prin ceea ce judecătorii au descris a fi o faptă de înşelăciune, Roman a convins-o pe Oniga să radieze din cartea funciară a terenului de 50.000 de metri pătraţi contractul de cesiune. În cele din urmă, femeia a rămas, astfel, cu acei bani nerecuperaţi, deoarece firma lui Roman a intrat în insolvenţă în scurt timp.

 

Viorel Roman a invocat dificultăţile financiare ale firmei

 

Viorel Roman a fost trimis în judecată de anchetatorii din Albă Iulia abia în 2016, după o investigaţie de doi ani. În primă instanţă, dosarul de înşelăciune a lui Roman s-a finalizat cu condamnarea la trei ani de închisoare cu executare a acestuia. Afaceristul a formulat apel şi, la Curtea de Apel Albă Iulia, judecătorii au decis că fapta de înşelăciune s-ar fi prescris. Tot atunci, au lăsat nesoluţionată latura civilă. Ana Oniga a mers însă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României şi a formulat un recurs în casaţie în care a susţinut că, de fapt, acuzaţiile lui Roman nu sunt prescrise.

Judecătorii Curţii Supreme i-au dat dreptate şi au decis rejudecarea cauzei din faza de apel, informează Adevărul. Procesul s-a reluat, astfel, la aceeaşi Curte de Apel Alba Iulia, care în vara acestui an a admis apelul lui Roman şi, în loc de executare, l-a condamnat pe acesta la trei ani de închisoare cu suspendare, dar şi la plata prejudiciului pentru care s-a dispus, în prezent, executarea silită.

În instanţă, Viorel Roman a invocat dificultăţile financiare ale firmei însă s-a disculpat personal, spunând că relaţiile comerciale care au păgubit-o pe Ana Oniga s-au purtat între firme, şi nu între persoane fizice. „Eu personal nu am nicio obligaţie faţă de aceasta şi dacă aş dispune de respectivii bani, i-aş dona”, declarat Roman. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel