Situație dezastruoasă. Ce s-a întâmplat în Germania după primele 2 săptămâni de la redeschiderea școlilor

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Cel puţin 41 dintre cele 825 de şcoli din Berlin au raportat cazuri de coronavirus în rândul profesorilor sau al elevilor în primele două săptămâni de la începerea cursului după vacanţa de vară, potrivit ziarului Berliner Zeitung, citat de EFE.

 

Ziarul se bazează pe datele furnizate de autorităţile din domeniul învăţământului din acest oraş stat, potrivit cărora 37 de şcoli au plasat în carantină o parte dintre elevi, profesori, sau din ambele categorii, în urma depistării a cel puţin un caz de infectare în comunitatea şcolară, transmite Agerpres.

Lista include atât şcoli publice cât şi private, dar lipsesc unele centre şcolare în care au fost semnalate cazuri, în timp ce pentru şcolile profesionale încă nu au fost prezentate date oficiale. În alte două şcoli măsurile de carantină au fost deja ridicate.

Potrivit responsabilei pentru educaţie a Berlinului, Sandra Scheeres, aceste date arată că „școlile nu sunt în sine un ’hotspot″ (punct fierbinte) şi că de regulă “infecţiile ajung în şcoală din afară”.

Potrivit datelor furnizate joi la 15:00 ora locală, cazurile de contagiere cu noul coronavirus la Berlin după două săptămâni de cursuri nu constituie încă un pericol pentru funcţionarea în mod regulat a şcolilor, notează Berliner Zeitung.

În majoritatea centrelor de învăţâmânt cu cazuri confirmate, acestea se referă la un elev sau la un profesor infectat, fără să fie depistate şi alte contagieri. Totuşi impactul ar putea fi considerabil, dacă se au în vedere cazurile suspecte şi consecinţele pe care le implică existenţa chiar şi a unui singur caz într-o şcoală, subliniază ziarul.

Prin urmare sunt deja zeci de profesori şi sute de elevi plasaţi în carantină în tot Berlinul.

În întreaga ţară autorităţile sanitare germane au raportat 1.427 noi contagieri cu coronavirus în ultimele 24 de ore, cea mai ridicată cifră după cea de la sfârşitul lunii aprilie când s-au înregistrat 1.700 de cazuri.

Numărul total al contagierilor de la raportarea primului caz, la 27 ianuarie, se ridică la 230.048, iar cel al deceselor a crescut la 9.260, după ce în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 7 noi decese, potrivit datelor furnizate de Institutul Robert Koch (RKI).

 

Cum va începe școala în România
 

În învățământul preuniversitar și universitar din România învață peste 4 milioane de elevi.

Toate școlile se pregătesc pentru 14 septembrie, când vor începe cursurile.

Fiecare localitate trebuie să facă o evaluare și să colaboreze cu Direcția de Sănătate Publică pentru a stabili ce scenariu de acțiune se aplică: verde, galben sau roșu, în funcție de numărul de cazuri de COVID-19 confirmate.

Indiferent de forma în care se vor ține lecțiile, școlile sunt obligate să asigure produsele de igienă și spațiu suficient pentru copii.

Înainte de începerea şcolii, Direcţiile de Sănătate Publică vor calcula pentru fiecare localitate rata de îmbolnăvire. Cifrele vor fi trimise inspectoratului şcolar şi astfel fiecare scoală va şti ce are de făcut.

Rata de răspândire a bolii într-o localitate se va calcula astfel:
numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile se împarte la populaţia localităţii şi se imultește cu 1.000. Rezultatul reprezintă numărul de cazuri la mia de locuitori.

Spre exemplu, dacă avem 20 de cazuri cumulate în 14 zile într-o comună cu 2000 de locuitori, atunci scoala rămâne închisă, cursurile se vor face doar online, pentru că sunt câte zece bolnavi la fiecare mie de locuitori, mai mare de pragul de 3, de la care se intra în scenariul roşu.

O rata între 1 şi 3 corespunde pentru scenariul galben, cu învăţământ mixt, atât la școală cât şi online.

Chiar dacă o şcoală este în scenariul verde, dar nu există spaţiu suficient pentru distanțarea elevilor sau posibilitatea organizării lecţiilor în ture, o parte dintre elevi ar putea face cursuri online.

După 14 septembrie, dacă apar cazuri de îmbolnăviri în şcoală, deciziile se vor lua, de asemenea, punctual.

În cazul virozelor respiratorii, şcoala se închide dacă 20% dintre copii sunt bolnavi. În privinţa infecţiei COVID-19, urmează să fie luată o decizie la câte cazuri din clase diferite se închide întreaga şcoală.

Directorii şcolilor, inspectoratele şi comandamentele locale ar putea lua decizia finală la începutul lui septembrie.

Ministrul Educaţiei a cerut şcolilor ca până miercurea viitoare să trimită planul fiecărei clase, cu băncile aranjate la un metru distanţa.

Epidemiologii spun că indiferent de câte măsuri se vor lua, riscuri rămân mai ales la clasele mici. Sugestia lor este că, în pauză, învăţătorul să asigure jocuri care să ţină copiii distanţaţi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel