Cultivatorii de pere din Belgia sunt disperați: Aproape 75% din lucrătorii români nu mai vin anul acesta la muncă

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Se apropie sezonul recoltei în Belgia. Perele, niște fructe perisabile, așteaptă culegătorii. În cea mai mare parte români. Dar recolta de anul acesta este lovită de un alt „dăunător“: coronavirusul. Pandemia ține departe muncitorii sezonieri iar pe patroni îi face să cheltuie și mai mulți bani pentru muncitorii care totuși reușesc să vină. 

Fermierul de fructe Tom Van Hecke este pregătit pentru recolta de pere, care începe sâmbătă. Este „timpul banilor” pentru Fruit-land, compania Tom și Sylvie Van Hecke de la Korteboeken din Zomergem. În următoarele două săptămâni trebuie recoltate 400 de tone de pere. De ani buni, Tom a apelat la o mică armată de culegători din România, dar din cauza COVID-19 nu mai beneficiază de mâna de lucru.

 „Stăm cu inima strânsă, deși nimic nu ar trebui să meargă rău”, spune el. Fiecare muncitor sezonier român va face două teste  pentru coronavirus și va fi izolat în carantină la companie. Deja aproape 75% dintre muncitorii români vechi nu vor mai veni anul acesta pentru recoltat. „Opt dintre cei doisprezece culegători români au renunțat”, spune Tom. „Coronavirusul creează incertitudine pentru acei oameni. Ei sunt în siguranță în mediul rural acolo și s-au temut să facă acea călătorie de 2.200 de kilometri. Din fericire, am reușit să recrutăm opt oameni noi”, a spus Tom.

"Miercuri, poliția ne-a vizitat deja pentru a vedea dacă aștept lucrători sezonieri din străinătate. Culegătorii mei provin din zone roșii. Tot acolo se aplică același fenomen ca și aici, că marile probleme sunt în marile orașe. Din păcate toată România este colorată în roșu și așa că trebuie să fie testați la sosire de către un doctor care vine aici fiecare muncitor. Și apoi din nou. Dacă primul test este negativ, acestea pot începe, dar vor rămâne în orice caz în carantină la fermă timp de 14 zile, până când al doilea test este, de asemenea, este negativ. Măsurăm temperatura tuturor în fiecare zi. Există dezinfectant la fiecare ușă și am aplicat pictograme în olandeză și română”, a explicat cultivatorul de fructe într-un interviu pentru nieuwsblad.be.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel