Traian Băsescu: „Iohannis a rămas sub impresia poveștii din 10 august. / Este o crimă să relaxezi măsurile“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă, într-un dialog cu jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu, că nici România, nici Europa nu vor ieşi din criză la sfârşitul lunii mai şi avertizează că trebuie să ne pregătim pentru ce-i mai rău din punct de vedere al relaţiei noastre cu natura.

Europarlamentarul Traian Băsescu spune că, în viitor, tot ceea ce vom construi se va ridica pe trauma pandemiei de coronavirus care va fi accentuată de “ticăloşia” autorităţilor de a fi lăsat oamenii să moară în casă. Fostul preşedinte a explicat că s-au făcut testări puţine de dragul de a spune că la noi au fost mai puţine victime.

Fostul şef al statului se opune categoric măsurilor de relaxare până când nu sunt depistaţi toţi asimptomaticii şi susţine că preşedintele Iohannis a greşit când a anunţat miercuri aceste măsuri. Traian Băsescu spune că autorităţile nu dau semne că ar vrea să repare această greşeală, dar le sugerează că ar putea să o facă lansând un program major de testare a populaţiei, prin care s-ar putea depista numărul real de focare de coronavirus.

Redăm o parte din interviul cu Traian Băsescu

Întrebat de ce Guvernul nu au luat măsuripentru combaterea coronavirusului încă din 22 februarie, fostul președinte a răspuns: „Din necunoaştere“. „Eu am trecut în viaţă prin carantină şi prin mers în zone de epidemie. Mă trimitea armatorul, trebuia să mă duc să încarc de acolo, armatorul ştia foarte bine unde mă trimite şi ştia foarte bine şi unde descarc şi cînd încărcam în zonă de epidemie ajungeam la portul de descărcare şi nu eram cu o navă de-asta, nava avea un milion de barili de ţiţei în ea. Vă daţi seama ce valoare, mai ales în vremuri cînd de la o zi la alta ţopăia preţul barilului cu 5 dolari. Ba era 120, ba era 108. Ei, în vremurile alea eu am stat în carantină 20 de zile de nu m-am văzut. E obligaţia statului să se protejeze de epidemii.

Şi venind din zonă de epidemie era nu ştiu ce holeră, ce Dumnezeu aveau ăia, şi cînd am ajuns în portul de descărcare am stat bine mersi 20 de zile, pînă cînd mi s-a făcut după 20 de zile control la tot echipajul, s-a constatat că e sănătos şi am tras la încărcare. Sau vă dau alt tip de exemplu, aş spune mult mai dureros, plecai cu echipajul din Constanţa şi cînd ajungeai la Suez constatai că unul are gripă. Păi primul lucru pe care-l ordona comandantul era izolarea lui. Izolarea lui şi a celor cu care a făcut cart. Erau trei pe care dintr-o dată îi băgai în izolare, în care, pînă cînd asistentul medical sau doctorul, depinde ce aveai la bord la voiajul respectiv îţi spunea că e sănătos nu-i dădeai drumul. Nu ieşea omul ăla 15 zile, opt zile, 14 zile, pînă cînd se făcea sănătos. Pentru că dacă nu în două zile îţi îmbolnăvea de gripă tot echipajul nu mai aveai cu cine face cart. Deci le-am trăit şi ştiu că primul lucru pe care trebuie să-l faci în situaţie de boală molipsitoare este izolarea.

Ideea clasificării spitalelor, salvatoare

 

Ion Cristoiu: Încă de pe 27 februarie, dumneavoastră aţi fost adeptul unor măsuri dure şi nu graduale. De ce nu graduale?

Traian Băsescu: Păi îmbolnăvirea nu e graduală. Cînd ai luat virusul l-ai luat. Nu-l iei puţin, îl iei de tot cînd îl iei, ori nu-l iei. Şi cînd l-ai luat virusul îşi face de cap. De asta m-am ţinut de ei „Închideţi şcolile, trimiteţi copii acasă”, şi Slavă Domnului că m-au mai ascultat. Pînă la urmă au închiriat şi nişte hoteluri, pentru carantină. Şi-au dat seama uşor, uşor, dar trebuia să le spună cineva public. Dar o măsură extraordinară pe care au luat-o doctorii noştri a fost clasificarea spitalelor. Spitalele de primă linie pe care le-au dedicat numai luptei cu Coronavirusul, au evacuat ceilalţi bolnavi, i-au dus în alte spitale, nu cum au făcut italienii şi cu spaniolii care au tratat coronavirusul în orice spital, unde aveau locuri acolo intri că e în zona de jurisdicţie, ceea ce le-a creat multe probleme. La noi a fost o minte care a avut forţa să impună ideea de a muta, gîndiţi-vă cîte mii de bolnavi au fost mutaţi din spitalele de primă linie în spitalele generaliste.

Ion Cristoiu: Pe 27 februarie dumneavoastră semnalaţi nevoia stării de urgenţă, pe 26 februarie, pe facebook, preşedintele scria că e numai o gripă uşoară. Ştia că e periculos şi a scris dinadins greşit sau a fost dezinformat?

Traian Băsescu: Ce spunea preşedintele pe 26 februarie era, dar eram în martie, pe 11 martie vă dau citat din preşedintele nostru: „Dacă vă uitaţi la televizor şi vedeţi politicieni care dau sfaturi la toată lumea şi le ştiu pe toate, eu vă sfătuiesc schimbaţi canalul. Asta ca să demitizez un pic boala. Fiindcă am citit cîteva articole ieri unde se vorbeşte despre un virus ucigaş într-o manieră foarte apocaliptică.”

 „Hai lăsaţi-ne cu China, aici e Europa”

 

Deci pe 11 martie şeful statului român credea că e o glumă. În martie, domnule Cristoiu, cînd pandemia începuse în decembrie în China! Şi vă dau un element pe care nu l-au spus mulţi, sau nu s-a spus deloc. În luna ianuarie Comisia Europeană a contactat toate statele membre şi a spus „Dacă va fi o pandemie cu acest virus sînteţi pregătiţi?” Nici un stat n-a spus nu. Toţi au fost pregătiţi şi aroganţi, „Hai lăsaţi-ne cu China, aici e Europa”, noi ştim ce-avem de făcut. Nici măcar n-au trimis oameni, deşi OMS-ul începuse să atenţioneze, dar a întîrziat mult şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

N-au trimis măcar la chinezi „măi fraţilor spuneţi-ni şi nouă cei cu răceala asta de la care mor oameni”. Sau, ce n-au observat, veţi vedea că sunt foarte multe ţări în care pandemia a început de la cetăţeni chinezi veniţi în vizită. Deşi aveau oraşele ticsite cu chinezi şi Italia, pentru că şi chinezii au devenit mari amatori de turism în Europa şi Italia, şi Spania, şi Franţa erau ticsite de vizitatori chinezi, mai mult decît atît, primii semnalaţi ca fiind îmbolnăviţi au fost chinezii şi în Franţa, şi în Italia şi în Germania. Şi totuşi n-a sesizat nimeni că odată cu turiştii ne-a venit şi pandemia a sosit în Europa aşa cu avioanele de cursă lungă. Deci extrem de neglijent a fost tratată problema.

Ion Cristoiu: În momentul în care Klaus Iohannis şi polemiza că nu trebuie stare de urgenţă, era şi el naiv sau mai juca încă acel teatru al anticipatelor?

Traian Băsescu: El a fost atît de cucerit de ideea asta a anticipatelor încît nu auzea şi nu vedea nimic. Marea problemă este că aşa ceva nu e posibil la un şef de stat să aibă o atenţie unidirecţională. Un şef de stat trebuie să fie capabil să ia mai multe elemente şi să fie capabil să schimbe rapid priorităţile cînd constată că nu mai sînt cele pe care le-a avut pînă atunci.

Liberalii vor fi loviţi electoral de această Pandemie

 

Ion Cristoiu: Credeţi că această criză la care va fi adăugată şi criza economică va schimba raportul de forţe electorale, adică va aduce schimbări pe scena politică sau va rămîne în aceeaşi situaţie dinainte de criză cînd Dreapta PNL, Dreapta dumneavoastră eraţi pe cai mari.

Traian Băsescu: Caii s-au făcut mici acum, s-au făcut catîri acum, dar tot a rămas un căluţ acolo, deci liberalii vor fi loviţi de această pandemie pe care au gestionat-o prost, în sensul că au avut un avans de o lună faţă de Franţa, Spania şi Italia şi i-a prins nepregătiţi. Nu-i posibil să te prindă cu personalul medical fără echipament de protecţie, de aia acum 1.200 de medici şi asistente medicale sînt scoase din dispozitivul de luptă împotriva acestei pandemii. Deci cred că vor pierde consistent dar nu atît de mult încît să cadă sub PSD. Cred că vor rămîne primul partid, dar trebuie uitat un scor care să înceapă cu 4, să zică bogdaproste dacă va începe cu 3.

Ion Cristoiu: Credeţi că alegerile vor mai avea loc anul acesta?

Traian Băsescu: Cred că localele vor avea loc anul acesta şi în mod normal ar trebui să facă ceva să se ţină şi legislativele undeva în noiembrie, decembrie, dacă nu, nu, vor fi la anul. Dar în mod normal ar trebui să le împacheteze cumva către sfîrşitul anului, adică în toamnă localele şi la începutul iernii legislativele.

Impresia poveştii din 10 august, Piaţa Victoriei

 

Ion Cristoiu: Domnul preşedinte în Decret, al doilea decret există, acolo unde se dau condiţiile care duc la anumite măsuri e o frază aproape o ştiu pe de rost şi vreau să vă întreb pe dumneavoastră, că dumneavoastră vă daţi seama imediat despre ce e vorba. La un moment dat domnul preşedinte spune: „... avînd în vedere că e nevoie de menţinerea capacităţii forţelor de ordine pentru a preîntîmpina unele acţiuni publice care ar pune la îndoială ordinea democratică...” aşa e. Nu am înţeles despre ce-i vorba.

Traian Băsescu: Preşedintele a rămas sub impresia poveştii din 10 august, da. Piaţa Victoriei, 10 august acum 2 ani cînd singurul cîntat pentru a justifica intervenţia jandarmilor, singurul cîntat de PSD a fost că voiau să dea o lovitură de stat. Ei a fost o şmecherie pe care a învăţat-o şi preşedintele. Şi atunci a transpus-o într-un alt mod pentru că a constatat că atunci unii au crezut. Şi atunci a transferat-o şi aici şi a spus, prin învăluire, că dacă vor fi cumva mişcări de mase ele vor fi pentru că ar vrea să răstoarne ordinea de drept şi pe domnia sa de la Cotroceni. Cred că... nu am altă explicaţie pentru acest lucru. A fost o frază preventivă. Să aibă de ce se agăţa într-o eventuală explicaţie mai tîrziu.

  Nici România, nici Europa nu vor ieşi din criză la sfîrşitul lui mai“

 

Ion Cristoiu: Spuneţi-mi, domnule preşedinte, astăzi domnul Klaus Iohannis părea mai relaxat, adică nu mi s-a părut că mai citeşte după prompter, va mirat faptul că, în sfîrşit, a dat data ieşirii din criză.

Traian Băsescu: Cred că a făcut cea mai mare prostie dînd data ieşirii din criză. Nici România, nici Europa nu vor ieşi din criză la sfîrşitul lui mai. De ce? Cel puţin România va avea o mare problemă. Uite trebuie să vă spun că am un material scris de două zile, şi nu-l pun, un material pe care mi l-a inspirat noaptea de Paşte, nu-l pun încă, am spus hai să treacă şi a treia zi de Paşte. Este un material foarte dur, este o viziune despre viitor. Adică ok o să facem 5 G-ul, o să facem inteligenţa artificială, o să facem ca trenul să meargă la fel de repede ca avionul, multe o să facem dar vom avea pandemii.

Şi spun eu la un moment dat, acest virus a vrut plămînii, nu ştim ce va vrea virusul următor, poate va vrea rinichii, poate va vrea inima, poate va vrea ficatul, nu ştim ce va vrea. Care va fi foamea următorului virus. Şi trag nişte concluzii că trebuie să ne pregătim pentru ce-i mai rău din punct de vedere al relaţiei noastre cu natura. Pe de altă parte, toată construcţia viitorului, spun eu, dincolo de cuceririle astea extraordinare, trebuie să fie bazate pe trauma acestei pandemii care va fi accentuată, şi traumele viitoare, adică neputinţa noastră de a face ceva la un virus care fără să-l întrebe nimeni, fără să-l cheme nimeni a plecat dintre animale, şi hop, între oamenii. Nu ne va întreba nici virusul următor.

Şi spre exemplu, de ce spuneam că va fi accentuată această traumă? Pentru că cel puţin noi am fost ticăloşi. De dragul de a spune că la noi au fost mai puţine victime noi am lăsat să moară oamenii în casă, pentru că am făcut foarte puţine teste în raport cu nevoile. Am preferat să facem foarte puţine teste, ceea ce... aţi observat că la unii moartea e foarte rapidă. Se sufocă foarte simplu şi s-a terminat. Mulţi au murit în casă neştiuţi de nimeni. Marea problemă însă, sau a doua mare problemă este la fel de ticăloasă şi imorală din punct de vedere al statului. Nefăcînd testări nu depistezi pe cei la care nu se vede, asimptomaticii, nu-i depistezi.

Şi chiar domnul Iohannis ne spunea că a relaxat măsurile. Foarte bine. Asimptomaticii vor fi acolo prezenţi, convinşi că sînt sănătoşi, vor merge la birou, vor merge în familie, vor merge la rude, vor merge la prieteni, vor merge în societate, vor merge la film, vor merge cu trenul, vor merge cu tramvaiul. Vor infecta oamenii. Vom avea al doilea val pornit de la asimptomatici, pentru că statul român ca să poată spune, ceea ce începuse să spună, dar văd că s-au domolit în ultimele două zile, că s-a îngroşat gluma. Vedeţi pentru că am făcut atît de bine, am avut puţini morţi. Numai că s-au înmulţit şi în condiţiile în care se fac puţine teste. Multe teste ne dădeau o şansă, dădeau medicilor o şansă să descopere asimptomaticii şi să-i trateze înainte să-i lanseze liber în societate.

Deci cred că s-a făcut o mare greşeală aici şi se pare că nu vor s-o repare. Ar putea s-o repare lansînd un program major de testare a populaţiei, ceea ce i-ar ajuta foarte mult şi să depisteze numărul real de focare de coronavirus, ceea ce le-ar permite să ia decizii adaptate la realitate. Uite aici pot să pornesc întreprinderile, aici nu pot, că intensitate de îmbolnăviri e foarte mare. Dar aici unde nu mai e nimic, e curat locul, aş putea să pornesc două-trei întreprinderi sau cîte sînt acolo.

„Este o crimă să relaxezi măsurile“

 

Ion Cristoiu: Deci dumneavoastră trageţi un semnal de alarmă potrivit căruia netestarea va face ca atunci cînd vor începe...
Traian Băsescu: Categoric, să avem un al doilea val.

Ion Cristoiu: De testări. Deci dumneavoastră puneţi o condiţie că fără aceste testări la noi...
Traian Băsescu: Da, este o crimă să relaxezi măsurile.

Ion Cristoiu: E foarte importantă această precizare. Dumneavoastră spuneţi că ar trebui făcute numai pe bază de teste, după ce sînt testări, după aceea vom şti pe ce realitate...

Traian Băsescu: Domnul Cristoiu, dacă aş testa spre exemplu 10% din populaţie aş avea elementele să fac o analiză. Pe 10% din populaţie înseamnă 2 milioane de oameni să-i testez, nu 40.000. I-am testat, asta mi-arată o structură a îmbolnăvirii, văd cît asimptomatici sînt în 2 milioane, în 10%, păi sînt 5. Dacă sînt 5 nu merită să ţin restricţiile în continuare. Păi în 2 milioane sînt 80.000 aha, fac un semn şi spun „băieţi rămînem aşa” şi trecem să testăm în continuare pentru că dacă am 80.000 de asimptomatici în 2 milioane şi eu cred că România are 80.000 de asimptomatici în 2 milioane, sigur generez un al doilea val al îmbolnăvirilor.

„Povestea asta cu „hai să-i luăm să-i ducem de acasă” m-a scos din sărite“

 

Ion Cristoiu: Preşedintele s-a referit, sigur fără să-l numească, şi la un document al domnului Adrian Streinu Cercel. Dumneavoastră aţi înţeles ceva din scandalul acesta?
Traian Băsescu: Nu, n-am înţeles.

Ion Cristoiu: Dar ce-a fost, n-am înţeles?
Traian Băsescu: Mi se pare că e o prostie fără seamăn. Nu că mă vizează, am 69 de ani, dar de ce să mă iei de acasă dacă am tot ce-mi trebuie acolo? Şi nu cred că Cercel e capabil de asemenea istorii. O fi fost o discuţie între ei ce facem cu oamenii de peste 65 de ani care n-au adăpost, sau care n-au nu ştiu ce, ştiu eu, dar la mine de ce să mă iei să mă duci într-un hotel?

Ion Cristoiu: Aveţi peste 65 de ani. Dumneavoastră v-aţi simţit într-un fel jignit de această campanie în legătură cu oamenii de peste 65 de ani?
Traian Băsescu: Este o realitate, maestre, că oamenii peste 65 de ani sînt mai vulnerabili. Pînă la 65 de ani mai avem destule ba o inimă, ba o tensiune, dacă ai fost şi fumător ca mine, slavă Domnului cu plămînii eşti pe un teren minat cînd e vorba de Coronavirus, deci este o realitate. Cert este că nu m-am simţit jignit pînă la povestea asta cu „hai să-i luăm să-i ducem de acasă”, asta m-a scos din sărite?

Ion Cristoiu: Credeţi că a avut şi un ţel electoral toată această campanie cu bătrînii?
Traian Băsescu: Categoric da, ei au încercat să cîştige numai că..., mi-aduc aminte că a fost o perioadă cînd începuseră datorită măsurilor... uite spune aici: „Sînt foarte mulţumit de felul în care guvernul Orban gestionează această criză, măsurile care au fost luate mi se par potrivite, au venit la timp şi vreau să-mi exprim toată aprecierea pentru premierul Orban şi toţi cei care sînt implicaţi efectiv în gestionarea acestei crize”. La vremea aia, domnul Iohannis a crezut că noi n-o să avem nici un mort. Aşa era bine informat. Şi vremea aia înseamnă 11 martie, cînd era în plină explozie pandemia în Italia şi în Spania el credea că...

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel