Coronavirus în Franța: Ipoteza unei noi carantine prinde contur, în fața unui al doilea val „brutal” al epidemiei

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
multime_masti_protectie
multime_masti_protectie

Perspectiva unei noi carantine prinde contur în Franța în fața unui al doilea val "brutal" al epidemiei de Covid-19, care ar putea fi chiar "mai puternic decât primul", spune Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului Științific care consiliază guvernul de la Paris, scrie AFP.

„Am avertizat că va exista un al doilea val, dar suntem și noi surprinși de brutalitatea a ceea ce se întâmplă de 10 zile”, a subliniat el, la postul de radio RTL.

„Al doilea val va fi probabil mai puternic decât primul” și „mulți dintre concetățenii noștri nu realizează ceea ce ne așteaptă”, a continuat Delfraissy care a vorbit despre o „situație dificilă, chiar critică”, potrivit HotNews.ro.

Un nou record a fost doborât duminică cu 52.000 de cazuri pozitive în 24 de ore, iar numărul lor real ar putea fi chiar de "circa 100.000 pe zi", potrivit profesorului.

Numărul de bolnavi la terapie intensivă continuă și el să crească, depășind 2.500, valori care nu mai fuseseră atinse din mai.

 

Delfraissy vede „două ipoteze”



În încercarea de a controla acest al doilea val, Delfraissy vede „două ipoteze”.

Prima este o extindere masivă a interdicției de a părăsi locuințele în timpul nopții, la nivel național, o măsură care ar putea fi implementată și în week-end. Dacă acest lucru se va dovedi ineficient, ar putea fi avută în vedere impunerea carantinei.

A doua ipoteză este „să se meargă direct spre carantină, mai puțin dură decât cea din luna martie”, care „să permită probabil conservarea unei activități școlare și a unui anumit număr de activități economice”, cu un recurs sporit la telemuncă.

 

În primul val, Franța s-a confruntat cu o carantinare generală a populației



În primul val din primăvară, soldat cu 30.000 de morți, Franța s-a confruntat cu o carantinare generală a populației timp de două luni.

De la jumătatea lunii octombrie, interdicția de a părăsi locuințele între orele 21,00 și 06,00 dimineața a fost impusă în numeroase localități și regiuni. În week-end, măsura a fost extinsă și vizează acum 46 de milioane de francezi, respectiv două treimi din populație.

„O recarantinare ar părea plauzibilă, așa cum s-a procedat în Israel, în Australia, cu mult succes”, a afirmat și epidemiologul Antoine Flahault la televiziunea BFMTV.

„Dacă ne carantinăm total așa cum am făcut-o în martie, nu riscăm o recesiune de -10%, ci prăbușirea economiei", a avertizat însă președintele patronatului francez Medef, Geoffroy Roux de Bézieux.

În primul val, pacienții din regiunile cele mai afectate au fost transferați în locuri mai puțin atinse de coronavirus pentru a reduce presiunea asupra spitalelor. Dar aceste transferuri sunt mai complicate acum, deoarece al doilea val afectează întregul teritoriu al Franței, avertizează experții.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel