Valul doi al pandemiei închide din nou Europa: „Oamenii nu respectă restricțiile, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

La nivel global, în ultimele 24 de ore a fost cea mai mare rată de creștere a cazurilor noi de coronavirus: peste 294.000, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Drept urmare, în Europa restricțiile se intensifică.

Guvernul de la Viena a pus Croația pe lista țărilor cu risc, după ce, în weekend, Marea Britanie a adăugat Franța pe lista roșie.

Între timp, în Italia, cluburile în aer liber nu vor mai primi de luni clienți. Iar grecii experimentează deja efectele închiderii localurilor după miezul nopții.

Așa arată viața de noapte din Mikonos. Pe străduțe este mare agitație, nici vorbă de distanțare fizică și ici-colo sunt persoane care poartă mască de protecție. La miezul nopții se dă însă stingerea.

„Sunt un pic dezamăgită în legătură cu această restricție de a închide la miezul nopții. Nu cred că virusul merge la culcare atunci, nu are o oră fixă, așa că nu înțeleg. Dar acesta e protocolul, îl accept şi mă voi întoarce”, a precizat o turistă din Franța, potrivit Știrile PRO TV.

„Pot fi probleme (cu virusul, n.r.) atât pe timpul nopții, cât și pe timpul zilei, așa că nu știu ce să zic legat de această decizie”, explică turistă din Italia.

Măsura este în vigoare până la sfârșitul acestei săptămâni, dar ar putea fi prelungită - lucru care îi nemulțumește pe proprietarii localurilor.

 

„A fost făcută o mare greșeală”

 

„Noi credem că aici, în Mykonos, a fost făcută o mare greșeală cu închiderea tuturor locurilor la miezul nopții, deoarece există un număr mare de oameni pe insulă și nu poți face ca, într-o oră, 50.000-60.000 de oameni să plece toți în același timp din capitala Mykonos. Autoritățile ar putea prelungi programul nostru de funcționare”, spune Stavros Grimplas, patronul unui bar.

Începând de luni, programul cluburilor se încheie la miezul nopții și în Atena.

Pe de altă parte, în Barcelona, barurile și discotecile nu primesc deloc clienți. Situația rămâne așa până în 22 august, cel puțin.

„Cred că închiderea cluburilor de noapte este o decizie corectă. Am văzut tot felul de poze și filmulețe postate pe Instagram din diferite cluburi de noapte în care oamenii nu respectau restricțiile. Ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Având în vedere gravitatea situației, cred că este mai bine să le ținem închise până când stăm ceva mai bine cu virusul”, spune un student.

În Spania, cluburile de noapte sunt închise de la începutul lunii martie, iar pierderile financiare sunt estimate la aproape 60 de milioane de euro.

Chiar dacă acest local are lacătul pus pe usă, proprietarul tot trebuie să plătească chirie, ceea ce îi aduce lunar o gaură în buget de peste 15.000.

 

Spania, din nou într-o etapă critică

 

Ramon Mas, proprietar de club din Barcelona: “Acest sezon estival este pierdut. Vorbim despre un oraș ca Barcelona, care primește 19 milioane de turiști anual. Turismul a scăzut cu 97% în acest oraș. Din estimările noastre, va fi nevoie de cel puțin 5 ani pentru a se recupera din pierderile cauzate de această pandemie”.

Odată cu revenirea la așa-zisa “normalitate”, Spania trece iar printr-o etapă critică, numărul cazurilor noi fiind într-o creștere rapidă.

Pentru a combate o eventuală situație dramatică, autoritătile din Italia au anunțat închiderea discotecilor în aer liber și impunerea purtării măștii de protecție în locurile publice între orele 6 seara și 6 dimineața.

Este o măsură asupra căreia insistă și responsabilii din Paris.

Jim Bittermann, corespondent CNN la Paris: “Cifrele raportate peste noapte în Franţa nu arată prea bine. Sunt 3.300 de cazuri noi (de COVID-19), fiind stabilit un nou record pentru a patra zi consecutiv cu cele mai multe infectări din luna mai, când autorităţile au mai relaxat măsurile sanitare. Mai mult, numărul cazurilor noi pară să crească într-un ritm alarmant, ceea ce le îngrijorează foarte mult pe autorităţi până în punctul în care au impus noi restricţii de purtare a măştii în toate spaţiile publice din Paris şi Marsilia. Poliţiştii sunt prezenţi pe străzi şi îi amendează cu 135 de euro pe şoferii şi pietonii care încalcă această regulă”.

 

Ambuteiaje și nervi 

 

În schimb, șoselele europene dinspre Croația spre vestul continentului au fost din cale-afară de aglomerate în weekend.

S-a lăsat cu ambuteiaje și nervi. De vină a fost decizia luată vineri de guvernul austriac de a plasa Croația pe lista roșie.

Drept urmare, mulți austrieci și-au scurtat vacanțele și au plecat spre casă pentru a evita bătăile de cap.

″- Ce crezi despre decizia de a plasa Croația pe lista roșie de risc?
- Nu cred că e legată de situația epidemiologică, pentru că Austria a avut ieri 3-400 de cazuri, iar Croația mai puține. Așa că nu știu ce să cred. Mi se pare că Austria pune riscuri mai mari acum”.

Începând de luni, oricine se întoarce în Austria din Croația are de ales între un test pentru COVID-19 pe cheltuiala proprie și intrarea în carantină pentru două săptămâni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel