EXCLUSIV  Germania. Lupta unei românce pentru drepturile copiilor săi: "Mi-au spus că dacă nu avortez..."

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
sursa foto: Facebook
sursa foto: Facebook

Grave acuzaţii de discriminare din partea unei românce stabilite în Germania, care s-a luat la trântă cu autorităţile pentru proprii copii.

Marinela se află din 2013 în Germania, unde s-a stabilit împreună cu soţul său şi a născut trei copii.

Problemele pentru ea şi familia ei au început la finalul anului 2013, când a rămas însărcinată cu al doilea copil.

"Eu am muncit ca o firmă ca îngrijitoare de bătrâni. Am fost dată afară, eram însărcinată în cinci luni. Mi-au spus că dacă nu fac avort, îmi pierd jobul".

Marinela a refuzat vehement să avorteze, aşa că în decembrie, în prag de sărbători, a rămas fără loc de muncă.

 

Dată afară de la locul de muncă pentru că nu a vrut să avorteze

 

În martie 2014, o doamnă de la serviciile sociale a venit să îi spună că ştie că are o situaţie grea şi i-a transmis că există o familie foarte bună care ar putea să îi adopte fiul cel mare, în vârstă atunci de trei luni, deşi soţul lucra.

"După o lună de zile, a venit o doamnă la mine şi mi-a spus că în Germania suntem obligaţi să îi primim pe cei de la Protecţia Copilului. Noi am primit, am zis să ne integrăm în Germania. Am născut al doilea copil. Ei veneau de trei ori pe săptămână la ce oră voiau ei. Eu după trei-patru luni m-am întors la muncă. A venit mama, soacra, să stea cu copiii. Am făcut şi al treilea copil. Când am născut şi al treilea copil m-am reangajat. Aveam program până la ora 14:00. Ele nu erau de acord. Le-am explicat că nu pot să îmi pierd locul de muncă", a povestit românca, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

 

"Copiii mei erau marginalizaţi. Ne făceau tot felul de acuzaţii deşi le aduceam probe"

 

La un moment dat, a simţit că este ceva în neregulă cu copiii săi. Au început să nu mai dorească să meargă la grădiniţă, iar când a fost să verifice, a descoperit că cei doi copii mai mari erau marginalizaţi de educatoare şi nu erau lăsaţi să asiste la activităţi cu ceilalţi copii. Când le-a cerut mapa de activităţi, cadrele didactice au refuzat să i le dea.

Între timp, românca a fost reclamată la Protecţia Copilului de cele mai rele fapte, de la violenţă asupra minorilor, până la abuz sexual, din cauza faptul că, spune ea, "îi săreau copiii în braţe şi o pupau când venea să îi ia acasă". Marinela a scos certificate medico-legale care au dovedit că toate aceste acuzaţii sunt false, însă problemele nu s-au oprit aici cu reprezentanţii de la Protecţia Copilului.

Valul de acuzaţii a continuat apoi asupra părinţilor că ar fi fost alcoolici şi agresivi, apoi că minorii ar avea HIV deoarece mama a fost depistată seropozitiv în 1989, însă toţi copiii au luat tratament până la vârsta de trei ani şi s-a dovedit prin analize medicale că nu au nicio boală, iar părinţii nu consumă alcool sau substanţe toxice.

Prima parte a coşmarului s-a încheiat chiar în sala de judecată pentru familie, când au sunat în timpul procesului şi au discutat cu un reprezentant al Curţii Europene pentru Drepturile Omului, lucru care ar fi determinat-o pe judecătoare să dea câştig de cauză românilor, întrucât au venit cu probe care au contrazis fiecare acuzaţie formulată de inspectorii de la Protecţia Copilului.

"A avut însă o rugăminte", completează Marinela. "Au vrut să ne mutăm în termen de trei luni în alt oraş pentru că în localitatea unde ne stabilisem copiii ar fi fost 'limitaţi' şi nu e puteau dezvolta, asta în condiţiile în care sunt 18 copii în acel sat înscrişi la aceeaşi unitate şcolară".

Totul ar fi fost pe cheltuiala familiei, deşi abia se mutaseră într-o casă mai mare, după ce li s-a zis că apartamentul în care locuiau iniţial nu era destul de spaţios pentru toţi copiii.

Între timp, Marinela a divorţat de soţul ei din cauza presiunii şi a stresului, însă au rămas în relaţii bune pentru cei trei minori.

 

"M-a sunat poliţia şi mi-a spus ă fiul meu a fost luat cu ambulanţa de la şcoală"

 

Femeia s-a stabilit într-un alt oraş, mai aproape de Frankfurt, împreună cu mama sa şi cei trei copii. Lucrurile păreau normale până în 2017, când şcoala la care învăţa fiul său cel mare, atunci în vârstă de 7 ani, a chemat-o să îi spună că băiatul trebuie transferat pentru că în acea unitate nu se preda limba germană intensiv.

"A fost o chestie de vineri pe luni. Mi-au spus pur şi simplu că au vorbit deja cu noua şcoală şi că de luni va începe acolo cursurile. Şcoala nouă era situată la câteva staţii de autobuz de noi".

Deşi băiatul nu dorea să se transfere, familia s-a conformat. Problemele însă au reînceput pentru familie. Copilul nu reuşea să se integreze în noua şcoală şi a început să ia bătaie de la colegii din clasele mai mari. La scurt timp, noua şcoală a depus o plângere la Protecţia Copilului că băiatul este bătut acasă de părinţi şi că merge singur cu autobuzul, în condiţiile în care, spune Marinela, erau mai mulţi copii dimineaţa în staţia de autobuz care mergeau la şcoală, iar programul de muncă nu i-ar fi permis oricum să îl ducă la noua şcoală.

Punctul culminant a fost, însă, un telefon primit de la poliţie, în care avea să afle că băiatul său a fost luat cu ambulanţa de la spital.

"M-au sunat să îm spună că a fost bătut cu picioarele în cap de copii de clasa a patra. El era în clasa I. Nu era niciun supraveghetor acolo. Nu m-a anunţat nimeni de la şcoală. Când am sunat, mi-au spus că a fost un accident.

Am mers la directoare şi mi-a spus să nu mai dramatizez atât. Am făcut scandal, bineînţeles. Am sunat apoi la Protecţia Copilului să le spun că băiatul meu e bătut la şcoală. Mi-au spus că nu e treaba lor ce se întâmplă cu copiii la şcoală. Nu îmi venea să cred".

 

"Mi-a dat băiatul cu capul de pereţi"

 

Între timp, Marilena susţine că băiatul a fost marginalizat, iar învăţătoarea a devenit violentă cu el şi le-a impus celorlalţi elevi să nu se joace cu el.

"O mamă care are doi copii în aceeaşi clasă cu băiatul meu m-a sunat să îmi spună că acesta a fost înjurat de faţă cu ceilalţi copii, apoi tras de mână în afara clasei. L-a dat cu capul de pereţi şi s-a auzit atât de tare, încât s-au speriat toţi copiii. A venit apoi învăţătoarea în clasă şi le-a spus tuturor că cine se mai joacă cu el, va sta în pauză să facă teme. Mi-a spus că nu ştie ce să facă, băieţii ei erau prieteni cu fiul meu şi nu voia să le impună să nu se mai joace. Acasă, copilul mi-a spus că învăţătoarea l-a bătut pentru că nu voia să meargă în biroul ei să vorbească despre mine şi ce fac eu acasă.

A venit într-o zi un domn cu maşina de la Protecţia Copilului şi i-a arătat o clădire, orfelinatul. A spus că acolo va fi noua lui casă. Băiatul s-a speriat şi a fugit acasă. Era la doli kilometri de casă. Nimeni nu a verificat măcar dacă a ajuns în siguranţă. La proces, copilul a povestit toate aceste lucruri".

 

"Mi-au luat din drepturile părinteşti"

 

Marinela şi-a trimis între timp cei doi copii mai mici acasă, în România, pentru a-i proteja de probleme. Se temea să nu aibă parte de aceleaşi chinuri ca băiatul cel mare. Între timp, a încercat să îşi mute fiul la o altă şcoală, însă s-a lovit de o altă problemă.

"La proces au hotărât să îmi ia custodia privind educaţia şi sănătatea copilului, pe motiv că sunt agresivă şi fac scandal la şcoală. Era normal, băiatul meu era bătut şi discriminat. Nu mai aveam voie să mă interesez ce face la şcoală şi după ce am venit cu alte analize privind sănătatea copiilor să dovedesc că nu îi bat acasă, mi-au interzis şi asta. Dacă în seara i se face rău, nu pot chema ambulanţa. Trebuie să cer aprobare. I-am rugat să ,ă lase să îl transfer la noua şcoală, însă mi-au spus că e bine unde este. Am zis că risc amenda de 1.000 de euro şi îl înscriu, pentru că a absentat mult. A fost 4 zile dintr-o lună întreagă la şcoală. Nu dorea să meargă pentru că îi era frică. Nu i-a interesat".

Marinela a făcut o plângere împotriva judecătoarei care i-a luat drepturile părinteşti privind sănătatea şi educaţia copilului şi o acuză de corupţie. Prima înfăţişare va avea loc chiar pe 10 martie.

Femeia precizează că nu este singurul părinte în această situaţie în Germania şi că este hotărâtă să meargă mai departe şi la CEDO dacă nu se va face dreptate.

Întrebată dacă după finalul acestui coşmar se va întoarce în ţară, românca a spus că se va muta, cel mai probabil, într-un alt oraş din Germania, unde să o ia de la capăt cu cei trei copii ai săi, dat fiind faptul că aceştia s-au născut şi crescut acolo..

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel