China refuză ancheta OMS pe teritoriul ei privind originea pandemiei

Andreea Cosma |
Data publicării:

China a respins vineri apelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru o nouă anchetă pe teritoriul ei destinată aflării originii COVID-19, cerând o abordare "ştiinţifică" şi "non-politică", informează France Presse.

Presiunea s-a accentuat asupra Beijingului în ultimele ore în legătură cu pandemia, care a făcut deja peste 4 milioane de morţi la nivel mondial şi a afectat o bună parte din economiile lumii.

OMS a îndemnat joi toate ţările să publice "toate datele despre virus". Un apel adresat în special Chinei, unde scurgerea coronavirusului de la un laborator din Wuhan, oraş unde a fost detectat la sfârşitul anului 2019, rămâne o posibilitate.

O echipă de experţi internaţionali trimisă de OMS a mers la Wuhan în ianuarie 2021. Raportul lor, redactat în colaborare cu specialişti chinezi, nu a stabilit concluzii definitive cu privire la originea virusului.

Beijingul a replicat la cererea OMS vineri, reiterându-şi poziţia apărată de mai multe luni: ancheta iniţială China-OMS este suficientă, iar solicitările de date suplimentare sunt motivate politic.

"Susţinem o cercetare bazată pe ştiinţă", a declarat Ma Zhaoxu, viceministru al afacerilor externe, într-o conferinţă de presă online.

"Ne opunem politizării căutării originii (...) şi abandonării raportului comun China-OMS", a subliniat el.

Studiul a estimat că trecerea coronavirusului de la liliac la om printr-un animal intermediar este cel mai probabil scenariu. El consideră "extrem de improbabil" ca virusul să provină dintr-un laborator.

Ma Zhaoxu a respins cererea OMS pentru o nouă anchetă.

"Concluziile şi recomandările raportului comun au fost recunoscute de comunitatea internaţională şi de comunitatea ştiinţifică", a subliniat el.

"Cercetările viitoare trebuie şi pot fi continuate numai pe baza acestui raport. Nu este o chestiune de a începe din nou de la zero", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel