Prostituţia ar putea deveni ilegală în Spania. Pedro Sánchez: Această practică „înrobeşte femeile”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Prostituţia ar putea deveni ilegală în Spania. Pedro Sánchez: Această practică „înrobeşte femeile”
Prostituţia ar putea deveni ilegală în Spania. Pedro Sánchez: Această practică „înrobeşte femeile”

Primul ministru al Spaniei, Pedro Sánchez, a anunțat, duminică, că îşi doreşte ca prostituţia să devină ilegală în ţară.

Vorbind susținătorilor la finalul congresului de trei zile al partidului său socialist din Valencia, Sánchez a spus că această practică „înrobește femeile”.

Prostituția a fost dezincriminată în Spania în 1995, iar în 2016 ONU a estimat că industria sexuală a țării valorează 3,7 miliarde de euro.

Un sondaj din 2009 a constatat că până la unul din trei bărbați spanioli plătiseră pentru sex. Cu toate acestea, un alt raport publicat în 2009 a sugerat că cifra ar putea ajunge la 39%, iar un studiu al ONU din 2011 a citat Spania ca al treilea cel mai mare centru de prostituție din lume, după Thailanda și Puerto Rico.

În prezent, prostituția este nereglementată în Spania și nu există nici o pedeapsă pentru cei care oferă servicii sexuale plătite din propria voință, atâta timp cât nu are loc în spații publice. Cu toate acestea, proxenetismul sau acționarea ca un intermediar între un lucrător sexual și un potențial client este ilegală.

 

300.000 de femei lucrează ca prostituate în Spania

 

Industria a crescut de la dezincriminare și se estimează în mod obișnuit că aproximativ 300.000 de femei lucrează ca prostituate în Spania. Poliția spaniolă a eliberat 896 de femei care au fost exploatate ca lucrătoare sexuale în 2019 și estimează că peste 80% dintre cei care lucrează ca prostituate sunt victime ale mafiei.

„Prostituția nu este o expresie a libertății sexuale a femeilor”, a declarat APRAMP, o asociație care face campanii pentru prevenirea și eradicarea exploatării sexuale. „Este aproape întotdeauna legată de violență, marginalizare, dificultăți economice și o cultură sexistă, patriarhală”.

Această propunere a Partidului Socialist (PSOE) vine într-un moment în care chestiuni precum violența de gen și consimțământul sexual au luat locul central în dezbaterea publică spaniolă.

Cu toate acestea, CATS, o organizație caritabilă care oferă sprijin lucrătorilor sexuali din sud-estul Spaniei, a avertizat că este puțin probabil ca politicile care vizează abolirea să funcționeze, trimițând în schimb industria sexuală mai departe în subteran.

„Dacă aruncați oamenii angajați în prostituție din unitățile și apartamentele în care lucrează, atunci vor ajunge pe stradă”, a spus Nacho Pardo de la CATS. „Și asta este trist, este periculos și îi face vulnerabili la mafii”.


„Paradisul mafiei”

 

César Jara, un jurnalist spaniol care a cercetat industria sexuală, a declarat pentru agenția de presă Efe că „95% din prostituția din Spania nu este gratuită, este forțată într-un fel sau altul, fie din cauza condițiilor socio-economice, a amenințărilor sau a altor presiuni”.

Traficul sexual generează zilnic 7-8 milioane de euro în Spania, spune el, descriind țara drept a doua cea mai mare piață de prostituție din Europa după Germania și ca „un paradis pentru mafii internaționale”.

„Cel mai rău lucru este că unii tineri consideră că este normal să plătească, astfel încât o femeie să le ofere plăcere oricum doresc”, mai spune jurnalistul.

În 2019, PSOE-ul lui Sánchez a publicat un angajament în manifestul său electoral de a scoate în afara legii prostituția, în ceea ce a fost văzut ca o mișcare de a atrage mai multe votante feminine.

Manifestul a numit prostituția „unul dintre cele mai crude aspecte ale feminizării sărăciei și una dintre cele mai grave forme de violență împotriva femeilor”.

 

La doi ani de la alegeri, nu a fost încă depusă nicio legislație

 

Cu toate acestea, la doi ani de la alegeri, nu a fost încă depusă nicio legislație. Presa spaniolă raportează că PSOE ar trebui să se pună de acord asupra unui proiect cu partenerii lor de coaliție de stânga Podemos înainte de a prezenta un proiect de lege Parlamentului, așa că mai este încă un drum lung de parcurs.

Secretarul pentru egalitate al PSOE, Carmen Calvo, citat de Efe, a declarat că „am adoptat alte legi care au fost mult mai dificile, așa că o vom realiza”, deși a avertizat despre „capcane ridicole” plasate frecvent pe calea feministelor.

Susținătorii sistemului actual al Spaniei spun că a adus beneficii uriașe femeilor care lucrează în comerț și le-a făcut viața mai sigură.

Cu toate acestea, în ultimii ani au crescut îngrijorări semnificative cu privire la potențialul femeilor de a fi traficate în muncă sexuală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel