Românii din Spania, dezbatere emoționantă despre locul pe care îl consideră „acasă”: „România se simte ca o străinătate”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Românii din Spania, dezbatere emoționantă despre locul pe care îl consideră „acasă”: „România se simte ca o străinătate”
Românii din Spania, dezbatere emoționantă despre locul pe care îl consideră „acasă”: „România se simte ca o străinătate”

Românii din Spania au deschis astăzi o dezbatere foarte emoționantă pe un grup de Facebook: Unde este pentru voi „acasă”?

Majoritatea respondeților susțin că „acasă” este pentru ei în acest moment în Spania, însă sunt și care au rămas cu inima în România, deși sunt la mii de kilometri depărtare.

StiriDiaspora.ro a adunat câteva dintre părerile românilor care au răspuns la întrebările: Când ați simțit acel sentiment plăcut că ați ajuns „ACASĂ”? Când vă duceați în România sau când v-ați întors în Spania? Unde este pentru voi „acasă”?

„Spania, am viaţa mea aici după aproape 24 de ani”.

„Când sunt acolo, îmi e dor de „aici” și când sunt aici, îmi e dor de „acolo”. Dar, ca acolo, nu mă simt nicăieri. Chiar vreau să mă întorc. Nu știu dacă reușesc. E difícil!”

 

„Pentru mine, acasă e Spania”

 

„Din păcate trista mea realitate, când merg în țară sunt în concediu și mă întorc "acasă " în Spania!”

„Când am fost în România mă simțeam ciudat, era ca și cum nu sunt acasă ci într-un loc străin. În schimb, la plecare spre Spania îmi bătea inima atât de tare încât simțeam că mă sufoc, abia așteptam să ajung cât mai repede acasă.”

„Orele cele mai interminabile din viața mea le-am petrecut în avionul ce mă aducea acasă. Precizez: am fost o singură dată în România și nici nu simt că mi-aș mai dori să mă reîntorc vreodată”

„Pentru mine, acasă e Spania. E locul unde am o casă, unde mi s-au născut copiii, unde sunt respectată și apreciată pentru cine sunt, nu pentru ce am. E locul unde merg zâmbind pe stradă, în siguranță, unde am încredere în organele și sistemele statului, e locul unde vreau să mi traiesc restul vieții”.

 

„România înseamnã acasă”

 

„Cât timp părinții îmi sunt în viață voi fi legată de România! Când ei nu vor mai fi nu știu ce sentiment voi avea! Sunt împărțită între douā țări de 20 de ani! Și singurul lucru care îmi doresc e să pot să fiu alāturi de părinții mei când ei vor avea nevoie de mine!”

„România înseamnã acasă”

„Pentru mine este când mă întorc în Spania, mi se face dor de tot ce înseamna oraș, mâncare, climă, prieteni, casa mea, atunci când stau mai mult de o săptămână în România. La mama acasă este bine, dar ei au ritmul lor, rutina, regulile lor, așa s-au obișnuit și îi înțeleg. Apoi, oamenii sunt triști, lipsa de civism...”

„Româniaaaaa... Nicăieri nu este ca Acasă”

„Spania pentru mine la fel e acasă. 18 ani aici... România e un loc în inima mea doar pentru faptul că acolo m-am născut și am crescut până la adolescență. Din păcate nu am pe nimeni acolo care să facă parte din inima mea, însă nu am uitat pe lângă cine am crescut și locul meu, de copilărie frumoasă. Acum, în România se simte o străinătate și lumea e parcă mai îndepărtată și rece. Pe când aici îți poți crea o prietenie și stând dimineața la cafea.”

„Spania, clar. Nu mã simt "acasã" când merg la 4-5 ani... nu știu, probabil din cauză că am crescut practic aici, dar mă simt acasă aici și am și cumpărat casă din acest motiv. Când merg în România abia aștept să revin în Spania”

 

„Țara noastră a devenit pentru mulți dintre noi doar o mică vacanță”

 

„România înseamnă acasă, locul copilăriei, satul natal, dar e prea scumpă viața, prețuri mai mari ca în Spania. Spania e a doua casă, nu duci grija zilei de mâine cp nu ai ce pune pe masa și ai copii alături de tine, e ca și cum ai fi acasă.”

„După 17 ani m-am întors acasă în România, nu știu dacă mă crezi, dar sufletul meu a rămas acolo în Spania. Am stat 3 ani, după m-am întors înapoi... Când am ajuns din nou în Spania simțeam liniște, siguranță, simțeam că sunt "acasa". Totul are sens. Nu știu, sună ciudat, dar aici mă regăsesc 100%.”

„Pentru mine Spania este acasă, am aproape 18 aici. România este locul unde am părinții. După o săptămână de România vreau acasă la mine. Aici m-am maturizat și am realizat mai multe decât aș fi putut în 50 ani în România.”

„Cu multe regrete, țara noastră a devenit pentru mulți dintre noi doar o mică vacanță. Merg două săptămâni și revin în Spania pentru că de 21 de ani pentru mine este acasă.”

„Eu am fost în România ultima data în 2009 și am stat 10 zile, dar parcă nu mă simțeam în largul meu, am numărat zilele să mă pot întoarce aici în Spania înapoi, pentru că aici mă simt acasă.”

 

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel