Drama unei familiei de români din Germania scoate românii la protest, în Piața Universității: Familia Furdui a rămas fără cei șapte copiii

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Drama familiei Furdui, un cuplu de români cu șapte copii, stabiliţi în Germania, scoate românii la protest. Zeci de manifestanți protestează în acest moment în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Camelia si Petre Furdui au rămas fără cei şapte copii după ce au fost preluaţi de Protecţia Copilului din Germania. La protest se află și familia Bodnariu, care a trecut printr-o poveste asemănătoare.

Camelia si Petre Furdui sunt doi tineri români care s-au cunoscut in Spania, s-au căsătorit, iar ulterior s-au stabilit în Germania, el lucrând în domeniul instalațiilor și al amenajărilor interioare. Au împreună șapte copii frumoși, veseli și sănătoși, fiind o familie echilibrată, educată, manierată, lipsită de abuzuri sau excese.

Dar ceea ce li s-a întâmplat pe 26 aprilie 2021 este o catastrofă. Două persoane de la Serviciul de protecție a copilului (Jugendamt) din Germania și i-au ridicat pe cei patru copii care erau acasă la acea oră, inclusiv fetița de numai un an, spunând părinților că ceilalți trei copii vor fi luați direct de la școală. „Totul s-a desfășurat rapid, abuziv, FĂRĂ DREPT DE APĂRARE SAU PROTEST“, spuneau părinții, într-o scrisoare de ajutor.

Drama unei familiei de români din Germania scoate românii la protest, în Piața Universității

 

„Este un caz care merită atenţie. Ne pare rău că se repetă  aceeaşi situaţie prin care am trecut şi noi. Am vorbit chiar de dimineaţă cu Camelia Furdui. Este foarte dificil pentru că  întâmpină un sistem răutăcios. Cel puţin, vorbesc de ce întâmplă acolo local, nu vreau să acuz tot sistemul, nu îi cunosc, nu îi ştiu statistică încă, decât parţial. Se izbesc de nişte ziduri,  fără emoţie, fără raţiune. Se pare orgolii sau pur şi simplu un plan predeterminat şi să mergem mai departe", a spus Marius Bodnariu, prezent și el la protest, potrivit Antena 3.

Paraschiva Bloju, mătuşa copiilor (sora mamei) a povestit pentru „Adevărul” cum au fost luaţi copiii şi ce s-a întâmplat în cele opt luni de când copiii au fost preluaţi din familie. Potrivit Paraschivei Bloju, drama familiei Furdui, mutată în 2012 din Spania în Germania, a început după ce copilul cel mare, de 16 ani, s-a plâns de relaţia cu părinţii, dar şi de faptul că cei doi băieţi mai mici sunt, uneori, bătuţi de mamă.

Răsturnare dramatică de situație în cazul familiei Furdui, rămasă fără cei şapte copii

 

Protecţia Copilului a descoperit că familia Furdui merge săptămânal la biserică, făcându-li-se un profil de oameni „extrem de religioşi care nu le oferă copiilor acces la toate subiectele relevante din societate”. „Trei dintre copii, cei mai mari, erau la şcoală. Patru erau acasă cu mama. În jurul prânzului (n.r. mama) s-a trezit cu două doamne la uşă, au spus că vor să vorbească ceva despre copii. După un timp a venit şi a treia doamnă. Au spus că este o problemă. Au aflat că ceva nu este în regulă. Au avut discuţii cu băiatul cel mare, iar cei trei copii mai mari sunt luaţi direct de la şcoală şi au venit să îi ia şi pe cei patru. Cele trei doamne au plecat cu cei patru copii”, povesteşte Paraschiva Bloju.

Potrivit mătuşii copiilor, cazul a luat o turnură tragică după ce băiatul cel mare, pe mărturia căruia a fost construit cazul, a fost diagnosticat, după preluarea din familie, cu scleroză multiplă, boală manifestată prin tulburări de comportament si probleme psihologice precum confuzie, anxietate, depresie.

2. -imagine fara descriere- (protest-bucuresti-familia-furdui.png)

Potrivit Paraschivei Bloju, nici înaintea preluării copiilor, nici ulterior părinţii nu au fost supuşi unei anchete a Poliţiei care să stabilească dacă copiii au fost abuzaţi. Potrivit mătuşii copiilor, procesul deschis de părinţi a ajuns în faza în care se aşteaptă raportului unui psiholog, raport care ar cântări greu în decizia instanţei germane.

Vezi și: Germania. Răsturnare dramatică de situație în cazul familiei Furdui, rămasă fără cei şapte copii: „Era într-o fază în care nu ştia ce se întâmplă cu el“

„La dosar au fost depuse declaraţii ale medicilor care i-au consultat pe copii, ale profesorilor, ale vecinilor care au spus că nu au văzut niciodată semne ale abuzului. Toate aceste declaraţii nu au fost luate în considerare. Întârzie nepermis de mult evaluarea”, a explicat Paraschiva Bloju.

Potrivit mătușii, în cadrul procesului de evaluare, în luna octombrie, au fost două întâlniri cu părinţii. Una dintre întrebări a fost legată de interpretarea textului biblic care se referă la folosirea nuielei în educaţia copiilor. „Părinţii au explicat ce înţeleg prin asta. Ei au explicat că orice pedeapsă înseamnă o nuia, inclusiv dacă îi restricţionezi accesul la telefon este o nuia”, a declarat mătuşa copiilor, potrivit căreia finalizarea raportului de evaluare psihologică este aşteptat în decembrie.

În tot acest timp, copiii au stat despărţiţi de părinţi, dar şi unii de alţii. Copiii cei mari au fost mutaţi în două cămine, iar fetiţa cea mică, de un an şi jumătate la momentul preluării, a fost dată în plasament unui asistent maternal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel