Studiu. Vaccinurile reduc riscul de răspândire a virusului pe cale nazală și orală

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
covid record infectii
covid record infectii

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu se protejează numai pe sine, ci reduc totodată riscul de răspândire a bolii şi de infectare a altor indivizi, conform unei cercetări recent efectuată de un institut al armatei americane, relatează DPA.

Studiul asupra infecţiilor realizat de Institutul Militar de Cercetare Walter Reed din Maryland a monitorizat cantitatea de virus care se reproduce în nasul, sinusurile şi gâtul maimuţelor după ce acestea sunt vaccinate. Maimuţele, ca şi oamenii, încă se pot infecta cu COVID-19 după vaccinare, însă vaccinul reduce severitatea bolii.

Cercetătorii au constatat la maimuţele care au fost vaccinate şi apoi infectate ''o scădere rapidă a cantităţii de virus care se reproduce în nasurile lor şi în căile aeriene superioare'', a declarat doctor Kayvon Modjarrad, directorul departamentului de cercetare a bolilor infecţioase la Walter Reed. ''Aici are loc transmiterea, iar boala se manifestă mai jos, în plămâni. Dar dacă există multe virusuri care se reproduc în nas, sinusuri, faringe, acolo se realizează transmiterea'', a declarat Modjarrad într-un interviu pentru McClatchy.

 

Vaccinarea poate reduce riscul de transmitere



Laboratorul a măsurat cantitatea de virus din nas şi căile respiratorii superioare ale maimuţelor în timpul testelor clinice ale propriului vaccin împotriva coronavirusului. Potrivit lui Modjarrad, reducerea cantităţii de virus la animale a fost o modalitate de evaluare a eficacităţii vaccinului. Totodată, studiul a constatat ceea ce şi alte teste clinice efectuate asupra altor vaccinuri au descoperit, faptul că vaccinarea poate reduce riscul de transmitere.

Şi alte studii apărute recent sugerează că vaccinurile disponibile împotriva COVID-19 - produse de Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson - reduc riscul la persoanele vaccinate de a răspândi virusul altor indivizi. Un studiu publicat recent de Universitatea Cambridge şi Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (Public Health England) a constatat o reducere semnificativă din punct de vedere statistic a riscului de infectare a altor persoane de către indivizi care fuseseră vaccinaţi. O altă cercetare, care s-a concentrat pe vaccinul Pfizer şi a fost realizat în Israel, publicat în The New England Journal of Medicine, a ajuns la rezultate similare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel