Studiu. Medicament împotriva leprei, posibil tratament împotriva COVID-19

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
pandemie_covid_ilustrativ
pandemie_covid_ilustrativ

Clofazimina, un medicament folosit pentru tratarea leprei, s-a arătat eficace împotriva infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2 în culturi celulare umane şi la hamsteri, relevă un studiu publicat marţi de revista Nature, citat de agenţia EFE și Agerpres.

Clofazimina este un medicament sigur, care poate fi administrat pe cale orală şi al cărui cost de producţie este redus, aspecte care-l fac să fie un candidat potenţial atractiv pentru tratarea COVID-19.

Cercetătorii, conduşi de Sumit Chanda, virusolog la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, La Jolla, California, au analizat eficacitatea acestui medicament împotriva coronavirusurilor şi au descoperit că poate inhiba replicarea a două dintre ele (SARS-CoV-2 şi MERS-CoV) în culturi celulare umane şi de maimuţă, precum şi în ţesutul pulmonar uman. Într-un test pe hamsteri infectaţi cu SARS-CoV-2, administrarea clofaziminei înainte sau la scurt timp după infectare a redus semnificativ numărul particulelor virale descoperite în plămâni.

De asemenea, atunci când acest medicament a fost administrat împreună cu remdesivir, ambele au acţionat sinergic în reducerea replicării virale. O doză mică de remdesivir combinată cu clofazimina a îmbunătăţit semnificativ controlul viral în testul pe hamsteri.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel