Protest 10 august. DIASPORA, gest similar cu cel din 1918!

Protest 10 august. Marea UNIRE a DIASPOREI cu ȚARA

În 1918, pe 1 decembrie, peste 100.000 de români din toate colțurile țării au pornit spre Alba Iulia pentru a asista la înfăptuirea visului de generații – Marea Unire. Imaginea este una impresionantă – românii au pornit la drum fiecare cum a putut - cu căruţele, călare, pe jos, cu trenul,  cu steaguri tricolore în frunte, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare și având pancarte pe care era scrisă zona de unde veneau. Convoaie de căruțe treceau pe drumurile care duceau la Alba Iulia. De pe toate cărările, potecile și drumurile se auzeau râsete și cântece.

Oamenii se îmbrățișeau și plângeau de bucurie. Cântau cântece patriotice și îi ovaționau pe eroii care făcuseră posibil acest vis. Veniseră să sărbătorească și să se întâlnească cu frații de dincolo de Carpați, din sud, nord, est sau vestul țării. Dacă închizi ochii preț de câteva secunde îi poți vedea cât de frumoși și de mulți erau.

În 2018, pe 10 august, la exact 100 de ani, românii din Londra, Roma, Torino, din Montreal, de pe toate continentele lumii, au pornit spre țară care cum au putut – unii cu trenul, cu avionul, cu mașina, în coloane, cu steaguri tricolore și cu pancarte pe care scrie mare orașul europen de unde se întorc. Spre deosebire de acum 100 de ani, nu sunt nici veseli, nici mândri că sunt români. Dar sunt determinați să dea o mână de ajutor țării în care nu mai trăiesc, dar pe care o iubesc și în care vor să se întoarcă la un moment dat.

În lipsa altui proiect de țară pentru sărbătorirea Centenarului – un tren de mare viteză care să te ducă în două ore de la Tg Jiu la Iași, o autostradă care să lege țara de la sud la nord, sau orice altceva care să cinstescă memoria eroilor acestei țări - venirea românilor de la mii de km pentru a-și salva țara nu este doar o lecție de civism și patriotism, ci singurul proiect major la 100 de ani de la Marea Unire.

 

Mărturii ale participanţilor la Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918: „În ziua aceea am cunoscut ce înseamnă entuziasmul naţional, sincer, spontan“

Sursa foto Muzeul Naţional al Unirii

2018 - plecarea românilor din Londra spre țară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy