Bugetarii se plâng de "tăieri" de salarii, dar vineri dimineață e AGLOMERAȚIE spre munte. N-ar fi trebuit să fie la muncă? 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

România este țara paradoxurilor. Vineri dimineață, Centrul Info Trafic avertizează că deja sunt cozi de kilometri pe Valea Prahovei, în drumul spre munte. Oare oamenii ăștia n-ar fi trebuit să fie la muncă? 

De ani întregi, de vineri dimineață începe aglomerația spre munte, așa cum se întâmplă într-un mod absolut normal și astăzi. Chiar în urmă cu câteva minute Poliția a lansat un avertisment de creștere a valorilor de trafic în zona stațiunilor montane (ora 11:00, ora redactării acestui articol). N-o să încep cu păreri deja rumegate și banale că nu merită Valea Prahovei, că e exagerat de scump și așa mai departe, avem cu siguranță o țară frumoasă care merită vizitată. Ce mă pune pe gânduri de fiecare dată și recunosc, pentru un om care a muncit numai la privat, mă umple de frustrări, e următorul aspect: cum reușesc oamenii ăștia să plece de la locul de muncă și să se ducă spre munte la începutul unei zile lucrătoare? 

Întrebarea aceasta mi-am pus-o de extrem de multe ori și astăzi capătă sens mai mult decât oricând în contextul revoltei bugetarilor cauzată de plafonările salariale anunțate de Guvernul Cîțu: aproape în fiecare zi, câte o categorie de salariați de la stat merge în Piața Victoriei și supărare nevoie mare, cu bannere, cu vuvuzele toți scandează și fac gălăgie. Oamenii sunt așadar revoltați de PLAFONĂRI de salarii, că de tăieri încă n-am văzut nimic concret și probabil nu se va întâmpla așa ceva. Mai constat un lucru: oamenii ăștia au extrem de mult timp liber. Poate ne-ar ajuta să vedem și un salariu mediu al unui bugetar, raportat la orele muncite. S-ar putea să constatăm ceva ce unii dintre noi bănuiam de mult: că la stat se câștiga pe ora muncită, chiar de 2-3 ori mai mult ca la privat. Ar fi o idee de luat în calcul: pe model occidental, să știe omul cu cât e plătit la ora de muncă. Nu contest desigur că există de asemenea angajați care-și fac treaba foarte bine la stat, dar ei sunt acolo și au fost angajați doar pentru că sunt alți trei lângă ei care nu fac nimic. 

Făcând o comparație, deja știm că angajatul de la privat nu are aceeași siguranță a locului de muncă, timpul liber e e redus și în unele situații abia găsește o zi să meargă la dentist sau să-și facă o programare la medic. Vă întreb dragi cititori din România și din Diasporă, e bine așa? Cum să nu plece oamenii din țară, cum să nu fie revoltați? Că ne dorim sau nu, cu toții acumulăm frustrări, suntem balcanici până la urmă, cei mai mulți ne-o asumăm: da, ne interesează de capra vecinului, mai ales dacă-i la pungă grasă și mereu acasă. Ori la munte, nu cu bani din buzunar, ci cu vouchere de vacanță. (o altă profundă nedreptate față de angajații de la privat). 

Poate că România chiar are nevoie de un premier care să nu se gândească să guverneze cumsecade. În toată istoria țării, Guvernele au căutat să mulțumească toate categoriile de bugetari. Așa au apărut pensii speciale, vouchere de vacanță, salarii supradimensionate fară criterii de performanță. Mi-aș dori să văd un prim-ministru care aduce dreptatea în țara asta chiar de e nevoit să taie în carne vie. Pentru că e clar că altfel nu se poate. 

*Articolul reprezintă o opinie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel