UDMR a reclamat România la Consiliul Europei pentru „încălcările de lege” din Valea Uzului

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Liderii UDMR au reclamat România la Consiliul Europei din cauza incidentelor care au avut loc la Valea Uzului. 

Mai exact, este vorba despre preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, anunță Agerpres.

Ei au informat printr-o scrisoare oficială adresată preşedintelui şi vicepreşedinţilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), grupurilor politice ale Consiliului Europei şi liderilor delegaţiilor naţionale ale statelor membre ale UE cu privire la „încălcările de lege” comise în Cimitirul militar din Valea Uzului, se arată într-un comunicat al Uniunii citat de Agerpres.

Citește și Cimitir Valea Uzului. Presa din Ungaria: „A înțeles și România că sub cruci se află morminte ale unor soldați maghiari"

În cadrul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a CE din 24 - 28 iunie, UDMR a atras atenţia partenerilor internaţionali „asupra aspectelor de încălcare a drepturilor minorităţilor în cazul evenimentelor din Valea Uzului”.

 

Attila: „Minorităţile care trăiesc aici, un factor de risc pentru siguranţa naţională”

 

Korodi Attila a spus că, deşi România se consideră mereu un exemplu în gestionarea situaţiei minorităţilor naţionale, „nu aceasta este realitatea percepută de comunitatea maghiară din România”, se precizează în comunicat.

Citește și Kelemen Hunor a cerut SCUZE românilor

„România, chiar şi în prezent, consideră minorităţile care trăiesc aici un factor de risc pentru siguranţa naţională, de aceea şi legile ţării sunt aplicate cu dublă măsură în cazul nostru: au existat o serie de încălcări de lege în cimitirul din Valea Uzului, mai mult, seria încălcărilor este continuată tocmai de instituţiile statului care continuă să ignore legile ţării. Maghiarii din Transilvania nu doresc altceva decât ca legea să se aplice în mod egal pentru toţi, atunci când drepturile, demnitatea, imaginea comunităţii maghiare sunt afectate”, a declarat Korodi Attila la Strasbourg.

 

Dispute privind hotarul administrativ

 

El a prezentat, totodată, şi rezumatul scrisorii în care este descrisă situaţia din Valea Uzului şi căreia i-au fost anexate materiale foto şi video despre evenimentele din 6 iunie, se menţionează în comunicatul UDMR.

Între mai multe localităţi de la limita judeţelor Harghita şi Bacău există dispute privind hotarul administrativ, cel mai cunoscut caz fiind cel legat de cimitirul eroilor de la Valea Uzului, despre care primăria harghiteană Sânmartin spune că îi aparţine, iar primăria din Dărmăneşti (judeţul Bacău) susţine că se află pe domeniul său public.

Citește și Militari din Ungaria vin la Valea Uzului pentru a face ANCHETĂ

Pe 6 iunie, câteva sute de persoane de etnie maghiară au format un lanţ uman în jurul cimitirului eroilor din Valea Uzului pentru a împiedica accesul românilor, însă aceştia au forţat intrarea în incintă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel