PSD, între ciocan și nicovală. Guvernul Orban a lovit unde îi doare mai tare pe social democrați

Oana Stanciulescu |
Data publicării:

Guvernul Orban a anunțat în ultima ședință de guvern că a decis să-și asume angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi. PSD este în acest moment într-un moment extrem de dificil, cu șanse mici de izbândă, indiferent  de varianta pe care va merge, consideră jurnalista Oana Stănciulescu.

"Inevitabilul s-a produs. Guvernul Orban a lovit unde îi doare mai tare pe PSD-iști, adică în primari, cei care au ținut partidul în viață, mai ales în ultimul timp. PSD a cîștigat la ultimele alegeri locale cei mai mulți primari, iar acum sunt pe cale să piardă acest avantaj, ceea ce îi va face inevitabil să piardă și poziția de partid cu cea mai mare reprezentare în teritoriu. Prin organizarea alegerilor locale în două tururi, PSD ar putea pierde aproape jumătate din numărul primarilor pe care îl au în acest moment. 

Din acest motiv, PSD este obligat să depună moțiune de cenzură și să încerce să împiedice modificarea legislației electorale. Doar că PSD și UDMR, cele două partide afectate de această modificare, ar mai avea nevoie de 5 voturi ca moțiunea de cenzură să treacă.

Chiar dacă ar găsi 5 parlamentari dispuși să voteze moțiunea de cenzură, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, nu se poate baza nici pe colegii lui de partid, din simplul motiv că odată guvernul Orban dat jos prin moțiune de cenzură se deschide calea alegerilor anticipate, ceea ce echivalează cu un seism pentru parlamentarii PSD, care se vor vedea în fața unui dezatru de proporții - pierderea pensiei de parlamentar, pe care o pot încasa doar la finalul unui mandat întreg. Cum îi va convinge Ciolacu pe parlamentarii PSD să voteze moțiunea de cenzură, pe care tot ei o vor depune, este greu de spus", a explicaat jurnalista Oana Stănciulescu pentru STIRIDIASPORA.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel