EXCLUSIV  DIASPORA va pune viitorul președinte al Moldovei. Maia Sandu a „renăscut din cenușă“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

După numărarea voturilor cetățenilor din diaspora moldovenească, ierarhia primelor doi candidați ai scrutinului prezidențial de la Chișinău s-a schimbat semnificativ, candidatul pro-european Maia Sandu ajungând pe primul loc în bătălia electorală.

După numărarea a 99,8% din voturile exprimate, Maia Sandu a obținut la alegerile prezidențiale din Republica Moldova 36,1% din voturi (486.140), iar Igor Dodon 32,66% din voturi (439.797). Potrivit rezultatelor preliminare, prezența la vot a fost de 42,76%, fiind depășit pragul de validare de o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Maia Sandu a câștigat astfel primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. După ce inițial a fost dată pe locul al doilea la votul din țară, scorul s-a modificat semnificativ după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele votului din diaspora.

Maia Sandu a „renăscut din cenușă“ prin votul masiv al diasporei, acolo unde Igor Dodon a ieșit abia pe al treilea loc.

 

În diaspora, după înregistrarea a peste 89 % din procesele verbale, pe locul întâi se situează Maia Sandu cu 69,48% din voturi, urmată de Renato Usatâi - 17,8 % şi de Igor Dodon - 3,66%.

Șansele Maiei Sandu sporesc astfel semnificativ, intrarea în turul al doilea de pe prima poziție îi va impulsiona foarte mult pe susținătorii acesteia. Diaspora se va prezenta masiv în turul al doilea pentru a facilita victoria ei.

Prima șansă o are, teoretic, în continuare, Igor Dodon, către care se vor îndrepta multe dintre opțiunile de vot exprimate ieri pentru ocupanții locurilor trei și patru, respectiv Renato Usatâi și Victoria Ivanov.

MECIUL ÎNCĂ SE JOACĂ.

Un al doilea tur de scrutin va fi organizat pe 15 noiembrie 2020, deoarece niciunul dintre cei opt candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50% din voturile valabil exprimate. În turul doi vor concura primii doi clasați după primul tur – Maia Sandu și Igor Dodon.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel