UDMR și testul DITRĂU. Un preot, un patron și doi cetățeni din Sri Lanka. Cine se comportă ca în evul mediu în această poveste

Oana Stanciulescu |
Data actualizării: | Data publicării:

UDMR a picat testul Ditrău, însă un fost ldier important a salvat situația, consideră jurnalista Oana Stănciulescu.

"Fostul lider UDMR, Marko Bela, a criticat dur atitudinea Ungariei și lipsa de reacție a liderilor UDMR în cazul celor doi cetățeni din Sri Lanka, angajați la fabrica de pâine din Ditrău. Este prima reacție din zona UDMR, în acest caz. Ceea ce m-a surprins cel mai mult nu a fost lipsa de reacție a UDMR, ci reacția unui preot romano-catolic și recidiva acestuia.

De dincolo de graniță, de granița cu Ditrău se aud permanent atenționări pline de ură la adresa străinilor. Că asta face Viktor Orban, pe care îl ascultă foarte atent mulți din comunitatea maghiară, iar la Ditrău au încercat și să aplice fără ezitare -afară cu străinii din țară, pâinea albă din Ditrău nu poate fi frâmîntată de mâini care nu sunt ungurești, albe ca făina ultra procesată. 

Frica, bate-o vina. Frica de schimbare, de tot ce nu cunoaștem, de tot ce nu înțelegem. Frica este folosită de politicieni pe tot globul, chiar de lideri politici mari, de ce n-ar fi și aici.

Marko Bela, fost președinte UDMR, spune că suntem responsabili pentru această situație, pentru că permitem ca o astfel de poveste să ne producă daune morale și politice uriașe, atât pe plan intern, cât și plan extern. Suntem responsabili, pentru că cerem toleranță pentru noi dar îngăduim intoleranța comunității noastre.

Kelemen Hunor, actualul președinte UDMR, tace, și o face în primul rând deoarece are o relație apropiată cu liderul maxim de la Budapesta, care bagă spaima în concetățenii lui - emigranții trebuie ținuți la distanță de comunitățile și pământul nostru.

Și să ne întoarcem puțin la preotul romano catolic, un om tânăr cu viziuni de ev mediu - el regretă, dar ar proceda la fel.

Biro Karoly, preotul din Ditrău, nu doar că a ținut steagul în lupta împotriva a doi bărbați din Sri Lanka, angajați la o brutărie din comună, ci chiar i-a incitat. Un alt mit stă să cadă? Întreb asta pentru că mereu în România, preoții romano-catolici au fost dați întotdeauna de exemplu de către societatea românească", a spus jurnalista Oana Stănciulescu pentru STIRIDIASPORA.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel