Protest 10 august. COPIII, prețul plătit de DIASPORĂ

Oana Stanciulescu |
Data publicării:

Tragedia copiilor cu părinți plecați la munca în străinătate.

Mii și mii de copii au rămas acasă plângând, în ultimele decenii, de dorul părinților. Povești zguduitoare afli la tot pasul – doar să vrei să le auzi. Copiii plâng în România, mamele jelesc prin țările în care au fost alungate de sărăcie.

Rudele în grija cărora au rămas cei mai mulți dintre copii s-au declarat neputincioase – nu pot suplini îmbrățișarea și iubirea părinților. După ani de chinuri, mulți și-au luat copiii după ei, i-au dus la școală, au crescut, au terminat facultatea, s-au angajat și puțini se mai gândesc să se întoarcă. Sunt copii europeni.

Cei care au rămas însă în țară au trăit și trăiesc un coșmar.

Potrivit statisticilor, sute de mii de copii din România trăiesc fără un părinte sau fără ambii părinți. Munca părinților peste granițe lasă în urmă în jur de 250.000 de copii. Mulți dintre ei nu pot să-și ia copiii cu ei deoarece lucrează 8-10-12 ore pe zi,  nu au o locuință sau împart un apartament cu mai multe familii, iar tot ce strâng trimit în țară.

Salvați Copiii este una dintre organizațiile preocupate de acest fenoment și care a organizat întâlniri cu părinții din 98 de comune din județul Iași.

Concluzia este una dramatică - nici părinții, nici copiii nu au fost pregătiți pentru acest fenomen. Mulți dintre ei s-au bucurat că pot să aducă un ban acasă, să-și repare casa sau să-și mai construiască o cameră și o baie, dar nu și-au dat seama ce preț vor plăti.

Un studiu recent al Open Society Foundation arată că 35% dintre copiii cu mamă migrantă sau ambii părinți migranți spun că se simt singuri, 37% plâng frecvent, se simt neglijați, nefericiți sau cred că nimeni nu-i iubește. Mulți au depresii.

În România, atât copiii, cât și părinții au fost abandonați de stat - nu există un program național de consiliere psihologică gratuită, nu există nici măcar un număr exact al copiilor rămași acasă.

Așa s-a ajuns ca mulți copii să încerce să se sinucidă sau chiar să-și fi pus capăt zilelor, drame greu de imaginat și suportat.

În ultimii ani, zeci de copii au trecut prin acest coșmar - un băieţel de 11 ani din judeţul Satu Mare s-a sinucis pe 27 februarie 2012 deoarece nu mai suporta dorul de mama, plecată la muncă în Franţa. O tragedie similară a avut loc şi în judeţul Iaşi, unde un băieţel de 11 ani, din comuna Moşna, s-a spânzurat de dorul mamei care nu se mai întorcea de la muncă în Italia. În judeţul Vaslui, în toamna anului 2012, o fetiţă de 5 ani, din comuna Soleşti, a fost ucisă de propriul tată, din cauză că soţia lui nu se mai întorcea acasă; o adolescentă de 14 ani din Botoşani a încercat să-şi pună capăt zilelor, supărată că părinţii, după ce au divorţat, au plecat la muncă în străinătate, lăsând-o în grija rudelor.

Iată doar câteva dintre cazurile zguduitoare pe care le poți afla după o simplă căutare pe google:


@Pe 27 februarie 2012, Nelu Florin Bâle, un minor de doar 11 ani din comuna Tîrşolţ (Satu Mare) s-a sinucis de dorul mamei plecată la muncă în străinătate, în Franța, după cum a relatat ziarul Libertatea. Băiatul a fost descoperit spânzurat în șura unchilor care îl aveau în grijă de când părinții săi și frații mai mari erau plecați la muncă în străinătate. Învățătoarea copilului a declarat că băiețelul îi povestise că nu putea suporta în special dorul de mama sa de care era extrem de legat.

„De când a venit la noi la şcoală, copilaşul într-una spunea că îi e dor de familie, în special de mamă, şi că el nu va sta mult aici, deoarece va pleca la mămica lui în Franța”, a relatat  învăţătoarea Ana Bătărcean.

@ Andrei C Ștefan, un minor din județul Argeș, comuna Valea Danului, în vârstă de doar 12 ani, cu mama plecată la muncă în Italia, nu a putut face față singurătății și s-a spânzurat de un cireș în curtea unor vecini deși mama lui voia să se întoarcă definitive acasă.

@În anul 2012, cazul Anei Maria Pană, o adolescentă de 16 ani din Vaslui care s-a aruncat în fața trenului și și-a luat zilele a făcut înconjurul României. Părinții săi au divorțat și mama a plecat la muncă în străinătate. Fata nu a putut suporta situația și pe 27 mai 2012 s-a aruncat în fața trenului și a lăsat în urmă o familie îndurerată.

@În doar două zile s-au sinucis doi adolescenţi din judeţul Vaslui, cu părinţi plecaţi în străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel