Papa Francisc, mesaj controversat: "Unii politicieni din Europa îmi amintesc de Hitler. În lumea finanţelor, pare ceva normal sacrificarea oamenilor"

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Unii dintre politicienii europeni promovează idei similare cu cele ale dictatorului Adolf Hitler din Germania nazistă, a declarat Papa Francisc într-un interviu difuzat miercuri, citat de dpa.

Papa Francisc a criticat, în comentariile scrise pentru săptămânalul catolic britanic The Tablet, "discursurile populiste" şi deciziile politice "selective" care a constatat că sunt luate în Europa.

"E foarte uşor să ne amintim de discursurile lui Hitler din 1933, care nu erau prea diferite de unele dintre discursurile unora dintre politicienii europeni de acum", a menţionat suveranul pontif, fără a da nume.

Papa Francisc şi-a reiterat în acelaşi interviu criticile la adresa "culturii risipei" din epoca modernă, care pune banii înaintea oamenilor.

"În lumea finanţelor pare ceva normal sacrificarea oamenilor, practicarea unei politici a culturii risipei, de la începutul până la sfârşitul vieţii", a spus Papa Francisc.

 

Papa Francisc: "Unii politicieni îmi amintesc de Hitler"



În actuala pandemie de COVID-19, în unele ţări există o dezbatere dacă ar trebui să se acorde prioritate relansării economice, chiar dacă acest lucru ar putea duce la o creştere a numărului de decese atribuite noului coronavirus, notează dpa.

Papa argentinian a mai evocat, între altele, în interviu un proverb în limba spaniolă care spune că "Dumnezeu iartă întotdeauna, noi iertăm uneori, dar natura nu iartă niciodată". "Nu am răspuns la catastrofe care s-au produs pe alocuri. Cine vorbeşte acum de incendiile din Australia sau îşi aminteşte că acum 18 luni se putea traversa la Polul nord cu barca, gheţarii fiind topiţi? Cine vorbeşte acum de inundaţii? Nu ştiu dacă acestea sunt răzbunarea naturii, dar sunt cu siguranţă răspunsurile naturii", a spus Papa Francisc în publicaţia catolică britanică.

"Avem o memorie selectivă. Îmi amintesc că am fost uimit la cea de-a 70-a comemorare a debarcării din Normandia, la care au luat parte oameni de la cele mai înalte niveluri ale culturii şi politicii. A fost o mare sărbătoare. E adevărat că a marcat începutul sfârşitului unei dictaturi, dar nimeni nu a părut să-şi amintească de cei 10.000 de băieţi rămaşi pe acea plajă", a adăugat Papa.

Suveranul pontif a mai spus în interviu că în aceste momente se roagă mai mult şi se gândeşte mai mult la ceilalţi.

Pandemia a determinat şi la Vatican schimbări extraordinare: slujbele matinale ţinute de Papa sunt difuzate online, piaţa şi basilica Sf. Petru au fost închise şi Paştele sărbătorit duminică de catolici nu va face excepţie, toate ceremoniile pascale având loc fără prezenţa directă a publicului. Alte evenimente tradiţionale, ca procesiunea din Vinerea Mare, au fost anulate, a mai consemnat dpa.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel