Comisia Europeană propune: Deplasările neesenţiale către UE, interzise până la 15 mai

Andreea Cosma |
Data publicării:

Comisia Europeană a propus miercuri interzicerea tuturor deplasărilor neesenţiale către Uniunea Europeană până la 15 mai, prelungind restricţiile actuale impuse pentru a limita pandemia de COVID-19, transmit Reuters, DPA, AFP.

''Deşi vedem primele rezultate încurajatoare, prelungirea restricţiilor de călătorie este necesară pentru a continua reducerea riscurilor ca boala să se propage în continuare'', a declarat Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viaţă european.

La 17 martie, toate statele membre UE cu excepţia Irlandei, precum şi Elveţia, Norvegia, Liechtenstein şi Islanda au decis să impună iniţial măsura pentru 30 de zile.

Fiecărui stat membru îi revine să adopte o decizie cu privire la prelungirea propusă de Comisie.

Excepţii se aplică cetăţenilor unor state terţe posesori ai unui permis de rezidenţă de lungă durată într-o ţară UE, diplomaţilor şi anumitor categorii de personal medical.

Restricţiile privind frontierele externe trebuie să meargă mână în mână cu eforturile de menţinere a fluxurilor de mărfuri în interiorul blocului comunitar, pentru a ne asigura că ''produse vitale precum cele alimentare, medicamentele şi echipamentele de protecţie pot ajunge la destinaţie fără întârzieri'', a susţinut comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.

Orice decizie de a extinde restricţiile dincolo de 15 mai va trebui să fie evaluată ''pe baza evoluţiei situaţiei epidemiologice'', a precizat executivul comunitar.

Unele companii aeriene, printre care Brussels Airlines, au pus deja în practică măsura, prin extinderea suspendării zborurilor până la 15 mai.

În practică, ţările membre ale UE şi-au urmat propriile raţiuni cu privire la închiderea frontierelor, ceea ce a dus uneori la cozi imense la graniţele lor - unul dintre numeroasele exemple ale modului în care pandemia de COVID-19 pune la încercare solidaritatea şi unitatea europene.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel