Operațiunea Kalax. Bandă de români, furturi de peste 5,5 milioane de euro: „Profesioniști de înaltă pregătire“, aproape 50 de ani după gratii

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Curtea Provincială din Las Palmas va judeca săptămâna viitoare șase români pentru apartenența la un grup infracțional organizat dedicat furtului de bijuterii. Prejudiciul comis de ei se ridică la peste 5,5 milioane de euro. Ei au fost prinşi după ce au jefuit un magazin din insula spaniolă Lanzarote, destinaţie preferată de vacanţă pentru turiştii cu mulţi bani.

Fiecare român cu o pedeapsă de până la șase ani de închisoare pentru infracțiuni continue de tâlhărie și alți doi ani pentru apartenența la un grup infracțional organizat. Aceștia sunt acuzați că au jefuit trei magazine de bijuterii din Puerto del Carmen și au furat bijuterii în valoare de 5  milioane de euro.

Modus operandi

 

Șeful grupării și membrii unui clan familial cu sediul în România, unde o parte din pradă a fost recuperată, a fost efectuată prin Operațiunea Kalax II, desfășurată în iulie 2018. Membrii clanului scoteau din țară bijuteriile în mod „eșalonat“, fiind purtate chiar de inculpați. Trei dintre inculpați au fost surprinși când au încercat să părăsească insula Lanzarote pe 22 iunie 2018, într-un zbor către Barcelona, ​​în tranzit către România. În bagaj, doi dintre ei aveau bijuterii furate în noaptea de 17 iunie 2018 la Bijuteriile Santos din Puerto del Carmen, furt pe care proprietarul îl evaluase la 4,7 milioane de euro.

Bărbaţii au furat bijuterii din aur, multe dintre ele cu diamante, şi ceasuri scumpe în valoare de 4,6 milioane de euro. Poliţiştii spun că bărbaţii au intrat în magazin prin acoperiş, după ce l-au rupt, iar în interior au reuşit să evite senzorii sistemului de alarmă.

Două mandate europene de arestare au fost emise și pentru restul bandei, inclusiv pentru lider, în orașul Constanța (România). Perchezițiile domiciliare efectuate au permis recuperarea unei părți din efectele furate

Kalax I și Kalax II

 

Investigațiile au început după ce un jaf a avut loc pe 8 decembrie 2017 la o bijuterie, folosind metoda butronului, în care au fost furate un număr mare de ceasuri și ceasuri, piese de bijuterii evaluate la 540.000 de euro. În urma acestui jaf, Garda Civilă a început o anchetă numită Kalax I. Pe 8 iunie 2018, într-un alt magazin de bijuterii a avut loc un alt jaf cu același mod de operare, în care hoții au confiscat de data aceasta o pradă de 4.700.000 de euro în diferite bijuterii, diamante și ceasuri de lux.

Datorită indicațiilor care au legat ambele evenimente de organizația criminală acum dezmembrată, a început Operațiunea Kalax II. În plus, anchetatorii au reușit să conecteze această organizație cu un alt jaf comis cu aceeași natură pe 24 martie 2018 tot în Lanzarote, furând de această dată bijuterii și ceasuri evaluate la aproximativ 40.000 de euro.

Această organizație criminală, alcătuită din români, era specializată în comiterea acestui tip de acte și era alcătuită din profesioniști cu înaltă pregătire, care atribuiau sarcini specifice pentru săvârșirea tâlharilor la scară largă, preferabil în magazinele de bijuterii. S-a constatat că acționează de obicei pe întreg teritoriul Uniunii Europene, neexcluzând relația lor cu evenimente similare care au avut loc în alte țări, potrivit Diario de Lanzarote.

„Catârii“ părăseau Spania încărcați de bjuterii

 

Anchetatorii au descoperit că unii membri ai acestei organizații criminale au fost deja arestați cu ani în urmă în alte țări europene, cum ar fi Germania și Italia. În această din urmă țară au fost poreclite „La banda del Buco” (banda găurii), pentru un jaf pe care l-au comis în orașul Alessandria (Italia) cu aceleași caracteristici ca și cel comis la Lanzarote.

Din studiul activității infracționale a organizației infracționale în cauză, s-a stabilit că o parte din componente au fost inițial transferate la locul unde urmau să fie comise faptele infracționale, pentru a pregăti jaful și a studia obiectivul, analizând bine modul de pătrunde în incintă. La câteva ore după comiterea furtului, făptașii începeau să plece din țară, folosind diferite rute, fără a face niciun contact între ei, lăsând doar un membru al organizației care păzea prada și organiza transportul obiectelor furate în Lanzarote în România prin alți membri ai organizației, „catâri”, care au intrat în Spania pretinzând că sunt turiști.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel