Spania. Madridul se pregăteşte de cea mai puternică ninsoare din ultimele decenii

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Capitala Spaniei, Madrid, şi o mare parte din regiunea vecină Castilla-La Mancha se află vineri în alertă maximă din cauza ninsorii adusă de furtuna Philomena, despre care meteorologii prognozează că va fi cea mai abundentă din ultimele decenii, relatează Reuters.

Astfel de evenimente sunt rare în regiune şi riscă să perturbe viaţa de zi cu zi şi traficul, survenind într-un moment în care numeroase persoane se întorc acasă după vacanţele de Crăciun şi Anul Nou. Anul acesta, însă, traficul este mai puţin intens decât de obicei, pe fondul restricţiilor impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

În timp ce a început să ningă abundent, autorităţile au anunţat că parcurile mari din Madrid, inclusiv faimosul Retiro de lângă Muzeul Prado, vor fi închise începând de vineri după-amiază ca măsură de precauţie.

În condiţiile în care este prognozată acumularea unui strat de zăpadă de până la 20 de centimetri în 24 ore, iar temperaturile se preconizează că vor oscila în jurul valorii de zero grade Celsius mare parte din zi, sudul regiunii Madrid, inclusiv capitala, se află sub cel mai înalt nivel de alertă, pentru prima dată de la crearea acestui sistem, în 2007.

Ruben del Campo, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Meteorologie, a declarat că oraşul se va confrunta probabil cu cea mai puternică ninsoare din secolul XXI. "Poate că ar trebui să ne întoarcem la ninsoarea din februarie 1984 sau la cea din martie 1971 pentru a găsi precedente similare, în cazul în care previziunile la care ne aşteptăm sunt corecte", a adăugat el.

Un strat subţire de zăpadă a acoperit Madridul joi, la o zi după ce Spania a înregistrat cea mai scăzută temperatură consemnată vreodată în Peninsula Iberică, de minus 34,1 grade Celsius, în nord, în Munţii Pirinei.

Furtuna Philomena avansează pe teritoriul Spaniei după ce a afectat Insulele Canare, cu vânt puternic şi ploaie, potrivit Agerpres.

În Gran Canaria, un feribot cu 59 de pasageri la bord şi 17 membri ai echipajului a eşuat joi seara din cauza vântului puternic, la intrare în portul Agaete. Vineri, Garda de Coastă a efectuat operaţiuni de remorcare a feribotului în port, pasagerii şi echipajul aflaţi încă la bord fiind nevătămaţi.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel