Spania, îngropată sub nămeţi. Copaci căzuţi şi sute de şoferi blocaţi pe drumurile din mai multe provincii. Premierul Sanchez le cere cetăţenilor să stea acasă

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Ninsorile în Spania vor fi deosebit de abundente pe tot parcursul acestei  zile de sâmbătă în zonele centrale și interioare ale treimii de est a peninsulei, cu acumulări de peste 20 de centimetri în comunitățile care sunt în aviz roșu pentru acest fenomen, scrie El Mundo. Mai multe provincii au fost grav afectate, linii de transport suspendate, copaci căzuţi şi şoferi blocaţi în nămeţi. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la Madrid, care a făcut titluri în presa internaţională după una dintre cele mai puternice ninsori din ultimii ani. Premierul Pedro Sanchez le cere cetăţenilor să stea acasă.

Aragon, Castilla-La Mancha, Catalonia, Madrid și Valencia sunt expuse unui risc extrem (cod roșu) din cauza ninsorilor, iar Cantabria, Castilla y León, Extremadura, Navarra, Țara Bascilor și La Rioja prezintă un risc semnificativ ( cod galben) din același motiv. Există, de asemenea, avertismente pentru precipitații, vânt, fenomene de coastă și temperaturi scăzute în toată Spania.

Citeşte şi: Blue Air suspendă o cursă Bucureşti-Madrid. Când a fost reprogramată

Pentru a doua zi consecutivă, o mare parte din Spania a fost acoperită cu zăpadă de furtuna „Filomena”. Cele mai abundente precipitații au fost înregistrate în regiunile Madrid, Castilla-La Mancha, Valencia și Madrid, unde au existat cele mai abundente ninsori din 1971, potrivit televiziunii publice. Zăpada a căzut intens ore în șir, forțând cele două șosele principale de centură, M30 și M40 , să fie tăiate și a fost emisă o alertă roșie în centrul orașului, unde poliția încerca să ajute vehiculele și persoanele care fuseseră blocate.

Prognoza meteo indică faptul că „Filomena” se va deplasa spre nord-est duminică, ceea ce va implica o scădere a zăpezilor, deși temperaturile vor rămâne excepțional de scăzute. Termometrul a scăzut la un punct atât de mare încât s-a înregistrat miercuri o temperatură națională neoficială de -34,1 ° C la mai mult de 2.000 de metri altitudine, la stația meteorologică privată Clot de la Llança, situată în Pirinei.

 

Se închid monumentele din Madrid şi Segovia 

 

Patrimoniul Național își va păstra monumentele închise în Comunitatea Madrid și în provincia Segovia pe tot parcursul weekendului. Instituția a luat această decizie ca o măsură de siguranță pentru lucrătorii și vizitatorii săi în fața valului de frig polar provocat de furtuna „Filomena”. Persoanele care și-au cumpărat biletele prin intermediul site-ului web al Patrimoniului Național pot solicita rambursarea sumei lor sau, dacă preferă, schimbul pentru alte persoane pentru o altă dată.

 

Pedro Sanchez cere evitarea călătoriilor

 

Şeful Guvernului, Pedro Sánchez, a cerut să se evite deplasările și a evidențiat activitatea Unității Militare de Urgență (UME) și a profesioniștilor care încearcă să salveze persoanele prinse în zăpada provocată de furtuna „Filomena”.

"Să evităm deplasările și să urmăm indicațiile serviciilor de urgență. Să fim extrem de atenți în fața furtunii Filomena. Încă o dată, munca UME și a profesioniștilor care încearcă să salveze oamenii prinși în zăpadă" a publicat în această sâmbătă Sánchez pe contul său de Twitter.

 

Capitala, într-o situaţie foarte gravă

 

Primarul Madridului, José Luis Martínez Almeida, a declarat sâmbătă că în toată capitala acumulările de zăpadă sunt în jur de jumătate de metru, cu puncte în care există o grosime de peste 60 de centimetri, situație „foarte gravă” în fața căreia le-a cerut madrilenilor să nu iasă în stradă.

"Peisajul este frumos, dar periculos. Nu este un joc, este periculos", a repetat primarul, în declarații adresate lui Onda Madrid, unde a explicat că orașul este blocat, că pe lângă copacii care cad există un pericol, cornișele se desprind sub greutatea zăpezii.

 

Drumurile, blocate

 

Un total de 147 de militari de la Unitatea Militară de Urgență (UME) și 66 de vehicule lucrează pe drumurile din Madrid din cauza ninsorilor abundente provocate de furtuna „Filomena”.

Mai exact, armata salvează vehicule de pe A-4, A-5 și M-40 cu M-607. 

"Colaborarea șoferilor este foarte valoroasă. Plecări cu trepte mari, a doua treime, urmărind pistele de deszăpezire, păstrând o distanță de siguranță", a informat UME prin contul său de Twitter.

Citeşte şi: Spania. Cod ROŞU în Madrid, puternic lovit de furtuna de zăpadă Filomena: Drumuri blocate, peste 500 de incidente şi aeroportul este închis - VIDEO

Comunitatea Madrid a solicitat în seara de vineri activarea UME, dependent de Ministerul Apărării, pentru a colabora la lucrările de îngrijire și salvare a șoferilor prinși în vehiculele lor de furtuna de zăpadă din regiune.

Serviciile de urgență ale Pompierilor și Protecției Civile din Comunitatea Madrid lucrează pentru a ajuta persoanele prinse în diferite puncte ale rețelei rutiere din regiune din cauza acumulării de zăpadă lăsată de furtuna „Filomena”.

 

Suspendarea cursurilor, posibilă în Castilla-La Mancha

 

Președintele Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page, ține o întâlnire cu vicepreședintele său, José Luis Martínez Guijarro, ministrul lucrărilor publice, Nacho Hernando, ministrul educației, culturii sportive, Rosa Ana Rodríguez și ministrul al Trezoreriei și Administrațiilor Publice, Juan Alfonso Ruiz Molina, pentru a analiza situația derivată din trecerea furtunii Filomena prin comunitatea autonomă și pentru a planifica acțiunile care vor fi întreprinse în următoarele câteva ore.

La această întâlnire, la care participă Juan Alfonso Ruiz Molina de la centrul de urgență 112 din Castilla-La Mancha de unde coordonează planul Infocam, va fi studiată și posibilitatea suspendării cursurilor în primele zile ale săptămânii viitoare, deoarece după lovitura de zăpadă se așteaptă înghețuri de până la 15 grade sub zero.

În orice caz, surse din guvernul regional consultate de Europa Press asigură că prioritatea este de a garanta sănătatea și furnizarea spitalelor pentru toate regiunile castellano-manchego, menținând, de asemenea, planul de vaccinare planificat împotriva coronavirusului.

 

Peste 100 de drumuri afectate în Castilla y León

 

Zăpada și gheața depuse în ultimele ore au afectat peste 100 de drumuri, cele mai multe aparținând rețelei secundare, în Castilla y León, potrivit datelor consultate de Efe sâmbătă pe site-ul Direcției Generale Trafic (DGT) ). Provinciile Ávila, Soria și Burgos reprezintă cel mai mare număr de drumuri cu probleme de circulație, deși dificultățile s-au concentrat și pe drumurile din Segovia, Segovia, Salamanca, Valladolid și Soria. Un total de 32 de drumuri afectate în acest moment sunt situate în provincia Ávila, 23 în Burgos, 18 în Soria, zece în Segovia, Valladolid și León, opt în Salamanca și două în Palencia.

 

Circulaţia trenurilor, suspendată între stațiile Manresa (Barcelona) și Lleida 

 

Rodalies de la Generalitat a suspendat în această sâmbătă circulația trenurilor între stațiile Manresa (Barcelona) și Lleida ale liniei R12 „din cauza ninsorilor abundente” înregistrate în această dimineață din cauza furtunii „Filomena”. Există, de asemenea, „întârzieri unice” în unele puncte de pe liniile R11, R14 și R15. Trenurile cu destinația Riba-roja și Madrid au fost desființate.

 

Circulaţia feroviară cu destinaţia în Madrid, suspendată

 

Renfe a anunțat suspendarea, pe tot parcursul zilei, a serviciilor feroviare către și dinspre Madrid din cauza ninsorilor abundente și a acumulării excesive de zăpadă de-a lungul liniei cauzate de furtuna „Filomena”. Suspendarea afectează serviciul AVE, trenurile pe distanțe lungi și medii, precum și serviciul Cercanías din capitală. În mod similar, a fost anunțată suspendarea trenurilor transversale între Andaluzia și Catalonia, după suspendarea ieri a AVE-ului planificat între Madrid și Valencia.

Purtătorul de cuvânt a raportat că condițiile acestei suspendări vor fi actualizate în următoarele ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel