Oana Stănciulescu: Guvernul Orban nu va dezamăgi electoratul. PNL va ieși întărit după guvernarea de tranziție

Oana Stanciulescu |
Data actualizării: | Data publicării:

România ca avea cel mai probabil, de marți, un guvern minoritar PNL, de tranziție. Mai mulți analiști și jurnaliști au opinat că PNL va pierde după această guvernare, în detrimentul PSD și USR, așa cum s-a întâmplat la ultimele lageri parlamentre, când PSD a obținut un scor istoric. Jurnalista Oana Stănciulescu a spus pentru STIRIDIASPORA că deși va fi extrem de complicat, PNL nu va pierde după acest an de guvernare.

"PNL se va înhăma la o treabă extrem de grea, dar nu fără șanse de reușită. În primul rând trebuie să spunem că PNL a făcut ceea ce alte formațiuni politice nu ar fi fost dispuse, chiar și să-și sacrifice procente electorale, dacă va fi nevoie, pentru a nu lăsa România să se ducă pe copcă. Nu mulți ar fi făcut acest lucru, dovadă că la guvernarea de tranziție nu se mai înghesuie nimeni în afară de liberali. Deci, unii pot spune că este o decizie sinucigașă. Eu consider că s-ar putea nu doar să-și conserve procentele, ci chiar să crească. Mă bazez pe faptul că în primul rând, de doi ani de zile, PNL a început să funcționeze coerent, sub conducerea lui Ludovic Orban, ceea ce va face ca și guvernarea să arate la fel. În al doilea rând, președintele Klaus Iohannis va fi un sprijin important în anul care urmează pentru ca PNL să-și ducă misiunea la bun sfârșit. În al treilea rând, PNL și Ludovic Orban nu sunt PSD și Liviu Dragnea, să vină cu minciuni pentru electorat. După minciunile PSD cu cele 8 spitale regionale, autostrăzi cap coadă și câte și mai câte, cetățenii înțeleg că important nu este să promiți marea cu sarea ci să faci ceea ce poți într-o perioadă scurtă. Dar mai ales să nu faci rău țării. Asta a îngropat PSD, nu faptul că nu și-a respectat programul, ci că a dus România pe marginea prăpastiei, ceea ce electratul nu mai acceptă. PNL, în schimb, va anunța ce poate să facă în acest mandat scurt și se va ține de cuvânt. Sigur că pentru a lua anumite decizii ai nevoie de o majoritate în Parlament, ceea ce este extrem de greu de obținut, însă Ludovic Orban a demonstrat, la moțiunea de cenzură, că poate să ducă negocieri complicate. Și va fi un an nu complicat, ci extrem de complicat, deoarece din cele 10 măsuri pe care guvernul Orban va dori să le ia, cele mai multe au nevoie de votul Parlamentului. PNL joacă însă o carte mare, iar dacă acesta va fi la fel de coerent ca în ultima vreme, liberalii vor fi, cel mai probabil, câștigătorii anului viitor, nu doar pentru că au riscat, ci și pentru că vor repara ceea ce societatea civilă reclamă în stradă de trei ani de zile", a spus Oana Stănciulescu pentru STIRODIASPORA. 

Iată cele 10 măsuri promise de liberali:


1. Un guvern cu 15-16 ministere și reducerea numărului de agenții
2. Refacerea capacității administrative prin evaluări ale personalului și ocuparea prin concurs a funcțiilor.
3. Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
4. Abrogarea legii recursulului compensatoriu.
5. Eliminarea supraaccizei la combustibil
6. Eliminarea suprataxării pentru contractele part-time
7. Abrogarea prevederilor OUG 114 referitare la domeniul gazelor, energiei electrice, taxării în domeniul comunicațiilor și înființarea Fondului de Investiții.
8. Abrogarea prevederilor care au afectat Pilonul II de pensii.
9. Desființarea pensiilor speciale cu excepția pensiilor cadrelor militare
10. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel