Lecția Doinei Cornea pentru generațiile viitoare

Oana Stanciulescu |
Data publicării:

Doina Cornea nu a tăcut, deși știa ce înseamnă să te opui regimului comunist. Știa foarte bine că sute de mii de români fuseseră aruncați în lagărele comuniste. Nu s-a speriat și a ajuns chiar ea la pușcărie.

Doina Cornea putea să tacă, așa cum au făcut-o și alții. Dar, deși era o femeie măruntă, firavă, (seamăna din acest punct de vedere cu Elisabeta Rizea), a pus țara mai presus decât viața ei și decâ familia ei. A dat dovadă de un curaj și de o putere rar întâlnite.

Nu a vrut funcții, nu s-a bătut cu pumnii în piept, nu a vrut certificate.

A vrut doar ca lupta ei, curajul și exemplul să inspire și pe alții.  În ultimii 30 de ani, am avut modelele de care aveam nevoie și pe care le tot căutam, dar nu am știut că sunt lângă noi.

“Lumea m-a uitat. Dar nu e nimic, că aşa e bine. Trebuie ca oamenii să ştie să şi uite, să se împace cu această uitare, că altfel nu merg treburile bine, nu merg în sensul în care dorim”, a spus Doina Cornea într-un ultim interviu, în 2015, când corpul nu o mai asculta, dar mintea era clară și limpede.

Cât de dureros poate fi nu faptul că nu ți s-a ridicat statuia pe care o meritai, ci că te-au uitat cei care ar fi trebuit să facă potecă prin fața casei tale.

Românii, liniștiți că pot să scoată ochii-n lume fără să roșească datorită oamenilor rari ca Doina Cornea, și-au văzut de viață fără să se uite înapoi, fără să mulțumească celor care au făcut posibil acest lucru.

“Suntem laşi, suntem oportunişti…avem multe defecte, nu suntem aşa vrednici cum ne credeau. … Nu suntem noi chiar aşa, nu suntem noi aşa… Suntem făcuţi de comunişti”.

Și s-a dovedit în ultimii 30 de ani cât suntem de lași, dar nu este timpul trecut. Putem să ne salvam ca nație, mai aveam ocazia să demosntrăm că putem să ne luptăm pentru libertatea noastră, pentru demnitate.

 “Acum sunteţi tinerii care trebuie să veniţi după noi. Trebuie să faceţi ceva”. Un îndemn al Doinei Cornea cât un testament lăsat tinerilor. E timpul să ne trezim, să înțelegem și să acționăm. “Să demonstrăm că se poate face ceva”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel