Italia. Un român a evadat din închisoarea din Torino. Sindicatele, revoltate scriu o notă comună

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Deținuții din Scoția primesc 660 de console de jocuri în cadrul unui cost de 100.000 de lire sterline. Gestul a fost considerat o insultă pentru victime
Deținuții din Scoția primesc 660 de console de jocuri în cadrul unui cost de 100.000 de lire sterline. Gestul a fost considerat o insultă pentru victime

Un român a evadat din închisoarea din Torino. Sindicatele sunt revoltate: "Episoadele continuă în indiferența totală a administrației penitenciarelor".

Noi atacuri la închisoarea din Torino: sindicatele poliției penitenciarelor denunță într-o notă comună episoadele violente din ultimele săptămâni. 

Joi, 15 septembrie, un deținut italian, nemulțumit de o schimbare de celulă în secția de nou-veniți, a lovit violent un inspector cu pumnii, unul în față și celălalt în gât, provocându-i leziuni corporale care au necesitat îngrijiri de către spitalul Maria Vittoria.

 

Un român a evadat din închisoarea respectivă

 

În aceeași zi de 15 martie, un tânăr deținut de naționalitate română a evadat în timp ce se întorcea de la locul de muncă, unde fusese repartizat de autoritățile din închisoare. Polițiștii nu au putut să îi dea de urmă.

Sâmbătă, 17 septembrie, un infractor italian de criminalitate organizată de tip mafiot, aflat în regim de înaltă securitate, a refuzat să meargă într-o altă secție în care erau deținuți comuni. Asistentul P.P. de serviciu în secția de detenție a fost lovit cu palma peste față. Polițistul a fost transportat de urgență la Spitalul Maria Vittoria și ulterior a fost externat.

La 18 septembrie, un deținut de naționalitate marocană a aruncat cu o farfurie de paste în fața polițistului, lovindu-l în mod repetat.

 

Situația pare să fi "scăpat de sub control" la nivelul conducerii de vârf a instituției

 

Situația pare să fi "scăpat de sub control" la nivelul conducerii de vârf a instituției, în măsura în care ofițerii și chiar subofițerii nu-și mai pot face treaba fără a fi atacați cu o asemenea violență. 

Cert este că în institutul din Torino, până în 2020, nu au existat niciodată binecunoscutele revolte colective și nici nu a existat vreodată un număr atât de mare de agresiuni, care acum au devenit, din păcate, zilnice.

Situația la care s-a ajuns este, prin urmare, cu adevărat dramatică și periculoasă pentru personalul Poliției Penitenciare, care este supus, ca niciodată, unui stres psiho-fizic fără precedent.

 

Personalul este lăsat să se descurce singur

 

Această situație se repetă punctual în fiecare zi, iar personalul este lăsat să se descurce singur, în timp ce conducerea locală, regională și DAP tace și continuă să nu-i îndepărteze pe deținuții violenți și nici să emită dispozițiile necesare pentru a gestiona astfel de evenimente critice cu toate instrumentele deja prevăzute de P.O.

Sectorul de securitate al Poliției Penitenciare cere tuturor autorităților de orice nivel să intervină în limitele competențelor lor, având în vedere situația dramatică în care a plonjat institutul din Torino. O astfel de situație, pe lângă faptul că este extrem de periculoasă, este dăunătoare pentru toată lumea fără discriminare.

 

„Cerem cu voce tare ajutorul tuturor autorităților”

 

„Cerem cu voce tare ajutorul tuturor autorităților, fiecare în partea care ține de competența sa, pentru a pune capăt acestei situații regretabile. Conducerea superioară a institutului ar trebui să aplice normele pentru a preveni astfel de situații de dezordine evidentă și de atingere a siguranței institutului însuși și a agenților, pe care conducerea din Torino, în calitate de angajator în temeiul Decretului legislativ nr. 81/08, este obligată să le protejeze, prin furnizarea de instrumente și măsuri adecvate pentru a permite personalului să aplice normele și să asigure siguranța proprie și a celorlalți.

În absența unor astfel de instrumente și a unor indicații operaționale pentru personal, astfel de situații nu pot fi gestionate, iar personalul este obligat să se supună pasiv la adevărata angoasă a deținuților violenți.”, conform presei italiene.

 

Administrația și conducerea superioară vor fi trase la răspundere dacă nu iau măsuri de protecție

 

OO.SS., în lipsa unor măsuri de protecție a angajatorului, va trage la răspundere administrația și conducerea superioară a acesteia pentru astfel de fapte penale, pentru nerespectarea obligațiilor legale de protecție a integrității psiho-fizice a personalului, precum și a ordinii și securității în cadrul institutului, rezervându-și în acest scop toate acțiunile, motivele și drepturile.

În absența unor astfel de instrumente și a unor indicații operaționale pentru personal, astfel de situații nu pot fi gestionate, iar personalul este obligat să se supună pasiv la adevărata angoasă a deținuților violenți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel