Italia. Un nou Decret anunţat pe 15 ianuarie. Starea de urgenţă ar putea fi prelungită până în iulie

Andreea Cosma |
Data publicării:
Sursa foto: Facebook @Giuseppe Conte
Sursa foto: Facebook @Giuseppe Conte

Guvernul lui Giuseppe Conte dorește să extindă starea de urgență până la 31 iulie 2021 în timp ce pregătește un nou decret lege și / sau un nou Dpcm pentru 15 ianuarie, ce presupune extinderea sistemului zonei galbene, portocalii și roșii în toată Italia. Între timp, virusologul Giorgio Palù, președintele Aifa, anunță 15 milioane de persoane vaccinate până în iunie, potrivit Today.it.

Starea de urgență până în iulie și noul Dpcm (sau decretul), până la 15 ianuarie

 

Aceştia sunt următorii pași ai executivului după decretul-lege din 5 ianuarie 2021, care a fost publicat ieri în Monitorul Oficial și care intră în vigoare de astăzi.

În perioada până la 15 ianuarie, data de expirare a decretului-lege nr.158 / 2020 și a Dpcm din 3 decembrie, aceleași reguli se vor aplica pentru toată Italia, deși diferită de la o zi la alta (zona galbenă decisă pe 7 și 8 ianuarie, zona roșie în weekend 9-10 ianuarie), iar de luni 11 se vor întoarce zonele de culoare, care se vor schimba în fiecare regiune după noua monitorizare a Istituto Superiore di Sanità, cu modificarea indicelui de contagiune Rt care va aduce noi teritorii în zona portocalie sau roșie (există zece regiuni sub observaţie, în special Veneto, Liguria și Campania) și ordonanța Ministerului Sănătății preconizată până cel târziu pe 9 ianuarie. 

Imediat după ce criza guvernamentală o permite, guvernul Conte va începe să lucreze la noul decret-lege și la noul Dpcm care va reglementa viața italienilor în această fază a urgenței coronavirusului, în timp ce sosirea celui de-al treilea val al epidemiei este temut și lucrează la planul de vaccinare în masă care, totuși, va începe să aibă rezultate în ceea ce privește imunitatea efectivului numai în următoarele luni. 

Din acest motiv, după cum a specificat Giuseppe Conte în timpul conferinței de presă de la sfârșitul anului la Villa Madama, premierul este pregătit să prelungească starea de urgență cu încă șase luni sau până la 31 iulie, după prelungirea 31 octombrie până la 31 ianuarie. De data aceasta, scrie astăzi Il Messaggero , există două opțiuni pe masă: 31 martie și 31 iulie. 

Dar Palazzo Chigi consideră că alegerea corectă este extinderea stării de urgență până la 31 iulie, care este ultima disponibilă, deoarece, conform Codului de protecție civilă care îl reglementează, starea de urgență poate fi prelungită doar cu 12 luni și apoi din alte 12, dar acest lucru nu înseamnă că poate dura doi ani: a doua prelungire trebuie luată în calcul în comparație cu prima, care a ajuns la 31 iulie 2020. 

 

Decretul-lege și / sau noul Dpcm din 15 ianuarie

 

Apoi, există decretul-lege și / sau noul Dpcm care ajunge până pe 15 ianuarie. Metoda care urmează să fie utilizată este încă deschisă discuţiilor datorită unei chestiuni de ierarhizare a surselor: la fel ca la începutul lunii ianuarie ipoteza utilizării unei ordonanțe a Ministerului Sănătății pentru modificarea regulilor privind călătoriile a fost abandonată deoarece era necesar un decret pentru a face acest lucru. În același mod va fi necesar mai întâi să se decidă conținutul măsurilor care vor trebui să intre în vigoare după 15 ianuarie și apoi va fi posibil să se aleagă instrumentul legislativ care să fie utilizat. În orice caz, în noua dispoziție, guvernul intenționează să extindă sistemul de benzi cu modificarea parametrului indicelui de contagiune care va permite regiunilor cu Rt la 1 să fie aduse în zona portocalie.

În ceea ce privește decretul lege și / sau sosirea noului Dpcm, Corriere della Sera astăzi subliniază că există o problemă de date de rezolvat: cea referitoare la redeschiderea liceelor, rezolvată până acum de executiv (provizoriu) prin mutarea datei de la 7 la 11 ianuarie:

Ce se va întâmpla măsura care permite înoarcerea în sala de clasă a 75 la sută dintre studenți, așa cum prevede decretul din 24 decembrie? Întrebarea este deschisă și multe vor depinde de datele de contagiune din zilele următoare, în timp ce virusologii și medicii - de la Walter Ricciardi la Massimo Galli - continuă să insiste asupra prudenței:

„Pentru 11 ianuarie - explică Galli - vom avea o idee despre tendința infecții și apoi se vor face evaluări. În acest moment suntem suspendați în ceea ce privește progresul situației epidemiologice". Apoi, există regiuni precum Piemonte, unde s-au amânat deja până pe 18 ianuarie.

În noile reguli, scrie Messaggero, ar trebui să rămână în vigoare derogarea pentru două persoane care pot fi găzduite în alte domicilii cu copii sub 14 ani și orice persoane cu dizabilități, respectând restricţia de noapte (care va rămâne în vigoare între 22 și 5).

Iar zona albă propusă de ministrul Culturii Dario Franceschini :

- nu ar trebui să existe nici o acoperire de la 22:00 la 5:00 (altfel nu ar avea sens să mențineți barurile și restaurantele deschise);

- nu ar trebui să existe restricții privind deschiderea și deservirea barurilor, restaurantelor, puburilor, locurilor publice în general;

- sălile de sport și piscinele ar trebui să se redeschidă, cu reguli și limitări similare cu cele introduse în timpul primei blocări, printr-un protocol care urmează să fie elaborat între operatori și Ministerul Sănătății și Sportului;

- muzeele, expozițiile, teatrele, cinematografele și sălile de concerte ar trebui să se redeschidă, cu reguli și limitări similare cu cele introduse în timpul primului blocaj, printr-un protocol care urmează să fie elaborat între operatori și Ministerul Sănătății și Culturii. 

În ceea ce privește parametrii pentru revenirea la zona albă, sunt în joc doi indicatori: indicele de contagiune Rt, pe care guvernul îl are deja în vedere să îl modifice pentru acces în zona portocalie sau roșie, aducându-l respectiv la mai mare de 1 și mai mare de 1,25, sau incidența cazurilor la suta de mii de locuitori. Ne putem imagina un Rt mai mic de 0,50 pentru a declanșa zona albă. Cu toate acestea, în prezent, toate regiunile sunt foarte departe de acești parametri. 

 

Zona portocalie de la 11 ianuarie

 

Între timp, pe 8 ianuarie, ar trebui să ajungă raportul de la Istituto Superiore di Sanità și minister, care va determina decizia autorităţilor Italiei privind regiunile care ar trebui să intre în zona roșie (puțin probabilă) sau portocalie (probabilă) începând cu 11 ianuarie, cu ordinul ministrului Speranza. Toate privirile sunt concentrate asupra indicelui de contagiune Rt.

Articolul 2 din Decretul legislativ 1/2021 a modificat de fapt parametrul care va permite regiunilor cu Rt 1 să fie aduse în zona portocalie, dar numai dacă „apare o incidență pe teritoriu de infecții care depășesc 50 de cazuri la 100 de mii de locuitori". Această regulă a fost introdusă pentru a preveni regiunile cu o circulație virală scăzută să intre în banda portocalie în urma unui singur episod de creștere a Rt.

Între timp, virusologul Giorgio Palù, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Aifa, într-un interviu acordat Corriere della Sera vorbește despre planul de vaccinare:

„Sperăm să avem cel puțin 25-30 de milioane de doze până în iunie de la cele două companii ale căror vaccinuri sunt deja disponibile și sperăm să putem obține provizii suplimentare în afara celor rezervate. Până la acel moment vom imuniza aproximativ 15 milioane de italieni asigurând persoanele cu cel mai mare risc, în spitale și facilități pentru vârstnici".

Epidemia „ar putea fi ţinută sub control”, a observat Palù, „este adevărat, virusul ar continua să circule la celelalte categorii de subiecți, în special mai tineri, mai puțin expuși consecințelor grave ale bolii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel