Echipa OMS nu este lăsată să intre în China. Ghebreyesus: "Sunt foarte dezamăgit de această știre"

Andreea Cosma |
Data publicării:
tedros-adhanom
tedros-adhanom

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că China a blocat sosirea unei echipe care investighează originile pandemiei de coronavirus, relatează CNN.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că doi oameni de știință din echipa Națiunilor Unite plecaseră deja spre Wuhan, când li s-a spus că oficialii chinezi nu le-au aprobat intrarea în țară.

Aranjamentele necesare fuseseră convenite în prealabil în comun cu China.

"Sunt foarte dezamăgit de această știre", a declarat Tedros la o conferință de presă la Geneva. "Am fost în contact cu înalți oficiali chinezi și am precizat încă o dată că misiunea este o prioritate pentru OMS și echipa internațională".

Tedros a declarat că OMS este „dornică să înceapă misiunea cât mai curând posibil” și că i s-au dat asigurări că Beijingul accelerează procedura internă.

Dr. Michael Ryan, director executiv în OMS, a declarat că a existat o problemă cu vizele, iar un membru al echipei s-a întors deja acasă. Celălalt aștepta în tranzit într-o țară terță.

 

Echipa OMS nu a fost lăsată să intre în China

 

Oficialii OMS negociază de mult cu Beijingul pentru a permite unei echipe de oameni de știință accesul la site-uri cheie pentru a investiga originea virusului - detectat pentru prima dată în Wuhan în decembrie 2019.

Ryan a declarat că echipa speră că este „doar o problemă logistică și birocratică” care poate fi rezolvată cu „bună credință în următoarele ore”.

Președintele SUA, Donald Trump, a dat vina în repetate rânduri pe China pentru pandemia globală și a anunțat că SUA își va încheia relația cu OMS, spunând că statul chinez nu a prezentat în mod corespunzător informațiile pe care le deține despre coronavirus și a presat OMS să „inducă în eroare lumea”.

Guvernul chinez a respins în repetate rânduri acuzațiile făcute de SUA și alte guverne occidentale că au ascuns în mod deliberat informații referitoare la virus.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a declarat luni că țara va primi echipa OMS, potrivit Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel