Eforturile unui român de a transporta refugiați ucraineni în siguranță. Ucrainean: "A condus 12 ore pentru a ne salva"

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Eforturile unui român de a transporta refugiați ucraineni în siguranță. Ucrainean: "A condus 12 ore pentru a ne salva"
Eforturile unui român de a transporta refugiați ucraineni în siguranță. Ucrainean: "A condus 12 ore pentru a ne salva"

Până vineri, peste 57.000 de refugiați ucraineni au fugit în România pentru a scăpa de pericolele provocate de invazia rusă, potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugiați. Mulți au fost aduși acolo cu ajutorul lui Pavăl Dragoș-Florin, un român.

Tânărul de 34 de ani din Focșani, România, răsfoia Facebook săptămâna trecută când a dat peste o postare în care se cerea ajutor pentru un grup de refugiați să scape din Odesa, Ucraina. Dragoș - Florin, proprietarul unei mici companii de transport cu două vehicule la dispoziție, a decis să intervină și să ajute.

"Așa a început totul", a declarat el pentru USA TODAY prin intermediul unui traducător. "Am resursele necesare, am timp. Haideți să o facem".

După ce a finalizat prima sa călătorie, nu și-a încetinit eforturile. Deși Ucraina a devenit prea periculoasă pentru a intra în ea, Dragoș - Florin și alți șoferi continuă să facă naveta refugiaților de la graniță la aeroport sau la centrele care oferă asistență refugiaților. El a spus că a închiriat 10 autobuze cu ajutorul donațiilor financiare pentru a ajuta la transportul refugiaților. 

"Atâta timp cât avem fonduri pentru autobuze, benzină și șoferi, vom continua să facem acest lucru", a spus el.

 

Ajutor pentru Ucraina: Transportul refugiaților peste graniță

 

Prima călătorie de salvare a lui Dragoș - Florin în Ucraina a avut loc la 25 februarie, când împreună cu un alt șofer, a transportat șase persoane și două pisici din Odesa, într-o dubă cu nouă persoane.  

"Este foarte riscant, deoarece la fiecare colț de stradă sunt blocaje rutiere și artilerie grea", a spus el. "Este înfricoșător". 

Bodi Klamph, un cetățean canadian, a fost unul dintre pasagerii cursei. 

Klamph a trăit în Ucraina timp de cinci ani înainte ca Rusia să înceapă invazia. Când a aflat că țara era atacată, a decis să găsească o cale de ieșire pentru el, prietena sa și mama ei. 

Mama lui Klamph a postat pe un grup de Facebook creat pentru a ajuta refugiații ucraineni și a găsit pe cineva care l-a pus în legătură cu Dragoș - Florin. 

Klamph a spus că Dragos - Florin a condus grupul său și alți trei refugiați prin sate pe drumuri lăturalnice, ocolind șanțuri și evitând drumurile pe care le știau nesigure. 

"Mi s-a părut că (șoferul) a fost extraordinar de eroic", a spus Klamph. "Vine într-o zonă de război pentru a lua străini pe gratis. ... Acest tip, fără niciun motiv, a condus timp de 12 ore pentru a ne salva".

Grupul a ajuns în cele din urmă la graniță, după șase ore de condus, dar a fost întâmpinat de o coadă de mașini, lungă de aproape trei kilometri, care așteptau să treacă în România cu feribotul. Klamph, prietena sa și mama acesteia au reușit să termine călătoria până la feribot pe jos. Dragoș - Florin, care a rămas în dubă, a declarat că a fost nevoie de aproximativ 20 de ore pentru a traversa coada.

Întreaga călătorie a durat aproximativ 56 de ore, a spus el, dar acest lucru nu l-a împiedicat să facă o a doua călătorie în Ucraina. 

 

A doua călătorie către Ucraina

 

Oamenii de pe Facebook au continuat să facă legătura între Dragoș - Florin și ucrainenii aflați în nevoie. Luni, el a închiriat un autobuz de 50 de persoane pentru a încăpea mai mulți refugiați și a spus că a reușit să aducă 47 de persoane - inclusiv 24 de copii - peste granița din Odesa.  

"În acel moment, nimeni nu a vrut să conducă cu (mine) pentru că era foarte periculos, cu exploziile și toate astea. Nimeni nu a vrut să se întoarcă", a spus el prin intermediul unui traducător. 

Deși nu mai conduce în Ucraina, Dragoș - Florin a mai făcut alte patru călătorii la graniță pentru a ajuta la transferarea oamenilor de la vamă. În timpul interviului cu USA TODAY, el a spus că era în drum spre a lua 11 copii de la un orfelinat ucrainean.

Întrebat de ce continuă să transporte refugiați, Dragoș - Florin a spus că o face "doar pentru a ajuta".

"Ceea ce am văzut (în Ucraina) este o tragedie. (...) Ei se bucură că îi scoatem din zona de război", a spus el. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel