Primele autocare cu refugiați ucraineni din Galați, ajung în Olanda. Ștefan s-a ocupat de transport și cazare: „Este înduioșător“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un grup de 26 de refugiați din Ucraina a sosit duminică seara la Sliedrecht, cu un autocar românesc. O companie din Galați s-a implicat nu doar pentru a le asigura transportul, ci și pentru a le găsi un loc de cazare.

Cu fețele palide și obosiți, au coborât din autobuz la un sediu de firmă, care este deocamdată noua lor casă. În cursul săptămânii vor urma alte zeci de compatrioți.  

Chiar înainte de sosirea refugiaților, antreprenorul Stefan den Breejen, din Sliedrecht vede o oportunitate de a face un tur rapid al biroului. În acest weekend au fost instalate aragazurile. În garajul clădirii sunt pregătite cabine de duș, complet echipate. Și în camere, paturile sunt făcute.

Ștefan se oprește în fața uneia dintre camere: „acolo sunt banderole cu steaguri colorate și cadouri împachetate. Un băiat de 8 ani va veni în curând aici cu familia sa'', spune el. „Astăzi este ziua lui de naștere. Îți poți imagina: să stai într-un autobuz ore în șir de ziua ta într-o țară străină? Ne dorim foarte mult ca el să aibă o zi de naștere fericită. Ne-am gândit cum vom face acest lucru. Toată lumea din autobuz este epuizată până acum. Nici măcar nu știm prin ce au trecut“, relatează bndestem.nl.

Primele autocare cu refugiați ucraineni din Galați, ajung în Olanda

 

Autocarul Den Breejen Work face curse săptămânale între orașul românesc Galați, unde compania are un birou, și Sliedrecht pentru a lua profesioniștii străini care lucrează în Olanda. Dar de data aceasta, pe lângă bărbați, au urcat la bord și femei și copii care provin din orașul ucrainean Odessa și care au fugit de violența războiului din țara lor. O experiență emoționantă pentru cei trei șoferi români. Acest lucru este întărit atunci când una dintre femei îi îmbrățișează intens pe toți trei și le mulțumește de mai multe ori înainte de a intra în clădire. Unul dintre șoferii români izbucnește în plâns. 

„Totul a început când primarul din Galați ne-a întrebat dacă vrem să ducem refugiați cu autobuzele noastre de la granița cu Ucraina la centrele de primire din România'', povestește Ștefan. Apoi s-a pus întrebarea dacă putem face mai mult, deoarece centrele de primire de acolo au fost în curând pline.

Ștefan s-a ocupat de transport și cazare: „Este înduioșător“

 

Frații se gândeau deja la clădirea de birouri goală de la Stationspark. Aceștia l-au sunat pe primarul din Sliedrecht, Jan de Vries, pentru a-l întreba dacă biroul ar putea fi folosit ca centru de refugiați. O inspecție efectuată, vineri seara, de pompieri și de serviciul municipal de sănătate a dat undă verde.

„Am primit ajutor din toate părțile. Este înduioșător", spune Ștefan. În parte datorită faptului că toată lumea a pus umărul la treabă, am reușit să facem din acest birou un fel de casă.  

„Sunt profund impresionat de faptul că Den Breejen Work a depus atâta muncă în 36 de ore", a declarat primarul De Vries. Împreună cu frații, familiile lor, angajații și voluntarii, a întâmpinat refugiații.

[citeste si]

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel