Un tren cu peste 800 de refugiaţi din Ucraina va ajunge, azi, la Bucureşti

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

CFR Călători anunţă, luni, că un tren cu peste 800 de refugiaţi din Ucraina se îndreaptă către Bucureşti, sosirea fiind programată pentru ora 17.15.

„În această dimineaţă circulă trenul CFR Călători 12 605 cu 12 vagoane având 870 de refugiaţii la bord, sosiţi în ţară cu un tren al Căilor Ferate Moldovene”; a transmis, luni, CFR Călători.

Plecarea din Iaşi a fost la ora 10:20, sosirea în Bucureşti Nord fiind estimată în jurul orei 17:15. Cetăţenii străini care provin din Ucraina călătoresc gratuit pe teritoriul României cu CFR Călători.

Compania a precizat că, din cauza fluxului mare de persoane, timpul de aşteptare la casele de bilete a crescut.  Pentru evitarea aglomeraţiei de la casele de bilete, CFR Călători roagă pasagerii să cumpere bilete în trafic intern utilizând si următoarele alternative: 

• site-ul www.cfrcalatori.ro, 

• aplicaţia mobilă „CFR Călători mersul trenurilor şi bilete online” (disponibilă în Google Play, App Store şi Huawei AppGallery) 

• automatele de bilete din gară.

Până vineri, peste 57.000 de refugiați ucraineni au fugit în România pentru a scăpa de pericolele provocate de invazia rusă, potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugiați. Mulți au fost aduși acolo cu ajutorul lui Pavăl Dragoș-Florin, un român.

 

Eforturile unui român de a transporta refugiați ucraineni în siguranță. Ucrainean: "A condus 12 ore pentru a ne salva"

 

Tânărul de 34 de ani din Focșani, România, răsfoia Facebook săptămâna trecută când a dat peste o postare în care se cerea ajutor pentru un grup de refugiați să scape din Odesa, Ucraina. Dragoș - Florin, proprietarul unei mici companii de transport cu două vehicule la dispoziție, a decis să intervină și să ajute.

"Așa a început totul", a declarat el pentru USA TODAY prin intermediul unui traducător. "Am resursele necesare, am timp. Haideți să o facem".

După ce a finalizat prima sa călătorie, nu și-a încetinit eforturile. Deși Ucraina a devenit prea periculoasă pentru a intra în ea, Dragoș - Florin și alți șoferi continuă să facă naveta refugiaților de la graniță la aeroport sau la centrele care oferă asistență refugiaților. El a spus că a închiriat 10 autobuze cu ajutorul donațiilor financiare pentru a ajuta la transportul refugiaților.  "Atâta timp cât avem fonduri pentru autobuze, benzină și șoferi, vom continua să facem acest lucru", a spus el.

Prima călătorie de salvare a lui Dragoș - Florin în Ucraina a avut loc la 25 februarie, când împreună cu un alt șofer, a transportat șase persoane și două pisici din Odesa, într-o dubă cu nouă persoane.  

"Este foarte riscant, deoarece la fiecare colț de stradă sunt blocaje rutiere și artilerie grea", a spus el. "Este înfricoșător".   Deși nu mai conduce în Ucraina, Dragoș - Florin a mai făcut alte patru călătorii la graniță pentru a ajuta la transferarea oamenilor de la vamă. În timpul interviului cu USA TODAY, el a spus că era în drum spre a lua 11 copii de la un orfelinat ucrainean.

Întrebat de ce continuă să transporte refugiați, Dragoș - Florin a spus că o face "doar pentru a ajuta". "Ceea ce am văzut (în Ucraina) este o tragedie. (...) Ei se bucură că îi scoatem din zona de război", a spus el. 



 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel