De ce PSD nu îl va suspenda pe Klaus Iohannis!

Oana Stanciulescu |
Data actualizării: | Data publicării:

Ce va face Klaus Iohannis după decizia CCR de a o revoca pe șefa DNA? Se va executa sau nu șeful statului? Și dacă nu o va revoca riscă suspendarea?

Câțiva PSD-iști, jurnaliști și analiști psd-iști, s-au grăbit să anunțe că dacă președintele Klaus Iohannis nu va semna revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA, așa cum îi cere Liviu Dragnea, via Tudorel Toader, via CCR, îl paște suspendarea.

Dar oare va risca PSD forțând suspendarea care, este adevărat, le-ar aduce toate beneficiile pe care le așteaptă de când au câștigat alegerile – schimbarea procurorilor șefi, grațiere, schimbarea șefilor serviciilor secrete etc?

Cel mai probabil că nu o vor face, din mai mule motive.

- o suspendare a lui Klaus Iohannis l-ar readuce puternic în joc pe președinte, care va putea să-și mobilizeze astfel electoratul.

- Klaus Iohannis, spre deosebire de Dragnea, poate genera emoție, ceea ce îi va asigura un avantaj categoric.

- pentru a fi cvorum la referendum, e nevoie de 30% din numărul de alegători, adică șase milioane de voturi. Dragnea nu-și poate mobilize electoratul spunându-I că președintele trebuie suspendat pentru că nu a revocat-o pe Kovesi. Potrivit unor surse din jurul PSD, Dragnea și-a făcut toate calculele și nu i-au ieșit prea bine. În acest moment, PSD știe sigur că nu este în stare să scoată la vot 6 milioane de români, dar Klaus Iohannis poate, iar  referendumul pentru suspendare s-ar transforma într-unul de susținere al președintelui. 

Așa că cel mai probabil, până la alegerile prezidențiale din 2019, PSD va duce o campanie agresivă, deșănțată, împotriva lui Klaus Iohannis, acuzându-l că nu respectă instituțiile României pentru că este cetățean german, sau pentru că a vândut deja țara, sau pentru că este șantajat cu adopțiile. Dar nu va merge la popor. Pentru că va pierde. Și ei știu foarte bine că o întoarcere la popor este în dezavantajul lor.

Un lucru însă vor face – vor pune la îndoială toate dosarele pe care DNA-ul condus de Kovesi le va face de azi înainte, astfel încât zgomotul făcut de scandalul generat de PSD va acoperi scăderea puterii de cumpărare, creșterea prețurilor, a ratelor, a dobânzilor, a datoriei externe a României. Până la alegeri nu va exista decât urletul ca din gură de șarpe al celor acuzați de abuz în serviciu, spălare de bani, luare de mită, mărturie mincinoasă, deturnare de fonduri.

În acest moment, PSD nu vrea decât să-l sperie pe Klaus Iohannis cu suspendarea, sperând că acesta va semna decretul de revocare a șefei DNA.

Așadar, președintelui Iohannis nu-i rămâne decât să spună: go home, Dragnea!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel