Cum îți faci buletin în România

Oana Stanciulescu |
Data publicării:

Ca să îți faci buletin în România, țara cu cea mai mare creștere economică de pe mapamond, ai nevoie de un ghid.  În primul rând, consultarea site-lui poliției pentru a afla ce documente ai nevoie este obligatorie, dar nu suficientă. Așa că este necesară și o vizită prealabilă la secția de poliție la care ești arondat. Ajuns acolo vezi care este pulsul, care este procedura, faci un sondaj de opinie și iei o decizie – la ce oră este mai bine să te întorci.

Eu am decis să merg în jurul prînzului. Când am ajuns la secția de poliție știam deja că trebuie să mă înscriu pe lista de așteptare. Numărul 51 de pe listă  m-a cam descurajat, așa că mi-am zis cu voce tare că mai bine revin a doua zi cu noaptea-n cap. Cum se deschidea la 8.30, mă gândeam că la ora 8.00, cu o jumătate de oră înainte de deschidere, era mai mult decât bine, iar formalitățile mi-ar fi luat doar câteva minute.  Aflu însă de la unul din domnii aflați la rând că el aștepta de la ora 7.00 și încă nu plecase.

Deși erau toți colegi de suferință, atmosfera nu părea prea prietenoasă, iscându-se chiar și discuții între cei care se trecuseră pe listă și fugiseră la serviciu, urmând să se întoarcă peste câteva ore, și cei care nu plecaseră din sediul poliției.

În biroul în care intri după cele 3-4-5 ore de așteptare nu te gândește decât la un singur lucru – când o să fie gata noul buletin dacă pe peretele din spatele polițistei stau stivuite mii de dosare, mai ca înainte de 1989. Ai senzația că te-ai întors în timp sau că nu ai plecat niciodată.

Și, printr-o minune, noul buletin este totuși gata după cele 10 zile de la depunerea actelor. Și brusc uiți de orele de așteptare în căldură, transpirație și fără aer, înghesuiți într-un hol de zece metri, și te bucuri ca după o mare realizare. Sigur că era bine să nu aștepți, îți spui, dar nici n-ai murit că ai făcut-o, cum ar zice orice român răbdător.

România, țara cu cea mai mare creștere de pe pământ, care a devansat SUA, Japonia și China, funcționează tot pe bază de listă de așteptare și teancuri kilometrice de dosare. Dar câtă vreme n-a murit nimeni din asta, de ce să fim cârcotași, merge și așa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel