Când nu emigrează, protestarii mor

Oana Stanciulescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Barcelona 10.01.2016  Politica Debate de investidura del nuevo President de la Generalitat Carles Puigdemont, en la foto besando a su esposa. FOTO  RICARD CUGAT
Barcelona 10.01.2016 Politica Debate de investidura del nuevo President de la Generalitat Carles Puigdemont, en la foto besando a su esposa. FOTO RICARD CUGAT

De decenii, românii care au dorit să fie liberi au fugit din țară. Chiar și cu riscul de a muri, așa cum s-a întâmplat înainte de 1989. Imediat după Revoluție, mii de tineri fugăriți de minerii lui Ion Iliescu au înțeles că emigrarea este singura șansă de a trăi într-o țară cu adevărat democratică. Golanii din Piața Universității au fost bătuți iar unii chiar omorâți doar pentru că strigau Jos comunismul!  De atunci, alte valuri de protestari au trecut granița. Revoluție, Mineriadă, Colectiv, 10 august.

Ultimul protestatar care a plecat din România este Doru Oprea, rănit grav la mitingul din 10 august.  Doru a descoperit, după ce a fost internat la Spitalul Municipal din București cu o gaură în picior, că este infectat cu bacteria Clostridium difficile. Se umpluse paharul. “Țara pe care am dorit să o salvez a decis să mă împuște. La propriu”, a scris Doru  cu amărăciune înainte să plece în Franța.

Astăzi, în aceeași zi cu comemorarea victimelor de la Colectiv, a fost dusă pe ultimul drum și Smaranda Cărare, o tânără protestatară din Piața Victoriei. A murit în urma unei boli crunte chiar înainte de a împlini 18 ani. 

În februarie 2017, cu toate că era bolnavă, a ieșit în stradă pentru un viitor mai bue. Fotografia ei cu o foaie pe care scria că a chiulit pentru a participa la protest a făcut atunci înconjurul internetului.

De 30 de ani, protestarii din România sunt bătuți, împușcați, gazați. De 30 de ani din rândul protestarilor pleacă mii și mii de tineri în căutarea unei țări în care libertatea a fost câștigată pentru totdeauna și nu este la cheremul unui lider politic sau altul.

Dosarele Revoluției, Mineriadei, Colectiv și 10 august sunt o pată pe obrazul acestei țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel