20 de pacienți, morți în 4 zile la ATI Sf. Pantelimon din București, după administrarea incorectă a unui medicament. Ministerul trimite corpul de control

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Spitalul Sfântul Pantelimon (Foto: captură Google Maps)
Spitalul Sfântul Pantelimon (Foto: captură Google Maps)

Ministerul Sănătăţii va trimite Corpul de Control la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon", în urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al unităţii medicale care se refereau la împiedicarea exercitării atribuţiilor sale în cadrul instituţiei, pentru verificarea aspectelor sesizate.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, managerul spitalului a fost informat, joi, în scris de către directorul de îngrijiri că există informaţii provenite de la un asistent medical, că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secţiei ATI ar fi decedat 20 de pacienţi printr-o administrare incorectă a unui medicament.

Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secţii care să verifice aspectele sesizate, se precizează în comunicat.

De asemenea, Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii se va implica în verificarea acestor acuzaţii "grave" legate de siguranţa pacienţilor.

"Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate şi altor instituţii abilitate", se menţionează în comunicatul citat de Agerpres.

Rafila, despre situaţia de la Spitalul ''Sf. Pantelimon'', Eu am îndoieli; e o reclamaţie neasumată

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are îndoieli cu privire la acuzaţiile unei asistente medicale, care ar fi susţinut că în cadrul Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon" ar fi decedat, în perioada 4 - 7 aprilie, 20 de pacienţi din cauza administrării incorecte a unui medicament.

"Am mai avut o sesizare din partea directorului de îngrijiri al acestui spital la începutul săptămânii. Ca urmare a acestei sesizări, care se referea la alte probleme legate de chestiuni administrative interne de la spital, eu am decis să trimit Corpul de Control, care va merge mâine dimineaţă (n.r. - vineri). Între timp, conducerea spitalului a fost sesizată de acelaşi director de îngrijiri că ar fi primit o informaţie de la o asistentă de pe Secţia de Terapie Intensivă că într-un scurt interval de timp, între 4 - 7 aprilie, s-ar fi înregistrat un număr mare de decese - 20 de decese la pacienţi care nu ar fi fost trataţi corect. Este afirmaţia unei asistente medicale. În sesizare nu este identificată, nu are nume, nu are nimic. (...) Eu am îndoieli în ceea ce priveşte această situaţie, mai ales că discutăm despre un asistent medical care afirmă că medicii nu ar fi administrat tratamentul corect", a spus Rafila, la Digi 24.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că vineri dimineaţă Corpul de Control se va deplasa la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon".

Totodată, ministrul afirmă că a solicitat şi Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti sprijin, întrucât este vorba despre o chestiune de natură profesională.

Potrivit acestuia, deocamdată este vorba doar despre o sesizare scrisă, fără precizarea autorului acesteia.

Întrebat dacă 20 de decese în trei zile este un număr neobişnuit de mare, ministrul a răspuns: "Este un număr, chiar şi pentru o Secţie de Terapie Intensivă, un număr neobişnuit de mare, trebuie să vedem care au fost cauzele deceselor, dacă este vreo culpă medicală. Eu nu vreau să ajungem într-o astfel de situaţie în care o reclamaţie neasumată, nedând nume, a unui asistent medical constituie un element de acuzare pentru medici. Nu este corect. Corpul medical, medicii îşi fac datoria în spitalele din Bucureşti, România, şi nu cred că putem să tragem concluzii pripite în urma unei afirmaţii neverificate".

În opinia sa, nu este vorba despre o acuzaţie asumată.

"În primul rând, dacă există o astfel de situaţie gravă, nu înţeleg de ce ar trebui să treacă trei zile, dacă în intervalul 4 - 7 aprilie s-au petrecut aceste lucruri, de ce a mai aşteptat încă trei zile până să dezvăluie aceste lucruri care sunt extrem de grave dacă ar fi adevărate. (...) Am înţeles că s-a făcut şi o sesizare penală. Nu am informaţii de la Parchet în acest sens, dar cu siguranţă noi vom colabora şi va colabora şi conducerea spitalului în acest sens, dacă va fi necesar", a mai arătat ministrul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel