Presa din Italia: „Cei mai triști și mai săraci români - datornicii la bănci“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

„Românii care au credite bancare, în această perioadă marcată de inflație, sunt demni de milă“, apreciază jurnaliștii italieni de la ecodellalombardia.com. Împrumuturile bancare se transformă în adevărate poveri financiare pentru bugetele în scădere.

Prima zi a săptămânii aduce o creștere semnificativă a ROBOR, indicele care este luat în calcul pentru creditele contractate înainte de mai 2019. Din mai 2019, punctul de referință pentru calcularea creditelor de consum a devenit IRCC.

Luni, indicele ROBOR la trei luni a atins pragul de 4,25%%, față de 4,03%, valoare afișată în ședința precedentă. În mod similar, ROBOR la șase luni a ajuns la 4,30%, în creștere de la 4,17%.

Analiștii economici mai prevăd că românii care au contractat noi credite, adică după luna mai 2019, au motive să fie neliniștiți. Deși acum apele pentru acestea par calme, IRCC ar urma să crească cu 4% până la sfârșitul anului 2022, în timp ce pentru aceeași perioadă de referință, evoluția ROBOR ar duce indicele la 4,5%, scrie ecodellalombardia.com.

Ratele dobânzilor vor continua să crească în perioada următoare, potrivit majorității analiștilor financiari. Tonul a fost dat chiar de BNR, la începutul lunii trecute, când a majorat rata de referință.

 

Presa din Italia: „Cei mai triști și mai săraci români - datornicii la bănci“

 

Reamintim că membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României au decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, și menținerea unui control ferm asupra lichidității pieței monetare, informează banca centrală.

"Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României, întrunit în ședința de astăzi, 9 februarie 2022, a hotărât următoarele:

-să majoreze rata dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu 10 februarie 2022;

-creșterea ratei dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) la 3,5% pe an de la 3% pe an și creșterea ratei dobânzii la

- facilitatea de depozit la 1,5%, de la 1% pe an, începând cu 10 februarie 2022;

- menținerea unui control ferm asupra lichidității pieței monetare;

- menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit", a anunțat BNR.

Majorarea ratei dobânzii cheie de politică monetară este principalul instrument de contracarare a inflației utilizat de băncile centrale. Din păcate, inflația noastră a depășit deja pragul de 8%, iar BNR se așteaptă la un vârf de 11,2% la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2022 și de 10,2% la sfârșitul celui de-al treilea trimestru.

Prin urmare, sunt așteptate noi intervenții ale BNR în piață, care vor genera creșteri și pentru românii cu credite cu dobândă variabilă. Tocmai din aceste motive, mulți consilieri economici își sfătuiesc clienții să opteze pentru credite cu dobândă fixă cât mai mult timp în perioadele de instabilitate.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel