Guvernul federal german va aloca în luna mai 800 de milioane de euro pentru a stabiliza sistemul public de asigurări de sănătate, în contextul unui deficit bugetar estimat la 6 miliarde de euro până la finalul anului. Noua măsură de sprijin vine după ce ministrul federal al Sănătății, Nina Warken (CDU), a descris situația financiară a fondurilor de sănătate publice drept „mai dramatică decât se presupunea anterior”.
Potrivit unui acord între Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor, fondurile vor fi folosite pentru a alimenta rezervele de lichiditate ale fondului de sănătate, care au scăzut sub pragul legal de 20% din cheltuielile lunare.
Informația a fost publicată de ziarul economic Handelsblatt.
Sistemul public de sănătate din Germania este un "pacient de urgență"
„Rezerva de lichidități a fondului de sănătate este deja sub limita prevăzută de lege”, a declarat ministrul Nina Warken pentru publicația germană. Ea a catalogat situația drept un prim „avertisment” și a comparat sistemul public de sănătate cu „pacienți de urgență”. Pentru a evita o nouă creștere a contribuțiilor la sfârșitul anului, guvernul trebuie „să acționeze rapid acum”, a avertizat Warken.
Deja la începutul lui 2024, mai multe companii de asigurări de sănătate au majorat contribuțiile plătite de asigurați. În prezent, fondul de sănătate este finanțat din contribuțiile angajaților și ale angajatorilor, precum și din subvenții fiscale. Acesta distribuie resursele către casele de asigurări de sănătate, dar lichiditățile s-au epuizat rapid, generând îngrijorări serioase în rândul autorităților.
Asociația umbrelă a fondurilor de asigurări de sănătate publice, GKV, a avertizat la rândul său că „afacerile ca de obicei” nu mai sunt o opțiune. „Discuția actuală despre posibilele blocaje de lichiditate din fondul de sănătate arată cât de gravă este situația financiară a sistemului obligatoriu de asigurări de sănătate în general”, a declarat GKV, citată de Handelsblatt. Asociația solicită măsuri imediate și reforme structurale pentru a echilibra veniturile și cheltuielile fondurilor.
Pensionarii vor plăti mai mult pentru sănătate
În centrul reformei se află și pensionarii. Pentru această categorie, majorarea contribuției suplimentare nu se va aplica decât începând cu luna martie, adică cu două luni întârziere față de ceilalți asigurați. Până atunci, casele de asigurări trebuie să plătească sumele majorate fără a încasa contribuțiile corespunzătoare. Acest decalaj provoacă un deficit estimat la 650 de milioane de euro, potrivit raportului citat.
În acest context, GKV solicită o modificare legislativă prin care furnizorii de pensii să fie obligați să suporte cel puțin jumătate din contribuțiile suplimentare neachitate în această perioadă. „Acest lucru ar ajuta la reducerea deficitului și la stabilizarea fondului de sănătate”, a subliniat asociația.
Ministerul Sănătății, condus de reprezentanta CDU, susține la rândul său necesitatea unei reforme în profunzime. „Acordul de coaliție include măsuri pe termen scurt și mediu pentru stabilizarea rapidă a sistemului”, a transmis instituția. Printre obiective se numără aplicarea unui „pachet cuprinzător de ajustări structurale și măsuri imediate”, în vederea eliminării decalajului structural dintre cheltuieli și venituri în sistemul public de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News