Invitată în emisiunea Departe de România, realizată de jurnalistul Gabriel Nută-Stoica, consultantul fiscal și de pensii Ionela Mihaela Dumitru a tras un semnal de alarmă privind situația dramatică a îngrijitoarelor românce din Italia. Potrivit acesteia, regimul de muncă extrem de solicitant nu este reflectat în niciun fel în sistemul de pensii, femeile ajungând să primească sume derizorii după ani întregi de muncă.
"Din păcate, deși mă ocup de badante de aproximativ 7-8 ani, încă nu s-a reușit implementarea unui regim special pentru ele. Este o muncă foarte stresantă și grea. Ele fac asta pentru familiile lor și vă spun că văd realitatea în extrasele lor de cont, nu trebuie să mi se povestească nimic. Este revoltător că nu există o formă specială de pensionare pentru aceste femei”, a declarat Ionela Dumitru.
Pensii mizerbaile pentru badantele românce din Italia: 20 de euro pe an
Consultantul a explicat că în sistemul italian, o badantă care lucrează cu un contract de 54 de ore pe săptămână — adică echivalentul unui program de 24 de ore din 24 — ajunge să acumuleze în sistemul de pensii doar 20 de euro pe an. Situația este și mai gravă în sudul Italiei, unde, pentru contracte de 25 de ore, pensia ajunge la doar 10 euro anual.
„Este o jignire a muncii lor, o lipsă totală de recunoaștere. Ele nu dorm noaptea, sunt trezite constant de persoanele bolnave pe care le asistă. Să lucrezi 20 de ani în aceste condiții și să ai o pensie atât de mică este inacceptabil”, a mai spus românca.
Întrebată dacă există șanse reale ca lucrurile să se schimbe, Ionela Dumitru a subliniat că nicio inițiativă nu poate fi eficientă fără intervenția statului: "Nici eu, nici alți consultanți nu putem schimba aceste lucruri. Este nevoie de un acord între guvernele României și Italiei. Iar realitatea este bine cunoscută. Inclusiv în guvernul Italiei există persoane care au badante românce. Nu se poate spune că nu se vede această problemă, doar că ea este ignorată.”
Câte badante românce lucrează în Italia
Potrivit celor mai recente estimări, în Italia lucrează aproximativ 100.000 de femei românce în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice sau bolnave. Cifrele însă ar putea fi mult mai mari de atât. Acestea formează una dintre cele mai numeroase comunități de lucrători casnici din Peninsulă. Datele oficiale ale INPS (Institutul Național de Securitate Socială din Italia) indică faptul că, deși multe dintre ele lucrează cu contracte, contribuțiile reale sunt reduse din cauza numărului mic de ore declarate oficial și a salariilor mici raportate în acte.
Activitatea badantelor este esențială pentru funcționarea societății italiene, în special în contextul îmbătrânirii populației. Se estimează că peste 50% dintre familiile italiene care au un bătrân cu nevoie de îngrijire se bazează pe o badantă, în marea majoritate cazuri din Europa de Est, mai ales din România și Moldova.
Vezi aici emisiunea integrală:
------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News