"Autostrada-muzeu": 40 de kilometri din A7 nu se pot folosi pentru că muncitorii au greșit sudurile. "CNAIR merge pe burtă"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
40 de km din Autostrada Moldovei nu pot fi utilizați (Foto: Asociația Pro Infrastructură)
40 de km din Autostrada Moldovei nu pot fi utilizați (Foto: Asociația Pro Infrastructură)

"Autostradă-muzeu" pe A7. 40 de kilometri sunt finalizați, dar blocați din cauza amatorismului și bâlbelor de execuție. Critici dure din partea Asociației Pro Infrastructură.  

Autostrada A7, una dintre cele mai așteptate investiții în infrastructura rutieră din România, este finalizată pe o porțiune de aproape 40 de kilometri între Albești-Paleologu (DN1D) și Stâlpu/Costești (DJ203G), însă circulația rămâne interzisă din cauza unor probleme tehnice grave la două pasaje-cheie. Asociația Pro Infrastructură (API) critică dur într-o postare publică modul de execuție al antreprenorilor și lipsa de transparență a autorităților.

"40 de kilometri de autostradă-muzeu din cauza amatorismului Coni-Trace.

Deși am fi putut circula în acest moment pe Autostrada A7 între Albești-Paleologu (DN1D) și Stâlpu/Costești (DJ203G) la vest de Buzău, putem doar să ne uităm cu jind la cei aproape 40 de kilometri care sunt gata de trafic, cu excepția a două pasaje: cel de pe DJ100C din nodul Mizil și cel de pe DJ102H din apropiere", potrivit unui mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a Asociației.

Autostradă-muzeu pe A7: CNAIR merge "pe burtă"

 

Cele două pasaje menționate sunt principalele blocaje ale deschiderii lotului. Ambele au suferit întârzieri majore cauzate de livrarea cu întârziere a segmentelor de tablier metalic.

"Ambele au avut întârzieri-mamut în livrarea segmentelor de tablier metalic, o poveste în sine. Dacă pasajul din nodul Mizil merge în sfârșit bine după sosirea tablierului și pare-se că nu sunt probleme în execuție, la celălalt muncitorii asocierii Coni-Trace au greșit sudurile și am pierdut luni de zile cu expertiza tehnică, identificarea și asumarea deciziei de remediere care este pusă momentan în operă. Vedeți cadre detaliate în filmare.”

Dezastrul tehnic de pe DJ102H a provocat nu doar întârzieri, ci și închiderea unei porțiuni de 10 kilometri de autostradă care fusese inaugurată în decembrie 2024.

„Întârzierea pasajului pe DJ100C a generat și închiderea, în 7 aprilie, a sectorului de aproximativ 10 km dintre Albești-Paleologu și Mizil inaugurat în 23 decembrie 2024, parte din lotul 1 construit de Pizzarotti-Retter. Dacă antreprenorii se vor concentra și nu vor (mai) greși ceva, redeschiderea traficului pe A7 între DN1D și DJ100C ar putea avea loc la sfârșitul lunii mai.”

Dincolo de problemele vizibile, Asociația avertizează că există și alte structuri cu neconformități: două pasaje finalizate, dar cu defecte similare de execuție.

"Marea necunoscută rămâne în continuare pasajul pe DJ102H unde soluția de remediere a sudurilor făcute greșit necesită timp. Mai mult, din informațiile noastre știm că mai sunt încă două structuri, una pe DJ103R Găgeni-Vintileanca (peste A7) și una pe A7 (peste Pârâul Sărata) care au de asemenea neconformități tot legate de tablierul metalic. Acestea două din urmă sunt finalizate.”

Pe lângă acuzațiile tehnice, API semnalează și lipsa cronică de comunicare din partea CNAIR, instituția responsabilă cu gestionarea proiectelor rutiere.

"Bineînțeles că, în stilu-i caracteristic, CNAIR merge pe burtă și nu comunică oficial, clar și răspicat, detaliile, soluțiile tehnice de remediere și estimarea oficială pentru inaugurarea lotului.

Așadar suntem nevoiți să vă explicăm bazându-ne pe informații și documente obținute pe surse. Din ce știm noi, dacă podurile cu probleme vor primi semnăturile necesare de la inginerii responsabili atât de la constructori, cât și de la consultanță și CNAIR, vom putea circula pe A7 până la Spătaru în prima parte a lunii iunie, în scenariul cel mai optimist".

Segmentul trebuia finalizat în octombrie 2024

 

Asociația sintetizează situația într-un mesaj critic la adresa antreprenorilor și a oficialilor din Ministerul Transporturilor:

„Nu ne rămâne decât să ne bucurăm de un frumos muzeu de autostradă lung de 40 km livrat din cauza întârzierilor, greșelilor de execuție și a bâlbelor de management ale antreprenorilor Coni și Trace dublate de lipsa de decizie și transparență a oficialilor CNAIR și ai Ministerului Transporturilor, în frunte cu domnii Pistol, respectiv Grindeanu.”

Lotul în cauză – Mizil–Spătaru (Buzău Vest) – măsoară 28,35 km. Contractul a fost semnat în 7 iunie 2022, iar lucrările au început pe 11 august 2022. Termenul de finalizare era inițial aprilie 2024, însă antreprenorii au primit o extensie până în octombrie 2024.

„Contractul pentru cei 28,35 kilometri dintre Mizil și Spătaru (Buzău Vest) a fost semnat în 07.06.2022 și are ordin de începere emis în 11.08.2022, execuție directă cu termen de finalizare inițial aprilie 2024. Antreprenorii au primit o extensie de timp până în octombrie 2024. Calculați voi întârzierea", se mai arată în textul Asociației. 

Asociația Pro Infrastructură este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, care monitorizează obiectivele majore de infrastructură din România. Potrivit site-ului oficial, misiunea sa declarată este de a promova transparența și responsabilitatea în dezvoltarea infrastructurii de transport, în interesul societății civile și al dezvoltării durabile a țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel