O tânără româncă întoarsă recent în țară după cinci ani petrecuți în Olanda a postat pe TikTok un clip în care vorbește deschis despre șocul cultural pe care l-a resimțit imediat după revenire. Într-un top al celor mai deranjante lucruri observate încă din primele zile, ea menționează animalele abandonate, lipsa spațiului personal și tonul ridicat cu care comunică românii.
„Nu mă așteptam la șocul acesta cultural”, mărturisește tânăra în înregistrarea devenită virală. Primul lucru care a impresionat-o negativ a fost numărul mare de animale fără stăpân de pe străzi. „Efectiv, aici, dacă vezi animale pe stradă, ești sigur că sunt abandonate, dacă nu vezi niciun om pe lângă. În Olanda, dacă vedeai un animal singur, ori poate s-a pierdut, ori stăpânul era în apropiere”, spune ea.
Tânăra a adoptat rapid o practică proprie, menită să atenueze această realitate tristă. „De când sunt în România, mereu am în mașină un saculeț cu bobițe. De multe ori vezi animale și nu ai un magazin aproape. De obicei sunt abandonate în locuri unde nu sunt case sau oameni”, explică ea, precizând că oprește să le dea de mâncare ori de câte ori are ocazia, chiar dacă nu face public acest gest pe internet.
Cozi, ton ridicat și animale abandonate – România văzută cu ochi „străini” după 5 ani
Al doilea lucru care i-a provocat disconfort este lipsa de respect față de spațiul personal, mai ales în spațiile publice, precum supermarketurile. „Refuz să cred că sunt singura căreia i se întâmplă asta. Dacă ești la coadă într-un magazin, aproape 80% din timp, oamenii stau lipiți de tine, te împing. Mai că le simți respirația în ceafă”, spune ea, exprimându-și nedumerirea față de această atitudine. „Unde te bagi? Ce crezi că se întâmplă dacă mă împingi? Las mereu spațiu în fața mea și nu înțeleg de ce cineva simte nevoia să se apropie atât de tare”, adaugă tânăra.
Ultimul aspect din topul experiențelor neplăcute ține de tonalitatea vocii cu care se exprimă românii în conversațiile obișnuite. „Și eu vorbesc tare, sunt româncă, dar parcă zici că mă cert. În Olanda m-am dezobișnuit de tonul ridicat. Acum, când aud oamenii vorbind, parcă mi se pare că mă ceartă”, spune ea. Tânăra recunoaște că, deși este un detaliu aparent minor, tonul nepoliticos sau agresiv folosit în magazine sau pe stradă poate afecta dispoziția unei zile întregi. „Mai ales dacă îți aruncă doamna de la magazin o vorbă pe un ton urât... îți face și ziua minunată”, comentează ironic.
Clipul postat pe TikTok se încheie cu un apel la reflecție și schimb de experiență: „Astea sunt top 3 lucruri de care eu m-am lovit și sunt curioasă de ce v-ați lovit voi. Chiar dacă nu ați plecat din țară, poate vă confruntați cu aceleași lucruri locuind aici.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News