Ce salariu are un șofer român de autobuz din Germania: "Ne-am cam obișnuit cu binele aici"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Viața în diaspora vine adesea cu sacrificii, dar și cu oportunități care, pentru mulți români, schimbă radical cursul vieții. Gabriel, un român stabilit de 11 ani în Germania, este unul dintre acei oameni care a reușit să își construiască un trai stabil muncind ca șofer de autobuz. Mărturia lui scoate la lumină atât avantajele, cât și provocările acestui domeniu, într-o țară în care rigurozitatea și drepturile muncii funcționează cu totul altfel față de România.

„Aici există un salariu de încadrare. Există și un contract colectiv de muncă, pentru că este o companie care aparține statului. La acest salariu se adaugă și orele suplimentare, dacă le faci, sunt cam 50% extra. Dacă faci ore și de noapte ai un spor de 25%. Duminică se dă un spor de 50%, dar mă rog, nu sunt foarte mari aceste sporuri. Ca începător, se pleacă de la un salariu brut de 3200 de euro, cam așa”, explică Gabriel.

Cu alte cuvinte, un începător poate câștiga în Germania, în transportul public de stat, un salariu foarte greu de atins în România. Totul depinde însă de clasa de impozitare și de orele lucrate, mai ales cele de noapte sau suplimentare.

„Vorbim de o sumă brută, iar ca sumă netă, depinde foarte mult de ce clasă de impozitare ai. Nu e la fiecare la fel, depinde și de câte ore de noapte faci. Trebuie să specific că este un contract de 38 de ore pe săptămână. Ce lucrezi peste, se consideră ore suplimentare și se plătește extra”, mai spune el.

Diferențele față de România

 

Diferențele față de România sunt evidente. Gabriel a lucrat în țară până în 2013, iar contrastul l-a simțit încă din primele săptămâni. „Să știți că atunci când am venit în Germania în 2014, mi s-a părut că l-am prins pe Dumnezeu de un picior, la cum era programul. În România lucram de la 5:00 dimineața la ora 21:00 seara. În Germania mi s-a părut ciudat să lucrez doar 8-9 ore. Însă și cu binele te înveți la un moment dat și începe să ți se pară că iar lucrezi prea mult și că iar nu e ceva bine.”

În România, Gabriel lucra „la cotă”, un sistem care în multe cazuri însemna epuizare fizică, puține drepturi și nesiguranță. „Eu acum nu mai știu cum este în România în acest domeniu de transporturi de pasageri, dar știu într-adevăr că era greu, lucram la cotă, vai de capul meu”, rememorează bărbatul.

Pentru a lucra în Germania ca șofer de autobuz, cunoașterea limbii este esențială. „Fiindcă suntem în Germania și avem contact cu pasageri germani, trebuie să cunoaștem limba germană, cel puțin în zona în care mă aflu eu. Sunt alte zone din Germania unde te poți angaja doar cu limba engleză, însă dacă se întâmplă ceva cu un pasager că îi este rău, sau faci tu un accident, sau ai avea orice problemă, trebuie să o comunici mai departe unui dispecerat și automat că trebuie să cunoști o limbă străină. Din păcate, nu ajunge doar limba română.”


Munca de șofer de autobuz în Germania: între stabilitate și responsabilitate

Meseria de șofer de autobuz în Germania este una solicitantă, dar bine organizată și bine plătită, în special în cazul companiilor de stat. Cei care lucrează în acest domeniu beneficiază de contracte colective de muncă, program reglementat și salarii care pot atinge, cu sporuri, peste 3.000 de euro net lunar - echivalentul a peste 15.000 de lei.

Printre cerințele obligatorii se numără permisul de conducere categoria D, atestatul profesional pentru transport persoane, dar și o stare bună de sănătate și, foarte important, cunoștințe de limba germană sau engleză, în funcție de regiune. Totodată, în multe orașe germane, șoferii sunt instruiți să interacționeze cu pasagerii în situații de urgență, să apeleze dispeceratele sau serviciile de urgență în mod eficient și să respecte cu strictețe normele de siguranță rutieră.


Românii din Germania: o comunitate puternică și diversificată

Conform estimărilor, peste 900.000 de români trăiesc în Germania, fiind una dintre cele mai numeroase comunități de străini din această țară. Cei mai mulți s-au stabilit în landuri precum Bavaria, Baden-Württemberg, Renania de Nord-Westfalia și Hessa.

Românii din Germania lucrează într-o paletă largă de domenii: în construcții, îngrijire bătrâni, logistică, curierat, horeca, IT sau educație. Multe asistente medicale, profesori sau IT-iști români au reușit să-și continue cariera în Germania, după recunoașterea diplomelor sau cu ajutorul cursurilor de specializare. Totodată, muncitorii necalificați din România au fost, ani la rând, pilonii agriculturii germane, dar și ai industriei de procesare alimentară.

Românii se confruntă însă cu o serie de provocări, de la bariera lingvistică și adaptarea culturală, până la cazuri de exploatare sau neînțelegeri contractuale, în special în domeniile cu muncă sezonieră sau intermediată de firme dubioase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel