Papa Leon a ales prima țară pe care o va vizita. Decizie surprinzătoare pentru toți 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea

Papa Leon al XIV-lea, recent întronizat în fruntea Bisericii Catolice, își trasează primele direcții de acțiune internațională, iar destinațiile pe care le are în vedere par să reflecte clar prioritățile noului său pontificat. Prima vizită în străinătate a unui Papă este întotdeauna atent analizată de lumea catolică și diplomatică, fiind privită ca o declarație de intenție cu privire la temele pe care noul Suveran Pontif le va pune în centrul misiunii sale. În cazul lui Leon al XIV-lea, primele repere geografice ale pontificatului sunt marcate de simboluri puternice: unitatea creștină, sprijinul pentru pace și continuitatea tradițiilor spirituale.

Într-un gest încărcat de semnificații, Papa Leon al XIV-lea intenționează să călătorească la sfârșitul lunii mai în Turcia, pentru a comemora cea de-a 1700-a aniversare a Primului Conciliu de la Niceea, organizat în anul 325 d.Hr. Acest moment este considerat o piatră de temelie în istoria Bisericii, marcând începutul colaborării dintre episcopi din întreaga lume creștină în vederea clarificării dogmelor fundamentale ale credinței.

Niceea, cunoscută astăzi sub numele de Iznik și situată pe malurile lacului cu același nume, la sud-est de Istanbul, a fost locul unde s-au reunit aproximativ 250 de episcopi, sub patronajul împăratului Constantin cel Mare, pentru a discuta natura lui Hristos în fața ereziei ariene. De aici s-a născut Crezul de la Niceea, care recunoaște divinitatea lui Isus Hristos și definește dogma Trinității - elemente care rămân esențiale în liturghia catolică de astăzi.

Vizita papei la acest loc încărcat de semnificație ar putea fi interpretată ca o reafirmare a angajamentului său pentru unitatea Bisericii creștine și un semnal puternic către celelalte confesiuni - în special către Bisericile Ortodoxe - privind deschiderea Vaticanului pentru dialog ecumenic. „Lucrăm la asta”, a declarat Papa în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, lăsând de înțeles că vizita va avea loc în jurul datei de 24 mai - la doar șase zile după celebrarea oficială a inaugurării pontificatului său în Piața Sfântul Petru.

Inițial, vizita la Iznik fusese planificată de predecesorul său, Papa Francisc, dar problemele de sănătate care au culminat cu spitalizarea sa în luna februarie au dus la suspendarea planurilor. Acum, sarcina marcării marelui jubileu al Conciliului de la Niceea revine noului Suveran Pontif, care pare hotărât să nu lase să treacă neobservat acest moment cu o semnificație profundă pentru întreaga creștinătate.


Continuitate și diferențiere față de Papa Francisc

Leon al XIV-lea pare să preia o parte din preocupările predecesorului său, dar își conturează și o identitate distinctă. În 2013, Papa Francisc alesese insula Lampedusa ca primă destinație, atrăgând atenția asupra dramei migranților care își pierd viața în Marea Mediterană. A fost un gest simbolic care a rămas emblematic pentru pontificatul său, axat pe solidaritate, milostivire și grija față de cei marginalizați.

În schimb, Leon al XIV-lea deschide pontificatul cu un gest mai aproape de dogmă și teologie - un semnal că va pune accent pe unitatea doctrinară și pe redeschiderea dialogului cu celelalte Biserici istorice, în special în contextul în care ruptura dintre Apus și Răsărit persistă de aproape o mie de ani.


Kiev, o posibilă oprire în numele păcii

Deși Vaticanul nu a confirmat oficial alte călătorii, o posibilă destinație evocată cu insistență este Ucraina. Luni, Papa Leon al XIV-lea a primit o invitație oficială din partea președintelui Volodimir Zelenski, care i-a transmis recunoștința poporului ucrainean pentru sprijinul spiritual oferit în vremuri de război. „O vizită a Papei ar aduce o adevărată speranță tuturor credincioșilor și întregului nostru popor”, a transmis Zelenski, subliniind și aprecierea pentru poziția Vaticanului privind nevoia unei păci juste și durabile.

Este foarte posibil ca Papa Leon să răspundă acestei invitații, mai ales că predecesorul său a fost criticat pentru că nu a vizitat Kievul în timpul conflictului. O astfel de deplasare ar transmite un mesaj puternic de solidaritate cu victimele războiului și ar întări rolul Vaticanului ca actor moral în crizele geopolitice.


SUA și Peru: între reținere și posibilități viitoare

Întrebat dacă intenționează să călătorească în curând în Statele Unite - țara sa natală -, Papa Leon al XIV-lea a oferit un răspuns evaziv: „Nu imediat”. Deși este american de origine, Suveranul Pontif nu pare să considere urgentă o vizită pe continentul nord-american, preferând probabil să se concentreze pe Europa și pe punctele fierbinți ale creștinătății și ale politicii internaționale.

În schimb, nu este exclusă o vizită în Peru, țară în care a activat intens în trecut și pe care o consideră o a doua casă. O astfel de deplasare ar reprezenta o legătură simbolică între continentul american și viziunea globală pe care noul Papă pare să o promoveze.


Fatima - o promisiune neterminată

Printre locurile de suflet ale noului Papă se află și sanctuarul marian de la Fatima, în Portugalia. Vizita fusese planificată de Cardinalul Robert Francis Prevost - numele civil al Papei Leon - chiar înainte de conclav, însă moartea lui Francisc a dat peste cap organizarea. Totuși, această călătorie nu a fost abandonată, ci doar amânată. Vizita la Fatima, locul aparițiilor Fecioarei Maria în fața celor trei copii păstori, este așteptată de mulți credincioși, mai ales în contextul tensionat din Europa, unde rugăciunea pentru pace și reconciliere capătă o semnificație aparte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel