Scădere masivă a numărului migranților ilegali care intră în UE. Italia rămâne cea mai afectată țară

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Țările din Europa se confruntă cu problema migrantilor din Africa (Sursa foto: Agerpres)
Țările din Europa se confruntă cu problema migrantilor din Africa (Sursa foto: Agerpres)

Numărul migranților care ajung ilegal în Europa a scăzut semnificativ de la începutul anului, arată datele oficiale UE. Cei mai mulţi dintre cei care au sosit recent în UE provin din Bangladesh, Afganistan şi Mali. 

Numărul trecerilor ilegale de frontieră în Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în primele patru luni din 2025, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unor noi date ale UE consultate de dpa.

Un total de aproximativ 47.000 de treceri ilegale au fost înregistrate din ianuarie până în aprilie, o scădere de aproape 30%.

Cea mai semnificativă diminuare a avut loc pe ruta Balcanilor de Vest, unde autorităţile au înregistrat aproximativ 3.100 de cazuri - o scădere de 58%.

Pe ruta din Mediterana Centrală, din Africa de Nord spre Italia, numărul intrărilor ilegale a scăzut cu 3%, fiind de aproximativ 15.700.

Ruta prin estul Mediteranei, spre Grecia, a înregistrat o scădere de 30%, până la aproximativ 12.200.

Comisarul european pentru migraţie, Magnus Brunner, a declarat că cifrele arată că abordarea coordonată a blocului comunitar funcţionează, adăugând că restrângerea acţiunilor traficanţilor rămâne un obiectiv cheie. Estimările sugerează că traficanţii percep taxe care pot ajunge la sume cu cinci cifre pentru organizarea călătoriei.

Cei mai mulţi dintre cei care au sosit recent în UE provin din Bangladesh, Afganistan şi Mali.

Statistica a fost compilată de agenţia de protecţie a frontierelor UE, Frontex, care are în prezent aproximativ 3.200 de ofiţeri desfăşuraţi la graniţele externe ale UE, conform propriilor informaţii.

Cele mai recente date ar putea reprezenta o provocare pentru noul guvern german, care şi-a justificat verificările sporite la frontieră, invocând progresele insuficiente în reforma migraţiei din UE.

În zona Schengen, unde nu sunt necesare vize, verificările la graniţele interne sunt în general descurajate pentru a menţine libera circulaţie în cadrul blocului, cu controale care ar trebui să aibă loc doar la graniţele externe ale UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel